„Partidul a avut un ciclu de zece ani cu Petre Roman, un ciclu de 10 ani împărţit între Traian Băsescu şi Emil Boc, trebuie să înceapă următorul ciclu, nu mai aveţi timp, orice amânare vă va costa. Aveţi alegeri în 2014 şi 2016. După ce-mi termin mandatul obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice care să readucă procesul de modernizare a României într-o doctrină care crează şanse, nu dă pomeni electorale, în care fiecare dintre oameni să aibă deschis orice orizont”, le-a transmis Băsescu democrat-liberalilor la Convenţie.
„Aveţi o garnitură de foşti miniştri care pot să aducă acel suflu nou pe care să-l daţi întregului partid. Pentru că istoria partidului ne arată că atunci când aţi pus partidul în mâna generaţiei tinere, partidul a avut 10 ani la putere. Astăzi vă doresc să vă găsiţi soluţia corectă”, a mai spus preşedintele, în finalul discursului său.
Citeşte şi: Planul lui Băsescu, după 2014: Obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice
Convenţia Naţională a PDL îi va pune faţă în faţă pe actualul preşedinte Vasile Blaga şi pe pretendenta Elena Udrea, fiind de aşteptat ca discursurile celor doi să fie axate pe discursuri tăioase, cu mesaje directe. Cotată cu şanse practic nule să convingă majoritatea delegaţilor, Monica Macovei va juca pe o strategie aparent simplă: să rupă cât mai multe voturi din tabăra lui Vasile Blaga, urmând să împingă astfel confruntarea Blaga-Udrea în turul al doilea. Cele câteva procente pe care le-ar obţine moţiunea reformiştilor vor fi primite, ulterior, de echipa fostului ministru al Dezvoltării.
Iată întreaga declaraţia a lui Traian Băsescu:
„Dragii mei, bine v-am găsit. Am mai primit invitaţii la alte partide, dar aici am venit cu dragoste, nu doar cu maşina preşedintelui României, am venit cu sufletul al voi ceea ce nu mă va împiedica să vă vorbesc în calitate de preşedinte, nu de membru al partidului. Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Nu pentru asta am venit aici, Opţiunile mele sunt cunoscute, ci am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu. Voi fi cinstit cu voi, vă voi spune ceea ce cred eu. Sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului. Văd ca preşedinte necesitatea unui partid consolidat de dreapta şi pentru că nu există o structură de dreapta care să ducă România spre progres. Ca să putem fi parteneri în viitor trebuie să ştiţi obiectivele mele. Primul este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă trei lucruri esenţiale: acces în spaţiul Schengen, acces în eurozonă şi o economie competitivă. Sunt convins că aici parteneriatul nostru este solid.
PDL pentru a-mi fi partener trebuie să se bată pentru a asigura resursă financiară pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri. Promovarea tinerei generaţii în administraţia locală poate fi un semn că PDL are acest obiectiv. Daţi-le o şansă.
Un alt obiectiv este cel de a crea condiţii în ţară pentru ca România să fie apărată în UE. Nu poţi spune că vrei să intri în Schengen, dar să ai miniştri cercetaţi penal. Voi n-aţi tolerat miniştri cu dosare penale în Guvern, n-aţi respins punerea sub urmărire penală a unor parlamentari.
În sfârşit, absorbţia fondurilor de la UE este un alt obiectiv al meu. Am să vă spun faptul că 2011 a fost cel mai bun an din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene din 2007 până acum. Guvernul Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de absorbţie de 11%, iar acum e de 12,2%.
Voi face presiune pe guvern şi pe instituţiile statului să accelereze procesul pentru că absorbţia înseamnă modernizarea ţării şi crearea de locuri de muncă.
Menţin toate boiectivele rămase neîndeplinite din timpul guvenrului Boc: reorganizarea administrativă, revizuirea Constituţiei pe baza referendumului din 2009, o nouă lege electorală şi reglementarea sănătăţii pentru a asigura pătrunderea resurselor private în sistem.
Aceste obiective interne sunt obiective pe care prin negociere le-am scris şi în acordul de coabitare cu primul-ministru Victor Ponta. Sunt obiective necesare României. Aş avea nevoie de sprijinul dv. politic ca protocolul să devină realitate pentru că există în USL o opoziţie puternică pentru o corectă reorganizare administrativă, pentru o corectă lege electorală şi o revizuire pe baza referendumului. Astea sunt obiectivele pentru care eu sunt gata să fiu partener cu PDL.
Mandatul meu nu este doar despre viitor, este şi despre trecut. Am văzut interpretări eronte, inclusvi în interiorul partidului, şi vreau să ştiţi aprecierea mea cu privire la guvernarea dv. O guvernare care este parte a modernizării României. În 2009 am avut o campanie puternic susţinută de voi toţi în care obiectivul propus României a fost modernizarea statului, iar voi aţi făcut foarte multe.
Partea din Legea Educaţiei ce a reînfiinţat posibilitatea de a face şcoală de meserii este un succes extraordinar. Ce încearcă să modifice PSD ne vom opune. Când legea va veni la promulgare o voi trimite înapoi pentru că titlurile universitare trebuie ţinută la exigenţele din legea lui Micla şi Funeriu. Este o lege a educaţiei cea pe care aţi făcut-o extraordinară.
