Potrivit Codului Muncii, modificat în octombrie anul trecut, beneficiile extrasalariale pe care le oferă angajatorul salariatului trebuie să fie menționate în contractul de muncă. Astfel, se asigură transparență totală pentru beneficiari, care vor primi tichete, bonusuri și alte avantaje.
Totuși, legea este destul de permisivă pentru angajator, în sensul că acesta nu e obligat să menționeze toate beneficiile extrasalariale în contract, dacă acestea nu sunt oferite în mod regulat. Astfel, în contract poate fi menționat doar că „se pot oferi și alte avantaje”, fără a le numi pe fiecare în parte.
Tichetele de masă, tichetele de creșă, mașina sau telefonul de serviciu, primele acordate de sărbători ar putea fi considerate avantaje neregulate.
Mai precis, angajatorul ar putea avea la dispoziție și varianta în care precizează doar că „se pot oferi” alte beneficii, neplanificate.
Un expert jurist avertizează angajații: la interviul de negociere, aceștia trebuie să facă diferența foarte clar între beneficiile extrasalariale garantate de angajator vs. posibilele avantaje.
„Dacă la angajare tu i-ai spus foarte clar că va primi, în afară de salariul de bază brut, (1) tichet de masă, (2) mașină de serviciu, (3) bonus la trei luni ș.a.m.d., aceste trei elemente trebuie neapărat evidențiate în contractul de individual de muncă. Dacă la angajare i-ai spus că poate primi și alte beneficii, atunci ți-ai păstrat o zonă în care poți să le oferi unilateral. În ce măsură le dai sau nu unilateral stabilești prin politicile interne și avem și beneficii care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă (…)
Ar fi bine să ai în contractul individual veniturile pe care le-ai negociat cu salariatul și cu privire la care salariatul a înțeles foarte clar că fac parte în mod constant, permanent din pachetul său salarial, pentru a nu se ajunge în zona în care i-ai viciat consimțământul (…) Poți decide la un moment dat să acorzi o primă și nu trebuie să o ai trecută în contract, tocmai pentru că te-ai hotărât spontan și în mod excepțional să o acorzi; poți să ai o decizie internă prin care toți salariații primesc, de Crăciun, o primă de – nu înseamnă că o primesc și anul următor (…) e o primă care nu a fost negociată.
Cele mai multe probleme au fost în zona de sporuri de performanță – ar trebui să le avem, totuși, prevăzute măcar descriptiv, în formulă sau cum se determină ele, pentru că de regulă nu au o valoare fixă, ci determinabilă (…) dacă le acorzi în mod constant, iar nu excepțional, ar fi bine să le prevezi”, a explicat pentru AvocatNet.ro avocatul Anca Iulia Zegrean, partener și coordonatorul practicii de dreptul muncii în cadrul Biriș Goran SPARL