Directorul Spitalului Judeţean Constanţa: Coplata este nejustificată şi reprezintă un semnal prost

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, Dan Căpăţână, spune că introducerea coplăţii pentru spitale este nejustificată, întrucât suma care va fi colectată este nesemnificativă, fiind "mai mare deranjul cu tăierea chitanţelor", iar semnalul dat pacienţilor este unul "prost".
Romania TV
22 mart. 2013, 10:53
Directorul Spitalului Judeţean Constanţa: Coplata este nejustificată şi reprezintă un semnal prost

Dan Căpăţână a estimat că spitalul va colecta, după introducerea coplăţii, cel mult 80.000 de euro pe an, ceea ce reprezintă „o sumă nesemnificativă”.

„Ca părere personală, dar şi după simulările pe care le-am făcut, introducerea coplăţii nu va aduce un câştig substanţial în bugetul spitalului. (…)Veniturile vor fi de maximum 80.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă sub 0,5 la sută din bugetul spitalului. Este o sumă nesemnificativă şi mi se pare mai mare deranjul să tai chitanţe decât beneficiul material pentru spital. Ştiţi cum este în unităţile publice: ca să poţi să iei bani de la cineva trebuie să-i faci dispoziţie de plată, să se ducă cu ea la casierie, să plătească, să i se dea chitanţă, ceea ce înseamnă pierdere de timp pentru toată lumea”, a declarat Dan Căpăţână.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a mai spus că impactul emoţional asupra pacienţilor este prea mare ca să se justifice introducerea coplăţii: „Nu este justificat, este mai mare deranjul. Semnalul dat asiguraţilor este absolut unul prost. Nici nu contează suma, contează numai faptul că iei nişte bani în plus. Toată lumea este sătulă de taxe şi impozite şi va vedea coplata ca o taxă”.

El a mai spus că, în loc să fie introdus acest sistem de coplată, ar putea fi găsite alte soluţii mai bune, una dintre ele fiind coplata la serviciu.

Potrivit lui Dan Căpăţână, poate exista un pachet de servicii de bază, definit, iar tot ceea ce se face peste acesta se poate plăti.

„Prin asta oferi şi o alternativă pacientului, care poate alege un nivel calitativ superior al serviciului medical şi ar şti exact cât plăteşte şi, mai ales, pentru ce plăteşte. În felul acesta şi spitalele ar fi obligate să meargă într-o zonă de tehnologie înaltă şi să ofere servicii calitativ superioare, pe care să poată lua bani”, a adăugat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, precizând că încă nu a fost stabilită valoarea taxei pe care pacienţii o vor plăti la externarea din spitalul constănţean.

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o taxă cuprinsă cuprinsă între 5 şi 10 lei, reprezentând coplata pentru serviciile de spitalizare.

Taxa va fi plătită o singură dată, la externarea din spital, indiferent de durata spitalizării, iar anumite categorii de pacienţi sunt excluse, printre care internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele şi lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, joi, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”.

Nicolăescu a precizat că suma ce va fi achitată ca şi coplată va fi stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administraţie, dar trebuie să se încadreze între 5 şi 10 lei.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Simona Halep a fost exclusă! Decizia luată acum de americani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
VINE CRIZA? Aceste prețuri vor exploda cât de curând
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Emisiune scoasă din grilă de la Antena 1. Mulți au rămas fără loc de muncă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Nu mai are nicio șansă. Suferă cumplit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...