Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pe oră a fost majorat prin lege

Majorarea plății minime pe oră pentru un zilier a crescut după ce Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei, în raport cu care se calculează și venitul minim pe oră pentru munca zilieră.
Filip Stan
02 feb. 2023, 13:15
Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pe oră a fost majorat prin lege

Beneficiarii muncii ziliere pot fi sancționați dacă nu acordă remuneratii peste minimul legal, dacă folosesc zilieri în alte domenii decât cele permise în lege si dacă nu completează registrul special de evidență.

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim.

Tariful minim pentru un zilier în 2023 este de 18,145 lei/oră, conform HG 1.447/2022. Ca o comparație, angajații din construcții, la care salariul minim a este în 2023 de 4000 de lei sunt plătiți în medie cu 24,194 lei/oră.

În 2022 tariful minim  a fost de 15,239 lei/oră iar în 2021,  13,583 lei/oră.

Pentru o zi de lucru de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită în 2023 cu minim 145,16 față de 121,912 lei cât a fost anul trecut. Suma calculată este brută.

Potrivit Avocatnet.ro domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar utilizarea zilierilor în afara domeniilor de activitate prevăzute de lege poate aduce o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei beneficiarilor.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru dar este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Ce impozite trebuie să achite un zilier și perioada maximă în care poate lucra

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Zilierii nu pot lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual. Activitatea desfășurată de zilier nu conferă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate dar zilierii se pot asigura opțional.

Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă noua lege

Remuneraţia acordată zilierului nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară. Nerespectarea obligațiilor privind remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate fi amendată cu 10.000 lei.

De asemenea, lipsa acordului scris între beneficiar și zilier din care să reiasă că remunerația se plătește cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau la perioadei de desfășurare a activității poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 lei.

Citeşte şi: 2.500 de euro în plus la salariu pentru anumite profesii. Asistenții la domiciliu vor avea parte de o creștere salarială semnificativă în 2023

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 17 aprilie, cinci produse Parkside pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente înainte de Paște și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea filmului. A murit un actor dintr-un serial celebru
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fumatul interzis definitiv. Noua legislație intră în vigoare pe 1 noiembrie 2025. Se elimină țigările
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Nu mai putem posta pe rețele sociale despre candidați. Se dau amenzi de 50.000 lei de la BEC
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți