Ministrul de Interne Lucian Bode a reacționat, luni, după vizita recentă a cancelarului Austriei în Bulgaria. El consideră că vizita este una mai mult de imagine. „Vizita oficialilor austrieci trebuie privită în două chei. Pe de o parte, Austria are alegeri de land pe 29 ianuarie, așadar putem privi această vizită în Bulgaria și în cheie de politică internă. Pe de altă parte, Austria probabil urmărește, în urma VETO-ului nejustificat dat pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI, să arate că are o implicare activă în soluționare a problemelor de migrație ilegală de la frontierele Uniunii Europene, alegând simbolic frontiera dintre Bulgaria și Turcia”, a declarat Lucian Bode.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Digi24, că „este prematur” să se vorbească despre „un calendar anume” în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.
Şeful diplomaţiei române se află la Consiliul Afaceri Externe, care se desfăşoară la Bruxelles. În acest context, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, el a evocat discuţia cu omologul german, Annalena Baerbock. „Germania trebuie spus că ne susţine în mod foarte ferm şi activ şi doreşte să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toţi factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Aurescu a vorbit şi de perspectiva începerii consultărilor pe tema dosarului Schengen, în contextul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.
„Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect”, a spus el. De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că pe 29 ianuarie sunt organizate alegeri în Austria, ţara care s-a opus aderării României la spaţiul de liberă circulaţie european. „Înainte de această dată, este greu de estimat care va fi poziţia Austriei”, a completat ministrul român.
Potrivit acestuia, retrimiterea la post a ambasadorului ţării noastre la Viena reprezintă un „gest de deschidere din partea României”.
„Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi trebuie să vedem ce anume se degajă din acest tip de proces.
În altă ordine de idei, nu trebuie să uităm că Bulgaria mai are de discutat și cu Olanda, nu doar cu Austria. Prin urmare, există o serie de solicitări din partea Olandei care trebuie să-și găsească un răspuns din partea autorităților de la Sofia.
Deci toate aceste elemente trebuie puse împreună și trebuie trasă, apoi, o concluzie. Este prematur acum să vorbim despre un calendar anume”, a mai spus Bogdan Aurescu.
În ceea ce priveşte perspectiva dosarului Schengen, ministrul român de Externe a afirmat: „Nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt de exemplu cele legate din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. (…) Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România”.
Comentând votul împotriva aderării României, el a apreciat că „Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar toate celelalte state membre susţin această aderare”.
Radev şi Nehamer au vizitat luni punctul de frontieră Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE. Rumen Radev şi Karl Nehamer au vizitat, de asemenea, Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.
Cei doi oficiali au discutat despre securizarea frontierei bulgare şi combaterea presiunii migraţiei, precum şi despre punerea în aplicare a legislaţiei europene privind Schengen.
„Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm. Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme”, a declarat preşedintele Radev. „Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei”, a adăugat el.
El a subliniat că presiunea migratorie de-a lungul frontierei a crescut brusc în ultimul an. „În decurs de patru luni am pierdut patru poliţişti şi alte zeci de persoane au fost rănite”, a declarat preşedintele bulgar.
„Apreciem sprijinul Austriei în lupta împotriva migraţiei ilegale. Aş dori să îi mulţumesc cancelarului Nehmer pentru cooperarea fructuoasă pe care am stabilit-o cu guvernul său. Acţiunile comune dau deja roade”, a mai declarat Rumen Radev, citat de „24 Ceasa”.