Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Majoritatea tratamentelor dentare au ca scop conservarea dinților naturali. Restaurarea dentară include metodele de tratament care fac posibilă salvarea și conservarea unui dinte.
Alina Costache
25 ian. 2023, 09:31
Ce presupune restaurarea dentară și care sunt procedurile prin care poate fi realizată

Dacă structura unui dinte este afectată, medicul stomatolog va propune, de obicei, înlocuirea doar a părții deteriorate, cu excepția cazurilor în care este necesară extracția dentară. Iată mai jos care sunt  procedurile de restaurare dentară și care sunt avantajele folosirii acestora.

Ce este restaurarea dentară

Restaurarea dentară cuprinde totalitatea procedurilor din stomatologie care au ca scop tratarea țesuturilor dentare afectate de diverse probleme, precum cele de la nivelul smalțului, cariile și fracturile. Tehnicile de ultimă generație permit ca, în prezent, îngrijirea dentară să fie mai puțin invazivă ca în trecut. Printre materialele folosite pentru tratarea problemelor de la nivelul smalțului și dentinei se numără încrustarea inlay/ onlay-ul și obturațiile cu diverse compozite și cimenturi ionomeri de sticlă. Medicul dentist este acela care poate să determine ce materiale și ce proceduri va folosi pentru o anumită problemă care a afectat țesuturile dentare.

Printre cauzele distrugerii țesuturilor dentare se numără:

  • cariile
  • fracturile
  • fisurile
  • eroziunea dentară
  • resorbția externă
  • anomalii structurale.

În toate aceste cazuri, există posibilitatea pierderii dintelui dacă nu se intervine rapid pentru conservarea sa.

Care sunt procedurile de restaurare dentară

Printre cele mai frecvente proceduri de restaurare dentară se numără obturația dentară (plomba), coroana, puntea,  încrustațiile inlay/ onlay, implantul și protezele.

Obturația dentară

Această procedură face posibilă repararea unui dinte care este cariat, crăpat ori fracturat. Este o procedură relativ simplă, care se face de obicei într-o singură ședință. Medicul va efectua, după ce va anestezia sau nu zona afectată, o curățare a dintelui, după care va umple cavitatea cu un compozit. Procedura va fi finalizată prin modelarea și lustruirea plombei, pentru a-i reda dintelui forma și funcția inițială.

Încrustațiile inlay/ onlay

Dacă dintele este prea afectat pentru a fi tratat cu o obturație simplă, dar cavitatea nu este suficient de mare pentru a fi acoperită de o coroană, există procedurile de restaurare inlay/ onlay. În acest caz, obturația este realizată într-un laborator dentar, după ce medicul dentist a făcut un mulaj al dintelui afectat, care a fost, în prealabil, curățat. Procedura are loc, de obicei, pe parcursul a două ședințe.

Coroana dentară

Coroana dentară este folosită pentru restararea unui dinte care a fost atât de afectat încât nu poate fi tratat cu procedurile descrise mai sus, dar a cărui rădăcină poate fi conservată. Fabricate din ceramică ori zirconiu, coroanele au aspectul dinților naturali. Coroanele protejează restul de dinte, prevenind fracturarea acestuia.

Puntea dentară

O punte este un dispozitiv protetic care înlocuiește un dinte lipsă. Format dintr-un dinte artificial atașat la una sau două coroane, pe o parte sau ambele, dispozitivul creează o punte peste golul apărut în urma pierderii unui dinte.

Proteza dentară

Protezele dentare au evoluat foarte mult din punct de vedere estetic și al confortului. În prezent, există proteze parțiale, prin care se înlocuiesc mai mulți dinți lipsă, și complete, care permit înlocuirea danturii de pe întreaga arcadă.

Implantul dentar

Acesta este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, în cazul în care rădăcinile lor nu au mai putut fi salvate. Implantul este format dintr-un șurub, respectiv o rădăcină artificială, care este inserată, sub anestezie, în osul maxilarului. Șurubul este realizat din titan, un material care nu provoacă nicio reacție alergică și care, de obicei, se integrează fără probleme în osul maxilarului. După osteointegrare, medicul stomatolog înșurubează pe rădăcina artificială un bont, pe care apoi va plasa o coroană dentară. Un implant dentar premium are o durată de viață aproape totală, dar coroana ar putea necesita să fie schimbată la aproximativ 15 ani. Implantul dentar are aspectul și funcționează ca un dinte natural.

Care sunt avantajele restaurării dentare

Printre numeroasele beneficii ale restaurării dentare se numără faptul că funcția masticatorie a pacientului nu este afectată, ceea ce îi permite să se alimenteze corespunzător și, implicit, să aibă o stare bună a sănătății generale.

De asemenea, restaurarea dentară oferă avantaje estetice, pentru că este conservat dintele natural, fapt care poate contribui la creșterea încrederii în sine a pacientului.

Din punct de vedere structural și funcțional, se recomandă, atunci când este posibil, conservarea dinților naturali, de aceea restaurarea dentară prezintă numeroase beneficii pentru pacient. Pentru a preveni problemele dentare, este indicat să faci un control stomatologic cel puțin o dată pe an.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Horoscop dragoste mai 2025: Zodia care va plânge cu lacrimi amare din cauza persoanei iubite
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Judecătorul Alexandru Vasile, cercetat de Inspecția Judiciară. Ce riscă magistratul care a suspendat o decizie a CCR
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul