El e Ștefan, elevul român olimpic la informatică care a fost admis la Oxford: „Un aspect interesant este modul de predare prin care ești învățat să înveți noțiunile abstracte prin raportare la viața de zi cu zi”

Ștefan, un elev de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, olimpic la informatică, a fost acceptat la Universitatea Oxford. Va studia informatică, domeniu care-l pasionează încă din gimnaziu.
Alina Costache
19 ian. 2023, 19:43
El e Ștefan, elevul român olimpic la informatică care a fost admis la Oxford:

Ștefan își dorește foarte mult să-și continue studiile în străinătate și nu oriunde, ci la una dintre cele mai prestigioase universități din lume.

„Am optat pentru Universitatea Oxford pentru că în acest moment este unul dintre cele mai bune locuri din lume în care poți să studiezi informatica. După câteva discuții pe care le-am avut cu foști absolvenți ai acestei universități am ajuns la concluzia că sistemul britanic mi se potrivește foarte bine. Ce mi-a atras atenția și mi-a plăcut este faptul că există un tutore, un mentor, la fiecare 2-3 studenți și am sentimentul că o astfel de relație nu este o relație rece elev – profesor, ci mai degrabă una mai apropiată, de colaborare. Un alt aspect interesant este modul de predare prin care ești învățat să înveți noțiunile abstracte prin raportare la viața de zi cu zi. În primul an știu că se pune mult accent pe matematică, apoi se studiază securitate informatică, inteligență artificială, domenii de care sunt interesat”, mărturisește adolescentul.

Elevul a mai aplicat și la alte patru universități din Marea Britanie – Imperial College London, UCL – University College London, Warwick și la King’s College și în Olanda a aplicat la Universitatea Delft.

Citește și Studiu Oxford: Politicienii au o viaţă mai lungă faţă de restul oamenilor

Procesul de admitere la Oxford a început din toamna anului trecut, când tânărul a trimis o scrisoare de intenție (eseu) şi o recomandare din partea profesoarei sale de informatică, Daniela Marcu.

„În eseu am vorbit despre pasiunea mea pentru informatică, despre premiile pe care le-am obținut de-a lungul timpului, activități extrașcolare în care am fost implicat – Trupa de improvizație PI, Clubul Games & Apps la a cărui înființare am participat împreună cu colegul meu Șerban Orza, activități de voluntariat în cadrul Asociației Interact Suceava etc. În cadrul eseului am simțit nevoia să unesc cele două pasiuni ale mele, informatica și muzica rock. Am descris rezolvarea problemelor de informatică cu susținerea unui concert rock. Cerințele problemelor le-am asemănat cu piesa de deschidere a concertului, piesa care trebuie să anime, să stârnească interesul, să antreneze, să capteze. Chichițele problemelor le-am asemănat cu notele de la bas, iar conexiunile pe care le faci pentru rezolvarea problemelor le-am asemănat cu un solo de chitară. De asemenea, am descris problemele pentru care inițial nu ai nici o idee de rezolvare cu piesele noi care apar în cadrul unui concert. În ambele situații, până ajungi să le înțelegi, să le simți, să ajungi să îți placă, trebuie să te obișnuiești cu ele, să le recitești și să le asculți de câteva ori”, a mai spus el, potrivit monitorulsv.

Citește și Klaus Iohannis, criticat de un raport al Oxford Analytica: Președintele erodează democrația pluralistă din România. Popularitatea sa este acum în cădere liberă

După prima etapă, Ștefan a avut un examen scris la matematică, cu un nivel ridicat de dificultate, iar aceasta a fost proba eliminatorie. A reușit să treacă și cea mai grea probă și a ajuns apoi și la faza interviurilor. Evaluatorii au căutat ideile candidatului, modul de abordare a problemelor, raționamentul și logica în rezolvarea lor.

„Profesorii vor să vadă raționamentul candidatului, cum abordezi problema, cum ajungi de la o idee la alta, îți dau indicii dacă ești în dificultate. Este o discuție foarte constructivă, o experiență din care am ieșit foarte câștigat. Nu am simțit că mă evaluează cineva, că mi se vânează greșelile, ci că sunt împreună cu niște prieteni cu foarte multă experiență alături de care încercăm să găsim cea mai bună cale de rezolvare”, a mai punctat elevul de-a XII-a.

Acum Ștefan își dorește doar să reușească să acopere o parte din taxa de studii cu ajutorul donațiilor și sponsorizărilor.

Pe 10 ianuarie a primit răspunsul favorabil din partea universității britanice, veste care a fost primită cu emoție și entuziasm de toți cei apropiați.

Pentru a fi student la universitatea britanică, Ștefan trebuie să obțină peste 9 la examenul de bacalaureat, iar la proba de matematică peste 9,5.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare pas
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?