Practicile brutale ale autorităților din țările scandinave sunt binecunoscute. De-a lungul timpului, o mulțime de familii de români din statele nordice au rămas fără copii, în baza unor suspiciuni ale instituțiilor guvernamentale. Un exemplu în acest caz este oferit de familia Rotundu. Ioana și Sorana au rămas fără copil, pe motiv că ar fi maltratat bebelușul. Astfel, cei doi tineri au fost trimiși în spatele gratiilor.
Două luni de zile au stat în arest Ionuț și Sorana Rotundu, în timp ce bebelușul a fost dat în plasament familial. Românii rezidenți în Danemarca au fost reținuți de autoritățile daneze la începutul lui februarie 2022. Ei fuseseră cu copilul la spital, unde l-au internat, din cauza unei hemoragii intracraniene.
Atunci a și început coșmarul, de fapt. Ionuț și Sorana au fost închiși în centre de detenție separate. În total, șase luni au avut interzis să-și vadă copilul. Medicii din spital ajunseseră la concluzia șocantă că cel mic a fost agresat de părinți.
Din fericire, cei doi români și-au făcut dreptate în justiție. Poliția din Danemarca au retras oficial toate acuzațiile împotriva celor doi români.
Un alt caz care a șocat opinia publică este cel al familiei Furdui, din Germania. Autoritățile au luat românilor cei șapte copii, în 2021, după ce băiatul cel mare, David (17 ani), s-ar fi plâns că uneori sunt bătuți de mamă. De asemenea, Protecția Copilului a descoperit că familia Furdui merge săptămânal la biserică, făcându-li-se un profil de oameni „extrem de religioşi, care nu le oferă copiilor acces la toate subiectele relevante din societate”.
Nici înaintea preluării copiilor, nici ulterior părinţii nu au fost supuşi unei anchete a Poliţiei care să stabilească dacă copiii au fost abuzaţi.
Între timp, anul trecut, două fete, Estera (14 ani) și Natalia (13 ani), au fost lăsate să plece din centrul de plasament. Ele au revenit la bunici, în România. Restul copiilor sunt ținuți departe de părinți.
Potrivit Paraschivei Bloju, mătușa celor șapte copii, părinții o pot vedea pe fetița de doi ani și jumătate, Lea, o dată da două săptămâni. Pe băieți, Albert (10 ani) și Ruben (12 ani), mutați într-un „sat de copii” la 100 de km de casă, după ce fugeau de la școală pentru a merge acasă, părinții îi pot vedea o dată la trei săptămâni, timp de 90 de minute.
De asemenea, David (17 ani), băiatul cel mare, a reușit de asemenea să fugă în România, iar Naomi (16 ani) are și ea în plan să părăsească centrul de plasament.