Grecii din Constanța păstrează tradiția pitei Sfântului Vasile, veche de sute de ani. Vasilopita datează încă din primele secole creștine, de pe vremea când Sfântul Vasile cel Mare era Episcop de Cezareea și i s-au impus plata unor taxe împovărătoare, chiar în timpul unei foamete.
Poporul păstorit de Sfântul Vasile cel Mare a fost nevoit să renunțe la bijuterii, monede, dar și alte obiecte de valoare. Pentru a-și apăra oamenii, Sfântul Vasile a mers la împărat și l-a rugat să anuleze taxa, iar acesta din urmă i-a returnat episcopului averea oamenilor.
Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a ordonat să fie pregătită o plăcintă în care să fie puse toate obiectele.
După ce a săvârșit Sfânta Liturghie, episcopul a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. Tradiția spune că în mod miraculos, fiecare om și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.
De atunci, în fiecare an, grecii păstrează obiceiul pitei Sfântului Vasile cel Mare la care au adăugat o serie de ritualuri bine stabilite. Inițial, Vailopita se pregătea numai în prima zi a anului, de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Însă grecii taie pita pe tot parcursul lunii ianuarie asta pentru că Sfântul Vasile mai este cinstit și pe 30 ianuarie, alături de a Sfinți ierarhi Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul.
„Tradițiile trebuie păstrate într-o familie. Și cum Uniunea Elenă din România consideră că face parte din familia poporului român, în fiecare an, în fiecare localitate unde există o comunitate grecească, trebuie să cinstim și sărbătorim împreună prin tăierea pitei/prăjiturii Sfântului Vasile în asa fel încât binecuvântarea să se aștearnă întregul an asupra familiei în care se sărbătorește iar bănuțul norocos își va găsi calea către cei fericiți”, au transmis reprezentanții Comunității Elene Elpis din Constanța.
Anul acesta grecii din Constanța vor sărbători Vasilopita la biserica greacă Metamorphosis, duminică, 29 ianuarie, la ora 12.00. După Sfânta Liturghie, Comunitatea Elenă Elpis va împărți conform obiceiului, tuturor membrilor comunității, dar și celorlalți credincioși Vasilopita.
Cum se pregătește Vasilopita sau pita Sfântului Vasile.
Ingrediente:
Mod de preparare:
După ce este pregătit aluatul, se întinde într-o tavă, apoi se unge cu unt topit și se pune la crescut într-un loc cald. Atunci când a crescut se unge cu un ou bătut, amestecat cu o lingură de zahăr pudră, iar apoi se adaugă câteva bucăţi de zahăr tos, migdale şi se introduce la cuptor, iniţial la foc mic, apoi la unul mai mare până când capătă o culoare maronie.