Opt alimente care pot fi toxice! În ce condiții ajung să devină fatale

Cei care vor să aibă o viață lungă și sănătoasă trebuie să aibă mare grijă ce alimente consumă. Experții în nutriție au dezvăluit care sunt cele opt alimente care sunt sănătoase, dar pot deveni extrem de periculoase dacă nu sunt consumate corect.
Alina Costache
02 feb. 2023, 23:12
Opt alimente care pot fi toxice! În ce condiții ajung să devină fatale

Specialiștii în nutriție trag un semnal de alarmă și spun că există câteva alimente sănătoase care pot ne pot afecta sănătatea și pot deveni periculoase dacă le consumăm în exces sau dacă nu sunt preparate corect, potrivit eatthis.com

Studiile au arătat că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de mortalitate prematură.

Citiți și: Românii, campionii UE la cheltuieli pe „alimente și băuturi nealcoolice”

Care sunt alimentele care pot avea consecințe toxice sau chiar fatale asupra sănătății

„Există câteva motive pentru care alimentele pe care le credem că sunt bune pentru noi ne-ar putea face rău. Cauzele comune sunt alergiile alimentare nediagnosticate sau nerecunoscute sau atunci când un alergen alimentar este ingerat din greșeală sau fără să știe de cineva, alimente care s-au stricat sau nu sunt gătite corespunzător sau alimente care sunt sigure doar dacă sunt consumate într-un anumit mod”,  spune Dr. Beth McCampbell, medic la Penn Medicine Lancaster General Health.

1. Orezul brun

Orezul brun poate fi considerat o cereală integrală bogată în substanțe nutritive, dar acest aliment de bază din cămară, plin de fibre, poate conține și arsenic anorganic. Studiile arată că expunerea constantă la arsenic poate crește riscul de boli de inimă și diabet de tip 2, precum și de cancer de piele, vezică și ficat.

Nutriționiștii recomandă să consumăm orez brun cu moderație.

„Orezul brun este mai sănătos decât orezul alb din multe alte puncte de vedere, dar nu vreți să exagerați. Așadar, asigurați-vă că obțineți varietate, deoarece arsenicul este posibil să se acumuleze dacă, de exemplu, beți lapte de orez și mâncați orez brun în fiecare zi.”, spun specialiștii.

2. Crustaceele

Midiile, stridiile, scoicile, crabii, creveții, homarii, etc. pot reprezenta o amenințare toxică pentru sănătate. Amenințarea constă în riscul de contaminare al crustaceelor, în funcție de ceea ce au consumat în timp ce se aflau încă în mare, în ape blânde sau tropicale.

Simptomele intoxicației cu crustacee pot include gastroenterită, amețeli, dezorientare, letargie, pierderi de memorie pe termen scurt, diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și, în cazuri mai grave, dificultăți respiratorii, convulsii, comă și chiar moarte. Unul dintre cele mai notabile focare de intoxicație cu crustacee a avut loc în Insula Prince Edward, Canada, în 1987. În urma acestuia, peste 100 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au mâncat midii contaminate; au existat chiar și câteva decese.

3. Brânză nepasteurizată

Brânza nepasteurizată poate fi toxică deoarece, fără sterilizarea pe care o oferă pasteurizarea, brânza poate conține bacterii de origine alimentară cu consecințe potențial grave, cele mai mari pericole fiind listeria și campilobacterioza.

4. Fructele cu sâmburi

„Ingerarea unei cantități mari de sâmburi de cireșe măcinate poate fi cu siguranță toxică. Uitați-vă doar la cascadoria pe care a făcut-o Darlene Snell! Dacă nu ați văzut serialul, este suficient să vă spunem că sâmburii de cireșe măcinate sunt folosiți ca formă de otravă fatală într-un episod deosebit de memorabil.”, spun specialiștii.

Cireșele și alte fructe cu sâmburi, cum ar fi piersicile, caisele și prunele, pot fi potențial toxice, deoarece transportă compuși cianogenici pe care organismul tău îi poate transforma în cianură de hidrogen otrăvitoare. În funcție de cantitatea pe care o consumați, acestea pot produce până la aproape 1 mg de cianură de hidrogen în corpul vostru. Cu toate acestea, se spune că riscul de toxicitate cu cianură se datorează consumului de sâmburi și este nevoie de destul de mulți pentru a ajunge la acest nivel. Așadar, șansele ca tu să suporți o intoxicație cu cianură sunt relativ mici, cu excepția cazului în care te străduiești să mesteci și să înghiți între 3 și 9 sâmburi de cireșe, lucru pe care cu siguranță nu ți-l recomandăm.

5. Mierea

Deși mierea are o mulțim de beneficii pentru sănătate, atunci când nu este pasteurizată, acest îndulcitor poate conține alcaloizi otrăvitori care pot provoca dureri de cap, amețeli, greață și vărsături. De asemenea, poate conține grayanotoxine, care pot duce la paralizie și chiar la moarte. Mierea poate fi, de asemenea, susceptibilă la contaminări cu metale grele din arsenic, mercur, cadmiu și plumb.

Pentru sugari, în special, mierea poate fi riscantă. Asta deoarece mierea conține o bacterie care poate crea o toxină în intestinele bebelușului, provocând o boală rară, dar și mortală, numită botulism infantil.

6. Peștele balon

Atunci când este gătit corect, peștele balon – sau fugu, așa cum este numit acest fel de mâncare în Japonia – poate fi considerat o delicatesă. Dar există și mai multe riscuri pentru sănătate.

„Atunci când nu sunt gătiți corespunzător, peștii balon sunt de fapt otrăvitoriÎn Japonia, bucătarii trebuie să susțină un examen național scris și practic doar pentru a putea găti acest tip de pește.”, spun specialiștii.

7. Germenii

Deși germenii fac parte din seria alimentelor nutritive pentru sănătate, bogat în fibre, vitamine și minerale, fiind în același timp săraci în sodiu, grăsimi și calorii, aceste verdețuri tinere pot fi și toxice dacă nu sunt spălate bine înainte de a fi consumate.

„Condițiile calde și umede necesare pentru cultivarea germenilor sunt, de asemenea, ideale pentru ca germenii să se dezvolte. Consumul de germeni cruzi sau ușor gătiți, cum ar fi lucerna, fasolea sau orice alt tip de germeni, poate duce la intoxicații alimentare cu salmonella, E. coli sau listeria. Gătitul temeinic al germenilor ucide germenii dăunători și reduce șansele de intoxicație alimentară.”, spun specialiștii.

8. Popcornul la microunde

Deși popcornul în sine nu vă va pune într-o situație periculoasă, substanțele chimice din învelișul antiaderent care căptușește interiorul pungilor de popcorn pentru cuptorul cu microunde se pot manifesta în moduri toxice care vă pot crește riscul de cancer. Pe măsură ce popcornul se gătește în cuptorul cu microunde, căptușeala pungii se descompune într-un mod care poate contamina miezul sărat din interior.

Citiți și: Nu mânca aceste alimente înainte de culcare. Riști să nu poți dormi toată noaptea

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
Playtech.ro
Britanii se temeau de asta! Regele Charles, anunţ despre RETRAGERE. Ce se întâmplă acum cu William
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Bendeac, vorbe grele despre Dan Negru: Un manipulator filorus
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Pensii mai mari cu 200 de lei pentru acești pensionari! Sumele de bani vor fi livrate într-o săptămână
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă data de expirare la permisul auto. Ordin UE pentru șoferii pensionari. Trebuie să reînnoiască
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
România ar putea rămâne în beznă de Paşte: Avertismentul Transelectrica
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred