Belarus are telecomanda rachetelor Iskander, Ucraina poate fi sub foc încrucişat

Belarusul a anunţat miercuri că forţele sale armate deţin acum controlul autonom al sistemelor mobile de rachete ghidate Iskander, cu capacitate nucleară, furnizate de Rusia, după ce a finalizat antrenamentele în Rusia şi exerciţiile pe teritoriul naţional, relatează Reuters.
Filip Stan
01 feb. 2023, 15:28
Belarus are telecomanda rachetelor Iskander, Ucraina poate fi sub foc încrucişat

Belarus a anunţat miercuri că sisteme ruse de rachete balistice Iskander sunt acum operaţionale pe teritoriul republicii după ce artilerişti belaruşi au fost instruiţi în Rusia cum să le opereze, informează Reuters.

Rachetele sistemelor Iskander sunt capabile să lovească ţinte de până la 500 de kilometri, a precizat miercuri Ministerul Apărării din Belarus.

„După finalizarea cursului teoretic, artileriştii au efectuat pregătire practică pe poligoanele de tragere din Belarus”, a adăugat ministerul.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în urma unei întrevederi cu Aleksandr Lukaşenko, omologul său belarus, că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

Rusia pregăteşte o ofensivă „iminentă” în Ucraina, avertizează americanii
Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de până la 500 km. Rachetele sale pot purta încărcătură convenţională sau focoase nucleare.

La începutul lui iulie, Belarusul a anunţat că a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde a fost amenajată o bază militară. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi unul dintre sistemele antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse.

Tot atunci, generalul belarus Oleksii Gromov a anunţat că Minskul aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens. Acesta urma să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare.

De la invazia Rusiei în Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Moscovei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti. Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.

Putin dispune prin decret înfiinţarea unor centre militare comune ruso-belaruse în Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi Guvernului rus să negocieze înfiinţarea unor centre de antrenament militare comune cu Belarusul, vecinul şi unul dintre puţinii aliaţi ai Moscovei în regiune în ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP.

Vladimir Putin îşi însărcinează – printr-un decret – miniştrii Apărării Serghei Şoigu şi de Externe Serghei Lavrov, să negocieze cu Minskul înfiinţarea unor asemenea centre, fără să facă alte precizări.

Sfârşitul războiului din Ucraina nu se întrezăreşte, potrivit unui expert britanic: „Pentru asta ar fi nevoie ca Putin să fie dat deoparte şi nu există niciun semn în acest moment”
Belarusul, un aliat al Rusiei, este folosit ca bază din spatele frontului în ofensiva militară rusă în Ucraina, de la 24 februarie 2022, însă armata belarusă s-a abţinut până în prezent să să participe la confruntări armate pe tertoriul Ucranei vecine. La jumătatea lui octombrie, Belarusul şi Rusia au anunţat înfiinţarea unei forţe militare comune care, potrivit Minskului, are o misiune pur ”defensivă”.

Cele două ţări efectuează – în permanenţă – exerciţii militare de amploare, alimentând speculaţii potrivit cărora armata rusă ar putea să lanseze un asalt în Ucraina.

 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'