Veţi putea trece în instoria partidului faptul că aţi reformat justiţia prin cele patru coduri. Aţi liberalizat piaţa muncii prin modificările aduse Codului Muncii, aţi modernizat sistemul de pensii introducând pensia în acord cu nivelul contribuţiei. Aţi făcut o nouă lege a dialogului social. Iată câteva exemple din ce aţi făcut şi parcă vă este greu să le valorificaţi. Aţi avut o contribuţie extraordinară la modenrizarea României şi pentru acest lucru eu, preşedintele României, vă mulţumesc.
Aţi făcut aceste lucruri în condiţii foarte grele. Nu ne-a fost uşor în decizia luată pentru am fost conştienţi de efectul politic asupra partidului de guvernământ. Am pus ţara deasupra interesului politic şi am decis ca în paralel cu reechilibrarea economică a ţării şi am împins înainte procesul de modernizare.
Îi apreciez cel mi mult pe cei care au avut curaj să stea în faţa oamenilor să explice, iar câştigarea alegerilor la Cluj de către Emil Boc este proba că oricât ar fi de dificil un program executat în perioadă de criză poate fi înţeles de români, dacă este explicat.
Am spus „Da, voi reveni în politic”, dar nu am spus „Da, voi reveni în PDL” pentru că a fost şi mesajul Antenelor regăsit în partid. Dacă aţi pierdut, aţi pierdut pentru că aţi salvat ţara. Multe ţări au fost lovite de criză în 2009-2010, dar suntem prntre foarte puţinele ţări care s-au reechilibrat rapid. Vă informez aici, martor îmi este Emil Boc: FMI a venit cu soluţia ieşirii din criză prin creşterea cotei unice, a TVA, a CAS. Am stat multm ne-am consultat şi am ajuns la concluzia că era o soluţie riscantă pentru că puneam povara pe economie Aveam nevoie odată cu micşorarea aparatului bugetar, de crearea de locuri de muncă. Am spus să nu atingem mediul de afaceri şi să adoptăm soluţii care să ne scoată din criză. Proba că am avut dreptate a fost că, după ce am luat mpsurile de austeritate în 2010, în 2011 am revenit pe creştere economică. Am conştiinţa că am acţionat corect, dar astăzi şi eu şi Emil Boc şi voi toţi puteţi sta cu furntea sus că aţi făcut ce aţi trebuit.
Vă reproşez un singur lucru: puteaţi obţine procente mai multe la legislative. Dan Diaconescu şi-a crescut partidul de la 5% la locale la 15% în iarnă. Omul ăsta şi-a pus o cameră de vederio la Târgu-Jiu şi s-a bătut. Voi n-aţi dat impresia că vă bateţi.
Vă aduceţi aminte 2001? Pentru generaţia tânără, am să vă spun aventurile PD pentru că toţi putem găsi soluţiile viitorului în propria istorie.
Era încercarea conducerii partidului de a se pune batista pe ţambal, să stăm împreună, să vedem ce vom face. Erau discuţiile din Modrogan, dar am simţit discuţiile din teritoriu. I-am spus lui Petre Roman: „Petre, eşti cel mai bun, dar eu candidez la preşedinţia partidului!” Atunci aveam nevoie de schimbare, iar faptul că am făcut schimbarea la momentul potrivit a asigurat PDL-ului 10 ani de stat la putere. Au venit legislativele şi am spus atunci unor oameni extrem de grei, dar care nu mai aveau potenţial de creştere: „Domnul Cârstoiu, eşti cumătrul meu dar nu mai poţi cap de listă la Argeş”.
În înţelegere cu partidul, am spus „Fraţilor , nu-i de joacă. Am să înfig din nou drapelul PD pe primărie.” Am făcut-o cu generaţia tânără.
Trebuie să începeţi un alt ciclu. Orice amânare vă va costa. Aveţi alegeri în 2014 şi 2016. După ce-mi termin mandatul obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice care să readucă procesul de modernizare a României într-o doctrină care crează şanse, nu dă pomeni electorale, în care fiecare dintre oameni să aibă deschis orice orizont.
A fost alianţa din 2009 cu PSD-ul ce a apărut pentru că liberalii au refuzat categoric oricei variantă de alianţă dacă nu le dăm funcţia de prim-ministru. Era imposibil mai ales că domnul Tăriceanu eliminase PD-ul de la guvernare. Am fost neviţi să mergem cu PSD-ul, cu oameni hârşâiţi în administraţie. Nu puteam să mergem acolo cu cei mai experimentaţi fără oameni ca Berceanu, Videanu, Boc, Blaga Ştiam că era nevoie de oameni mai tineri, dar aveam nevoie şi de echilibru la guvernare.
Aveţi o garnitură de foşti miniştri care pot să aducă acel suflu nou pe care să-l daţi întregului partid. Pentru că istoria partidului ne arată că atunci când aţi pus partidul în mâna generaţiei tinere, partidul a avut 10 ani la putere. Voi reveni în politică cu obiectivul „2016, dreapta la putere”. Să nu vă gândiţi că mă voi aşeza în furntea unui partid. Am văzut că la acest anunţa au fost diferite oferte din partea candidaţilor. Masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva.
M-a durut cumplit că unii şi-au făcut campanie cu mesajul Antenei 3
Vă doresc să vă găsiţi astăzi soluţia corectă. La revedere!