PNL insistă în coaliția de guvernare ca anumite prevederi din legile educației să rămână așa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru Ligia Deca.
Printre acestea:
– Bugetul pentru burse se triplează și va crește numărul beneficiarilor.
– „Masa caldă” din școli devine „Masa Sănătoasă” și de acest program vor avea partea 1 milion de copii.
– Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii.
– Personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.
– Învățământul în sistem dual este extins în învățământul postliceal și universitar.
– Angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat.
– Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română.
– Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială.
– Învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate.
Salarii majorate şi în Franţa pentru profesorii debutanţi
Discuții în Franța între sindicatele profesorilor și reprezentanții Guvernului, pe reforma salariilor celor ce lucrează în învățământ, promisă de președintele Emmanuel Macron din timpul campaniei prezidențiale din 2022. Salariile profesorilor francezi ar urma să crească din septembrie, în funcție de vechimea lor în muncă, cu până la 292 euro după ce Guvernul va aproba introducerea unor “prime salariale de atractivitate”, potrivit Le Monde. Există două scenarii în discuție, iar întâlnirile între oficiali continuă până în martie, scrie EduPedu.ro.
Cele două scenarii prevăd, așa cum au fost anunțate de către organizațiile profesorilor, un salariu de aproximativ 2.000 de euro net pe lună pentru cadrele didactice debutante titulare “și o creștere a salariilor pentru toate corpurile (profesori, consilieri educativi principali și psihologi, lucrători în Educația Națională), mai semnificativă însă pentru profesorii aflați la începutul și la mijlocul carierei”, notează publicația Capital.fr.
“Primele de atractivitate” nu sunt însă singurele măsuri salariale pentru profesorii din Republică, ceea ce produce confuzie în rândul cadrelor didactice franceze. Primele, cu implementare din septembrie 2023, par că vin în paralel cu alte promisiuni ale lui Macron de a crește cu 10% salariile profesorilor chiar din ianuarie 2023, despre care sindicatele spun că președintele francez “a uitat”, pentru că niciun oficial nu s-a mai referit public la ele în ultima perioadă și a fost nevoie ca ele să le aducă în discuție zilele acestea, potrivit TF1Info.fr.