Guvernul a decis majorarea sporurilor cu 10-50%. Care este condiţia OBLIGATORIE pentru a primi leafă majorată

O parte a aleșilor locali ar putea beneficia în curând de un spor cuprins între 10% și 50% pentru munca pe proiecte cu finanțare externă, potrivit unui proiect publicat recent în dezbatere publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Alina Costache
31 ian. 2023, 11:03
Guvernul a decis majorarea sporurilor cu 10-50%. Care este condiţia OBLIGATORIE pentru a primi leafă majorată

Guvernul pune condiţii pentru lefurile majorate ale aleşilor locali. Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%. Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni.

De asemenea, instituțiile și/sau autoritățile publice beneficiare ale proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile sau fonduri aferente Mecanismului de redresare şi rezilienţă pot înființa posturi pentru implementarea proiectelor în afara organigramei, peste numărul maxim de posturi aprobat al instituției/autorității publice, în limita posturilor aprobate prin contractului/acordului/ordinului de finanțare semnat de către instituția beneficiară cu autoritatea finanțatoare.

Sunt însă și câteva condiții: nu există suficient personal, conducătorul instituției a aprobat suplimentarea, este un proiect care justifică augmentarea numărului de posturi, iar finanțarea e asigurată de banii din acest nou proiect.

În luna decembrie 2022, Guvernul a adoptat o hotărâre care prevedea că bugetarii din instituțiile centrale care se ocupă cu finanțare externă primesc din start sporul de 50%, până la prima evaluare, fără a fi indicată și o perioadă de timp pentru realizarea evaluării interne. După o evaluarea negativă, sporul ar urma să scadă la 25%.

Salarii de peste 1.000 de euro în România. Noua meserie pe care românii și străinii o caută tot mai des în ultima perioadă

Primarii sau alți aleși locali pot primi sporuri de până la 50% dacă lucrează cu fonduri europene sau accesează fonduri prin PNRR. Aceste proiecte trebuie să fie pentru infrastructură educațională sau de transport și are în vedere creșterea capacității administrative, ne-au precizat surse guvernamentale.

Guvernul va adopta o modificare la art. 16 din Legea-cadru nr.153/2017, prin intermediul căreia vor crește sporurile viceprimarilor și vicepreședinților de Consilii Județene care semnează contracte pe fonduri europene. Măsura Guvernului vine în contextul în care autoritățile locale s-au plâns de salariile prea mici, dar și ca un impuls către cei care operează cu fonduri europene.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, într-o intervenţie la Digi24, că ministerul său a propus majorarea sporurilor primarilor şi viceprimarilor care semnează contracte pe fonduri europene, la 50%,, el precizând că a socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, ca să stimuleze autorităţile locale în atragerea de bani europeni, ţinând cont că sunt peste 80 de miliarde de euro pe care trebuie să îi absorbim.

”Noi, Ministerul Fondurilor Europene am avut această iniţiativă, pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de CJ”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

Guvernul a decis: Spor de până la 50% pentru echipele de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii, beneficiază de o majorare a salariilor de bază, sau indemnizaţiilor de încadrare, cu până la 50%, în funcție de timpul efectiv lucrat lunar pentru activitățile proiectului.

Persoanele care muncesc până la 20 de ore vor primi o majorare salarială de 10%, în timp ce, la polul opus, cele care muncesc peste 80 de ore pentru un proiect sau mai multe, 50%.

Mai precis, situația este următoarea:

  • a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  • b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  • c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  • d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  • e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

În primele 5 zile ale fiecărei luni calendaristice, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară, conform pontajului lunar semnat de coordonatorul de proiect/managerul de proiect/şeful de proiect, se stabileşte procentul de majorare salarială acordat pentru activitatea desfăşurată în luna anterioară ca membru al „echipei de proiect”.

Nota de fundamentare a proiectului poate fi consultată aici. 

NF-OG

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Horoscopul florilor, realizat de Mihai Voropchievici. Partea a treia: nativii care nu pot fi deloc controlați
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza meteo
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)