Băiatul este a treia victimă, începând din 1996 şi până în prezent, a lyssavirusului liliacului australian (Australian bat lyssavirus, ABLV), pentru care nu există profilaxie sau tratamente eficiente.
Medicii Joshua Francis şi Clare Nourse de la Spitalul de Pediatrie din Brisbane au cerut populaţiei să evite liliecii, avertizând totodată asupra posibilităţii teoretice de transmitere a ABLV de la o persoană la alta, care nu a putut să fie demonstrată ştiinţific.
Detectat îndeosebi la lilienci şi vulpi-zburătoare, „ABLV s-a dovedit mortal în toate cazurile declarate până în prezent. Trebuie să sporim vigilenţa populaţiei în legătură cu riscurile asociate liliecilor”, a declarat Joshua Francis într-o conferinţă la Canberra.
Băiatul a fost muşcat în timp ce se afla în vacanţă cu familia în statul australian Queensland, în decembrie, fără să îşi avertizeze pe părinţi. Trei săptămâni mai târziu, el a început să sufere convulsii, dureri abdominale, febră şi tulburări cerebrale.
El a intrat în comă şi a decedat la 22 februarie.
Potrivit unui studiu al Centrului Medical Erasmus din Rotterdam, noul virus din familia coronavirusurilor, responsabil de moartea unui cetăţean saudit în iunie 2012, este foarte apropiat de virusurile descoperite la liliecii din Asia.
Coronavirusul face parte dintr-o familie largă, ce include virusuri responsabile de simplele răceli, dar şi SRAS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a provocat o epidemie de „pneumonie atipică”, aflată la originea morţii a peste 800 de persoane în întreaga lume, în 2003.
Liliecii, suspectaţi că ar fi un „rezervor natural” de coronavirus responsabil de SRAS, potrivit unui studiu publicat în 2005, poate purta şi virusul febrei hemoragice Ebola.
O nouă tulpină a gripei A a fost descoperită, de asemenea, la lilieci, în Guatemala, în februarie 2012.