Clara Mateoiu şi Andra Pavel au lansat produsele cosmetice pe piaţă în plină pandemie, pe 1 aprilie, începând cu o serie mică de produse, iar afacerea nu s-a dovedit deloc o păcăleală
Clara Mateoiu şi Andra Pavel, două tinere de 20, respectiv 21 de ani, erau studente la The Entrepreneurship Academy, au lansat, ca proiect pentru facultate, o gamă de produse cosmetice pe care au transformat-o în afacere, sub numele Humance. „Am ştiut că, pentru a începe o afacere, trebuie să validăm nişte ipoteze. Astfel, am început un proces complex de research: am creat chestionare, am făcut interviuri, am mers în magazine pentru a vedea cum cumpără femeile un produs cosmetic, care este procesul şi am vorbit cu o mulţime de oameni din industrie“, au povestit cele două tinere.
Clara Mateoiu şi Irina Rucăreanu, fondatoare Renti
Clara s-a asociat cu o altă antreprenoare şi au dezvoltat o platformă prin care oamenii îşi pot lista şi închiria articolele de modă favorite, monetizându-şi astfel garderoba.
Start-up-ul local Renti, care a dezvoltat o platformă prin care oamenii îşi pot lista şi închiria articolele de modă favorite, monetizându-şi astfel garderoba, vrea să atragă o primă finanţare, în valoare de peste 50.000 de euro.
„Mereu am fost pasionate de fashion, mai ales de partea de inovaţie şi combinarea fashion-ului cu tehnologia. Studiam deja de ceva timp modelul de închiriere online, vedeam o creştere exponenţială a business-urilor în acest domeniu, mai ales pe piaţa din America. Ulterior a crescut foarte mult pe partea din Europa şi în special în UK, dar şi în ţările scandinave. Şi atunci am zis ok, piaţa creşte este ceva ce prinde tracţiune şi e timpul să studiem şi mai mult. Există o nevoie în piaţă, o vedem, o simţim, o trăim şi noi pentru că suntem şi noi în target. Spun asta şi în urma tuturor discuţiilor pe care le-am avut cu diferite persoane. Este o nevoie reală. Plănuim ca la sfârşitul anului să ridicăm şi prima rundă de finanţare, care va susţine în primul rând dezvoltarea platformei. Şi fiind un business B2C (business to consumer) este important să creştem awarenessul (conştientizarea) în rândul potenţialilor clienţi, ceea ce presupune dezvoltarea brandului, investiţii în zona de marketing.”, spune Clara Mateoiu.
Ea a adăugat că pentru prima investiţie ar fi de preferat să vină de la un investitor din România, care să se şi implice activ în dezvoltarea şi creşterea start-up-ului.
„De asemenea, căutăm «smart money», adică suntem în căutarea unei persoane care să se implice, să fie activă şi nu să investească doar bani. Ne concentrăm să găsim un investitor român, de pe piaţa naţională. Avem nevoie de cineva care să cunoască această piaţă din România şi care să aibă o oarecare experienţă cu start-up-urile. Avem o mică listă cu câteva nume.“
Orianda și Călin Donca, cei mai tineri părinți milionari din România: „Nu este foarte simplu să ai o casă cu cinci copii mici”
„La început ne-am concentrat foarte mult să avem persoane care listează articole vestimentare pe platformă, am vrut să avem o bază, iar în prezent avem aproximativ 150 de listări, într-o lună de activitate.“, declaraă şi Irina Rucăreanu.
Pe platforma Renti se regăsesc atât articole vestimentare diverse, atât pentru ocazii speciale – precum nuntă, botez sau gală -, cât şi pentru evenimente sau întâlniri de business sau aniversarea unui prieten.
„Noi am vrut să avem diversitate şi să oferim articole vestimentare pentru mai multe ocazii, astfel am creat câteva categorii, precum business, casual, eveniment. Preţul de închiriere începe de la 99 de lei, pentru o perioadă de închiriere de patru zile – şi include atât trasportul, cât şi mici retuşuri sau chiar serviciul de curăţătorie. Am vrut să oferim cât mai multe servicii, pentru că vrem să devenim uşor – uşor o alternativă la shopping. Avem şi piese mai preţioase ce pot fi închiriate cu 600 de lei“, a mai spus Clara Mateoiu pentru ZF
De altfel, Irina Rucăreanu a menţionat că în cadrul platformei va fi introdusă o subscripţie, prin care oamenii vor putea comanda acasă câte o cutie cu mai multe piese şi articole vestimentare, pe care le vor închiria pentru o lună.
„Vrem să implementăm un model de subscripţie în care, la începutul lunii, să vine acasă la client o cute cu cinci – şase articole vestimentare alese de el sau de un angajat de-al nostru, pe care să le ţină timp de o lună. Iar luna viitoare vine altă cutie, clientul le returnează pe cele primite în luna precedentă, şi astfel are mereu articole noi în garderobă. Vrem să introducem acest model de subscripţie, dar am început pe un model cât mai tradiţional“, a explicat Irina Rucăreanu.
„Renti este o platformă de închiriere a hainelor. Este un marketplace în care femeile îşi pot lista propria garderobă – haine şi genţi. Practic, ele îşi pot monetiza propria garderobă şi îşi pot „înoi“ garderoba zilnic, cu articole vestimentare pe care le pot închiria de pe platforma Renti.
Principalul obiectiv în momentul de faţă este să devenim cea mai mare platformă de închiriere de haine şi articole vestimentare din România, deci platforma este disponibilă la nivel naţional. În continuare, Europa o să fie o piaţă foarte bună pentru noi, mai ales că acum este foarte bine scos în evidenţă trendul acesta de a închiria hainele şi a nu le mai deţine.
În următorii cinci ani, ne propunem ca platforma Renti să devină o alternativă la shopping. Şi, de asemenea, vrem să introducem partea de subscripţie – pachetul de haine primit acasă –”, a adăugat ea.