Magistraţii Judecătoriei Sibiu au pronunţat, vineri, sentinţa în cazul membrilor celei mai mari reţele de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu, destructurată în luna ianuarie de către procurorii DIICOT Sibiu, potrivit Mediafax.
Potrivit sentinţei postate pe site-ul Judecătoriei Sibiu, liderul grupării, Adrian Negru, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi la trei ani de închisoare pentru efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Potrivit magistraţilor, el va executa pedeapsa cea mai grea, de patru ani.
Citeşte şi Reţea de traficanţi de etnobotanice, destructurată la Sibiu
Pentru aceleaşi infracţiuni, David Banea a fost condamnat la trei ani de închisoare. Având în vedere că acesta era eliberat condiţionat în momentul săvârşirii infracţiunilor, magistraţii au dispus contopirea actualei condamnări cu perioada rămasă de efectuat din condamnarea anterioară, inculpatul urmând a ispăşi şase ani de închisoare.
Tot pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, Darius Andrei Stanciu va executa o pedeapsă cu închisoarea de doi ani, Radu Nicolae Tarcea o pedeapsă de trei ani, iar Florin Daniel Cozac o pedeapsă de doi ani şi şase luni.
Citeşte şi Reţea de traficanţi de droguri anihilată în Capitală. Patroni de magazine de vise, săltaţi de DIICOT
Adrian Goronea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Magistraţii au mai dispus confiscarea etnobotanicelor care au făcut obiectul dosarului şi au obligat inculpaţii la plata unor sume cuprinse între 6.500 şi 6.900 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentintinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile.
Procurorii DIICOT au destructurat, în 21 ianuarie, cea mai amplă reţea de distribuţie a produselor etnobotanice din judeţul Sibiu, în dosar fiind învinuite şase persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, declara inspectorul principal Cristian Link, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia. Atunci, procurorii DIICOT au făcut 11 percheziţii şi au dus la audieri zeci de martori, precum şi pe cele şase persoane învinuite în acest dosar. Ulterior, cinci din aceste persoane au fost reţinute, apoi arestate.
Citeşte şi O sută de kilograme de substanţe etnobotanice, găsite la descinderile din Capitală şi patru judeţe
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, o mare parte din cei audiaţi erau minori, elevi de şcoală generală sau de liceu, iar majoritatea celor audiaţi au fost spitalizaţi în urma consumului de etnobotanice. „Procurorii investighează la acest moment posibila determinare a sinuciderii în urma consumului de etnobotanice în două cazuri”, declara Cristian Link.
Deşi magazinele de etnobotanice din oraş au fost închise, anul trecut, de autorităţi, învinuiţii au deschis, ilegal, un alt magazin, în care noaptea vindeau produse etnobotanice, acest lucru fiind cunoscut de consumatori. La solicitarea clienţilor fideli, aceste produse erau livrate şi în alte locaţii sau foloseau locuri de întâlnire prestabilite pentru a livra marfa, pliculeţele având preţuri între 5 şi 50 de lei.
În acelaşi dosar, miercuri, a fost arestat şi un poliţist de la Crima Organizată din Sibiu, fiind acuzat, printre altele, de favorizarea infractorului.
Citeşte şi Studenţi din Sibiu, reţinuţi pentru implicare într-o reţea de traficanţi de droguri