În perioada 2009-2012, plafonul fixat pentru cheltuieli de protocol a fost depăşit cu 1,6 milioane ajungând la 4,4 milioane de lei. Banii s-au dus pe achiziţionarea 90 de genţi de piele la preţul de 704 lei bucata, 70 genţi de piele cu portofel la 860 de lei fiecare, dar şi pentru achiziţionarea a două perechi de butoni, Mont Blanc, respectiv Dunhill, ce au costat 3700 de lei fiecare.
La aceste achiziţii se adaugă tablouri în valoare de 11.000 de lei şi parfumuri produse de mărci scumpe: Versace, Gucci şi Givenchy. De mărinimia conducerii Hidroelectrica a beneficiat şi Ministerul Economiei care a primit de la această companie 10 autoturisme, costurile întreţinerii lor fiind suportate tot de Hidroelectrica, în valoare de 1,3 milioane lei.
La extravagantele cheltuieli de protocol ale Hidroelectrica s-a referit şi prim-ministrul Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la România TV.
„Este o boală a tuturor companiilor de stat, care lasă urme. E un mod de a cheltui bani. Nu cred că scopul e să ai parfumuri şi genţi , ci să cheltui banii de protocol. Era un mod de scoatere a banilor din aceste societăţi care se practica…”, a spus Ponta.
La începutul şedinţei de guvern, premierul le-a arătat miniştrilor un dosar care conţinea mai multe documente emise de Corpul de Control al Guvernului în urma unei cercetări efectuate la Hidroelectrica.
„Administratorul special are o mulţime de procese, pe care, din fericire, le câştigă, cu băieţii deştepţi şi cu reprezentanţii băieţilor deştepţi de la Hidroelectrica. În ultimii patru ani, nimeni nu a mai verificat nimic din ce s-a întâmplat acolo. Am raportul Corpului de Control pe care sigur îl vom trimite la DNA, la Curtea de Conturi, să vedeţi cum sub semnătura ministrului Videanu, a secretarului de stat Tudor Şerban, Hidroelectrica şi bugetul României au fost prejudiciate de sute de milioane de euro. Evident că banii ăştia acum sunt pe la domnul Videanu şi pe la PDL, dar trebuie recuperaţi şi trebuie traşi la răspundere penală cei care au beneficiat de aceste sute de milioane de euro”, le-a spus Ponta miniştrilor.
Totodată, şeful Guvernului şi-e exprimat speranţa că Parchetul va avea timpul necesar să analizeze probele puse la dispoziţie de Corpul de Control.
„Îmi exprim speranţa că – uitaţi câte documente şi câte probe are Parchetul – la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuşi noi plătim ceea ce au furat alţii, iar acei ‘alţii’, după ce au stat o lună, două, trei, mai ascunşi, şi-au dat seama că încă au protecţie şi începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecţii despre ce trebuie făcut”, a mai spus Ponta.
Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei şi se află în insolvenţă din iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvenţă fiind contractele directe.