Un drum județean din Vâlcea, care asigura accesul spre mănăstirea Frăsinei, a crăpat din cauza ploilor abundente din ultimele zile, informează Mediafax. Polițiștii au instituit restricții de trafic. Drumul a fost inaugurat în 2021 cu surle și trâmbițe de autorități.
Potrivit IPJ Vâlcea, este vorba de DJ 658. La km 12+250m, pe raza localității Muereasca, partea carosabilă s-a tasat și s-a deplasat, ca urmare a precipitațiilor abundente, devenind impracticabilă pe sensul dinspre mănăstirea Frăsinei. Polițiștii au anunțat că în zonă va fi instituită o restricție de tonaj care se va aplica mașinilor de peste 7,5 tone, se va limita viteza la 30 km/h și se vor monta indicatoare „Drum cu denivelări”. Conform polițiștilor, instituirea restricțiilor de circulație va fi luată până la finalizarea lucrărilor de consolidare și reluarea în condiții de siguranța a traficului rutier.
Episod de iarnă severă după temperaturile de primăvară. Ger, ninsori și viscol în mai multe județe. Căderi de pietre pe Transfăgărășan
Drumul a fost inaugurat cu surle și trâmbițe de autoritățile locale în anul 2021. „Joi, 11 noiembrie 2021, a avut loc inaugurarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea DJ 658 Gura Văii – Malu Vârtop – Hotarele – Muereasca – Găvănești – Mănăstirea Frăsinei, km 0+000 – 13+400”, proiect implementat de Consiliul Județean Vâlcea. Cu o valoare totală de 42.758.944 lei, investiția a fost realizată cu fonduri guvernamentale (PNDL II), în baza unui contract semnat în anul 2018, și cofinanțare din bugetul propriu al județului. Proiectul a fost unul complex, ce a cuprins, pe lângă asfaltarea drumului pe întreaga lungime de 13,170 km, reabilitarea a 6 poduri și construirea a 4 poduri noi, precum și amenajarea a 194 de podețe de acces către proprietăţi. De asemenea, au fost construite rigole și au fost amenajate 62 de intrări în drumuri laterale și intersecții cu drumuri publice. S-au realizat lucrări de consolidare a zonelor cu probleme de stabilitate, prin construirea unor ziduri de sprijin și s-a montat parapet metalic pe o distanță de 9.136 m. DJ 658 porneşte din localitatea Bujoreni (Gura Văii), din DN7 (E81), traversează teritoriul comunelor Bujoreni şi Muereasca și ajunge la Mănăstirea Frăsinei, fiind singura cale de acces către lăcaşul de cult”, a transmis la vremea respectivă CJ Vâlcea.
Mitropolia Olteniei a anunțat recent că mitropolitul Irineu a decis respectarea unui ”blestem” care interzice monahilor de la Mănăstirea Frăsinei să slujească într-o biserică ridicată ”fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme” şi situată la câţiva kilometri distanţă. În biserica mănăstirii, accesul femeilor este interzis, dar în cea din apropiere acestea pot intra.
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din nouă judeţe
Potrivit hidrologilor, vineri, între orele 12.00 şi 24.00 este Cod portocaliu pe râurile din bazinul hidrografic Crişul Alb, judeţele Hunedoara şi Arad, iar de vineri de la ora 12.00 până sâmbătă la ora 12.00 este Cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu (judeţul Gorj), Jiu (judeţul Dolj), Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Argeş, Dâmboviţa (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmbovita şi Prahova), Prahova şi Teleajen (judeţul Prahova).
De asemenea, de vineri de la ora 12.00 până sâmbătă la ora 24.00 este Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crasna (judeţul Satu Mare), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Mureş (judeţele: Cluj şi Alba), Mureş (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin), Cerna (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Jiu (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt, Bârsa (judeţele: Braşov şi Sibiu), Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ (judeţele: Gorj, Vâlcea şi Olt), Argeş, Dâmboviţa (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmbovita, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţele: Prahova şi Ialomiţa), Buzău (judeţele: Covasna, Braşov, Buzău şi Prahova).
În aceste zone se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.