Au fost creșteri uriașe la prețurile alimentelor în ultima perioadă, în Egipt. Puiul a devenit un produs de lux, nu mulți oameni și-l mai pot permite.
Dacă în 2021 prețul păsărilor de curte ajungea la 30 de lire egiptene (1,9 dolari) per kilogram, acum valoarea a crescut la 70 de lire egiptene (2,36 dolari).
Pentru a evita risipia și a economisi, Institutul Național pentru Nutriție le-a sugerat oamenilor să consume chiar și gherele puilor. Acestea sunt considerate cele mai ieftine produse din carne în Egipt.
Citește și Atac terorist in Egipt. Trei politişti au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi
Oamenilor nu le-au convenit deloc recomandările specialiștilor. „Am intrat în epoca ghearelor de găină, a prăbușirii lirei egiptene… și a înecului în datorii”, a scris, pe Twitter, Mohamed Al-Hashimi, o personalitate mass-media.
Egipt s-a confruntat cu mai multe crize financiare în ultimul deceniu și din această cauză a fost nevoie să solicite salvari de la creditori precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și aliații arabi din Golf, conform CNN. Țara a rămas prinsă într-un ciclu de împrumuturi despre care analiștii spun că a devenit nesustenabil. Anul acesta datoria se ridică la 85,6% din dimensiunea economiei sale.
Unii dintre factorii care contribuie la economia eșuată a Egiptului includ rolul exagerat al armatei, despre care analiștii spun că slăbește sectorul privat, precum și alocarea de sume mari pentru mega proiecte precum cel mai înalt turn din Africa și o nouă capitală în deșert
Economia Egiptului a primit o altă lovitură semnificativă în ultimii doi ani, când efectele pandemiei de Covid-19 și ale războiului din Ucraina au strâns rezervele valutare și creșterea prețurilor la combustibili a împins inflația în sus.
Și pandemia a avut efecte devastatoare asupra Egiptului. Investitorii au retras 20 de miliarde de dolari din țară în 2020, iar consecințele economice ale războiului din Ucraina au făcut ca o sumă similară să părăsească țara anul trecut. „Douăzeci de miliarde de dolari este echivalentul fiecărui ban pe care Egiptul l-a împrumutat de la FMI din 2016 și a dispărut în câteva săptămâni (anul trecut)”, a declarat Timothy Kaldas, un coleg nerezident la Institutul Tahrir pentru Politica din Orientul Mijlociu din Washington. DC.