Noi vouchere pentru români, schimbarea așteptată de milioane de oameni: intră banii direct pe card din februarie

Poşta Română va fi cea care va face plăţile pentru ajutorul de încălzire al celor cu venituri mici, pentru că această companie are structuri în mediul rural, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Euopene, Marcel Boloş.
Filip Stan
23 ian. 2023, 16:40
Noi vouchere pentru români, schimbarea așteptată de milioane de oameni: intră banii direct pe card din februarie

Vouchere sociale şi de facturi. În 2023, peste 9 milioane de români vor primi sprijin sub formă de tichete pentru încălzire, rechizite, procurare de alimente, bani suplimentari la pensie, tichete pentru trusou de nou născuţi, sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. Cele mai utile și comune dintre ele sunt voucherele de energie. Din păcate, acestea vin la pachet cu o procedură foarte complexă de obținere, motiv pentru care, s-ar putea ca mulți nici măcar să nu reușească să pună mâna pe ele, chiar dacă sunt îndreptățiți.

Noi vouchere pentru români şi cine beneficiază de ele în 2023. Banii intră direct pe card

De la 1 februarie, Poşta Română va începe să distribuția cardurilor de energie acordate de Guvern persoanelor cu venituri reduse, pentru plata facturilor la electricitate şi la încălzirea locuinţelor. Procedurile de utilizare diferă pentru pentru cei care locuiesc la casă, de cele ale românilor care locuiesc la bloc.

Guvernul acordă un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, căldură, gaze, dar și pentru lemne sau butelii. Beneficiarii eligibili ai acestei măsuri de sprijin sunt pensionarii și persoanele cu dizabilități care au venituri mici, beneficiarii de ajutor social și familiile care primesc alocații de susținere. Ajutorul va fi livrat în două tranșe de câte 700 de lei fiecare, prima tranșă putând fi utilizată până pe 30 iunie 2023. A doua tranșă urmează să se acord în luna septembrie pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Citeşte şi: VOUCHERE FACTURI 2023. E obligatoriu, informaţie oficială pentru cei care NU stau la adresa din buletin

Ajutorul va fi livrat populației de către Poșta Română prin intermediul unui „card de energie“, care va începe să fie distribuit de la 1 februarie. Denumirea utilizată de guvern poate induce în eroare – cardul de energie nu va deține bani și nu va putea fi utilizat ca un mijloc de plată electronic, precum orice card bancar. El reprezintă, de fapt, un document justificativ care poate fi utilizat de poseso ca o dovadă a faptului că are dreptul să beneficiez de ajutorul acordat de guvern.

Cum va decurge procedura plății la Poștă

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a decis ca pentru distribuirea cardului de energie să apeleze la serviciile livrate de Poșta Română. Alegerea acestei instituții a fost decisă pe baza mai multor criterii. „Poșta Română are cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național (pentru acoperirea a zonelor rurale – n.r.), dar corespunde și profilului grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române. Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți“, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Marcel Boloș, citat pe site-ul Poștei Române.

Pentru a face față acestei sarcini suplimentare și numărului mare de beneficiari ai măsurii de sprijin, instituția și-a reconfigurat personalul și aparatura. Conform procedurii publicate pe site-ul Poștii Române, procedura de efectuare a plății este următoarea:

– Plata se poate face la orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

– Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

– Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.

„Odată ce aceste persoane primesc Cardul de energie, vor putea să vină fie în oficiile poștale și să își plătească factura, fie, ca să venim în ajutorul beneficiarilor, vom dota poștașii să încaseze aceste facturi și la oameni acasă“, a explicat Valentin Ştefan, director Poșta Română.

Cum se utilizează la bloc cardul de energie
Pentru beneficiari măsurii de sprijin care locuiesc la bloc, utilizarea cardului de energie diferă. Motivul este faptul că administratorul asociației de locatari plătește factura centralizată furnizorului, nu pentru fiecare apartament. Prin urmare, asociația de locatari prmiește de la poștă un un certificat de validare pentru fiecare apartament unde există beneficiari ai ajutorului de 1.400 de lei (tranșa I + tranșa II). În baza acestor certificate se întocmește apoi factura generală care va fi dusă la poștă.

Procedura de plată facturi este considerată complicată de către reprezentanții asociațiilor de proprietari, motiv pentru care aceștia solicită autorităților să realizeze o simplificare a modalităților de acordare a ajutorului și utilizare a acestuia pentru plată.

Radu Opaina, președintele Asociației de Proprietari din România, apreciază că o astfel de modalitate de simplificare ar fi aceea de a oferi acest ajutor într-un mod asemănător tichetelor de masă sau a voucherelor valorice.

„Venea cu tichetul la administrator, primea administratorul tichetul, îl dădea mai departe la furnizori. Şi a doua modalitate mai simplă, prin mandat poştal. Să se ducă cu mandat poștal la fiecare beneficiar și să dea banii. Şi cu banii ăia, omul își plătea nevoile, nu? Că pentru asta sunt banii ăia, nu sunt pentru altceva“, a explicat președintele Asociației de Proprietari din România, citat de Agenția Rador.

Vouchere 2023. Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 4.000 de persoane în decembrie 2022

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost, în decembrie 2022, de 163.789, cu 4.064 mai mulţi faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Aceeași sursă menționează că cei mai mulți beneficiari au fost înregistrați în județele Dolj (10.109), Bacău ((9.202), Teleorman (7.772) şi Buzău (7.771), iar cei mai puţini în Bucureşti (247) şi în judeţele Ilfov (862) şi Timiş (1.318).

Suma medie plătită în ultima lună a anului trecut de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 269,57 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 44,136 milioane de lei.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (353,7 lei), Braşov (324,68 lei) şi Mureş (324,12 lei).

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'