COD RUTIER 2023. Aproape toţi şoferii uită asta. Amenda ajunge la 2900 de lei!

Prețul pentru efectuarea ITP în 2023 diferă în funcţie de tipul şi vechimea autovehiculului. Acesta poate fi între 110 și 200 de lei, în funcție și de service-ul ales.
Filip Stan
03 feb. 2023, 19:34
COD RUTIER 2023. Aproape toţi şoferii uită asta. Amenda ajunge la 2900 de lei!

COD RUTIER 2023. Avertisment pentru șoferii din România la început de an, după ce s-a aflat că se dau amenzi între 1.305 și 2.900 lei pe loc la nivel național pentru ITP expirat în 2023. Cât a ajuns să coste inspecția tehnică periodică și ce trebuie să știe participanții la trafic.

Pentru toate autovehiculele care circulă pe drumuri publice Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie în funcție de vechimea fiecărei mașini în parte. Șoferii din România care circulă cu autovehicule ce au ITP expirat riscă sancțiuni serioase. Astfel, amenzile pentru această contravenție se încadrează în clasa IV de sancțiuni, potrivit Codului Rutier.

Cod rutier 2023. Greşeala banală care îţi aduce iarna amenzi mai mari de 1000 de lei
Conform RAR, în conformitate cu OG nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin OG nr. 40/2005 aprobată prin Legea nr. 373/2005 arată că vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei (RNTR 1/2005), prin inspecţia tehnică periodică.

Suplimentar, conform OG nr. 14/2017 pentru modificarea şi completarea OG nr. 195/2002, adică Codul Rutier, la data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului.

Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

COD RUTIER 2023. Se dau amenzi între 1.305 și 2.900 lei

Inspecția tehnică periodică se efectuează în stații autorizate sau în reprezentanțe R.A.R., conform legislației în vigoare. Pentru a fi menținute în circulație, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția mașinilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depășește 25 km/h, a autovehiculelor cu șenile, a tramvaielor și a vehiculelor cu tracțiune animală, se supun inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare.

COD RUTIER 2023. Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când ninge
Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Constatarea deficiențelor vehiculelor se face de către poliția rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege.

Pentru ITP expirat, considerat contravenție, Poliția Rutieră poate da amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni: între 9 şi 20 puncte de amendă. Punctul de amendă este de 145 lei şi în 2023, după ce valoarea acestuia a fost plafonată. Prin urmare, amenzile pentru ITP expirat în 2023 sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei.

În cadrul unei inspecții tehnice periodice se verifică noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare dar și fluxul de lumină și poziția acestuia. La ITP mai sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașini, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor. Autovehiculele trec de ITP doar dacă au, cel mult, defecte mici. Dacă însă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu trec de inspecție, iar proprietarii sunt nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile.

Când trebuie reînnoit ITP-ul

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) se face:

  • la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani
    la 2 ani pentru maşinile între 3 şi 12 ani
    la 3 ani pentru autoturismele noi
    În ceea ce priveşte maşinile de transport persoane, taxi şi ride sharing, acestea fac ITP-ul la şase luni şi în 2023, potrivit sursei citate.

Prețul pentru efectuarea ITP în 2023 diferă în funcţie de tipul şi vechimea autovehiculului. Acesta poate fi între 110 și 200 de lei, în funcție și de service-ul ales.

COD RUTIER 2023. Care este alcoolemia la care ți se suspendă permisul de conducere. De la ce valoare rişti să ţi se deschidă dosar penal
Pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2023 ajunge la 120-150 de lei. Pentru mașini 4×4 sau autoutilitare, prețul poate varia între 160 și 200 de lei. Pentru motociclete şi mopede, poate fi între 80 și 100 de lei,

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu românii care au credite la bănci. Toți trebuie să cunoască ultima decizia. Se aplică la Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen, BCR, BRD sau ING
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Românii care primesc bani la pensii. Se dau câte 1.000 de lei
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion a ieșit la rampă. Anunțul mult așteptat despre Călin Georgescu: Avem un plan...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Emisarul lui Trump, primit de Vladimir Putin la Kremlin! Mesajul transmis de președintele american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii