Moşii de iarnă 2023. Când este Sâmbăta Morţilor, sărbătoarea cu cruce roşie care anunţă Paştele

Moșii de Iarnă, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sâmbăta Morților, este celebrată anual în funcție de data în care pică Paștele, cele două evenimente religioase fiind strâns legate una de cealaltă.
Filip Stan
04 feb. 2023, 07:21
Moşii de iarnă 2023. Când este Sâmbăta Morţilor, sărbătoarea cu cruce roşie care anunţă Paştele

Moşii de iarnă 2023. În Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiți, în mod constant. Sărbătoarea are ca scop comemorarea celor dragi, care au plecat dintre noi. Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

În dimineața zilei de 18 februarie, creștinii trebuie să meargă la biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă, credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă. După Sfânta Liturghie are loc Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. În timpul slujbei preotul va rosti numele persoanelor pe care enoriaşii i-au pierdut. În această zi, credincioşii aduc la biserică colivă, o sticlă de vin şi pachete cu mâncare, pe care după ce sunt sfinţite de preoţi, le dau de pomană persoanelor nevoiașe în amintirea celor dragi care nu mai sunt în viață.

Pe lângă colivă, de Moşii de Iarnă gospodinele pregătesc mai multe bucate tradiționale pe care le dau de pomană după slujba de la biserică. În această zi se fac sarmale, se face friptură de porc, turte și colaci. În unele zone, de Moșii de iarnă se mănâncă piftie întrucât sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de piftii.

În fiecare an, în ziua de sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la domnul.

Conform tradiției populare, această sărbătoare este numită și “Moșii de iarnă” sau “Sâmbăta morților”. În această zi, în biserică sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Când începe Postul Paștelui în 2023. Tradiții de Lăsata Secului
Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării, bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.Sufletele trecute în neființă vin în această zi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

În această zi, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor, oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

De asemenea, se obișnuiește că în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

Ce nu este bine să faci de Sâmbăta Morților?

În această zi, nu este bine să circuli noaptea, căci sufletele celor decedață colindă neîncetat. Unul dintre cele mai periculoase lucruri este acela de a merge în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

Când pică Paștele ortodox şi cel catolic în 2023 şi în următorii ani. Câte zile libere se acordă de Paşte
Un alt lucru interzis este acela de a da cu mătură, căci așa poți ridica praful în ochii răposaților. Nu e bine să speli sau să arunci gunoiul.

De asemenea, nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Cum se scrie un pomelnic de Sâmbăta Morţilor?

Pomelnicul reprezintă o lista cu numele celor adormiți sau ale persoanelor vii pe care le dorim a fi pomenite în cardul Liturghiei.

La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor, și una morților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului.

Astfel, la slujbele de parastas, se duce pomelnic doar cu numele persoanelor decedate. Preoții spun că este bine ca un pomelnic să includa un număr cât mai mare de persoane. De la membrii apropiați ai familiei, până la suflete sărmane, însingurate.

Totodată, în pomelnic se trec numai numele de botez, nicidecum numele de familie, poreclele sau prescurtările de alint. Este bine să plătești pomenirea sufletelor sărmane.

Vacanţe şcolare 2023. Elevii se întorc din vacanţa de iarnă pentru a intra în minivacanţă. În februarie, este programată vacanţa „de schi”!
Și să treci în pomelnic cât mai multe persoane pe care nu mai are cine să le pomenească. La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi şi este bine ca orice creştin să aibă pomelnic şi pentru cei vii şi pentru cei morţi, pentru că sunt situaţii în care sunt aduse pomelnice fie numai pentru cei vii, fie numai pentru cei morţi. Pentru Taina Sfântului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii. La fel şi pentru slujba Acatistului. Pomelnice numai cu numele celor adormiţi se aduc pentru slujba Parastasului.

Totodată, pomelnicul se dă la uşa altarului, într-o zi de sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie. Și întotdeauna pomelnicul trebuie să fie însoţit de o lumânare aprinsă. Aceasta din urmă semnifică pe Însuşi Iisus Hristos. De asemenea, pomelnicul să fie însoțit şi de o jertfă financiarăm, acei bani fiind destinaţi bisericii. Mai mult, dacă vrei ca pomelnicul să fie citit timp de 40 de zile, fie menţionezi acest lucru pe el, fie îi spui preotului, iar el îl va pune în categoria potrivită.

Moșii de iarnă 2023. Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților

Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite.
Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.
Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.
În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.
Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.

Moșii de iarnă 2023. Rugăciuni pentru cei adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine Preacurată năzuim. Tu ești cetate tare și mijlocitoarea și acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credință și nădejde. Ceea ce ești binecuvântată, te rugăm, ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tai și solește întotdeauna pentru adormiții robii tai.

Tu pururea mijlocești pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreaptă credință și care aleargă sub acoperământul tău și se roagă cu credință pentru cei bolnavi, năpăstuiți și întristați, însă mijlocirea ta și rugăciunea, ne este și mai trebuincioasă după moartea noastră. După Dumnezeu la tine avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă tie, nu iese fară ajutor, ci numai cu bucurie, mângâiere și îndulcire.

Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău și Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiți iertarea păcatelor. Roagă-te, Născătoare de Dumnezeu, căci mult poate rugăciunea Maicii spre bunavoirea Stăpânului, fiindcă Domnul primește de la tine tot cuvântul despre iertare.

Deci și acum primește ale noastre rugăciuni ce le aducem ție, Preasfântă Fecioară, din toată inima și din tot sufletul nostru, pentru sufletele adormiților robilor tai. Te rugam, Stăpână, să le ajuți cu indrazirea cea de Maica ce o ai către Domnul, ceea ce ești plină de dar, ajută-le să se îndepărteze înaintea Celui ce șade pe tronul slavei, ca să nu fie rușinați în fața îngerilor și a tuturor sfinților, în fața lumii celei de sus și a celei de jos.

O, Preasfântă Doamnă, Împărăteasă și Stăpână, tu ești podul care duci la cer pe cei de pe pământ, tu ești deschizătoarea ușilor Raiului. Pe tine te cinstim și Fiului tău slavă înălțam împreună și Părintelui celui fară de început și Duhului Sfânt, Dumnezeului nostru în vecii vecilor. Amin.

Tradiţii de Moşii de iarnă

În Sâmbăta Morților nu se lucrează. Femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

De asemenea, după slujbă credicioşii merg la cimitir să aprindă lumânări la mormintele celor morţi. Se aprind cel puțin două lumânări, numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni