Repartitoarele inteligente devin obligatorii în România, astfel că 7 milioane de români care stau la bloc riscă amenzi de la 31 decembrie 2023. Montarea repartitoarelor de căldură se face pe fiecare calorifer în parte. Montarea este obligatorie atât în cazul apartamentelor de locuit, cât și în cazul sediilor de firme.
Potrivit unei legi adoptate de președintele Klaus Iohannis în ianuarie 2023, toți consumatorii trebuie să monteze repartitoare până pe 31 decembrie 2023.
Montarea repartitoarelor a fost amânată de două ori. Potrivit legii Eficienței Energetice nr. 121/2014, cetățenii trebuiau să-și monteze repartitoare până pe 31 decembrie 2021.
Însă, în 2021, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege depus de parlamentarii USR privind amânarea cu un an a termenului pentru montarea repartitoarelor de căldură, până pe 31 decembrie 2022.
La câteva zile după expirarea termenului, președintele Klaus Iohannis a adoptat o nouă modificare a legii, prin care termenul a fost prelungit cu încă un an.
Repartitoarele au rolul de a măsura câtă energie termică se consumă într-o lună. Repartitoarele sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară căldura dată de calorifer și altul aerul cald din cameră. Aparatul înregistrează consumul doar în cazul în care, temperatura radiatorului este mai mare decât temperatura aerului din cameră. Așadar, nu contează dacă în încăpere există și o altă sursă de încălzire, de exemplu o aerotermă.
Costurile repartitoarelor de căldură
Repartitoarele pot fi montate doar de firmele autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției. Montarea unui repartitor pentru un calorifer costă între 50 și 70 de lei. Însă, pe lângă asta, cetățenii trebuie să plătească și citirea lunară care este între 2 și 7 lei pentru fiecare calorifer.
Românii care stau la bloc sau la casă riscă amenzi de 100.000 de lei. Este interzis să facă asta!
Montarea repartitoarelor va fi obligatorie în 2023
Până la data de 31 decembrie 2023, toţi cei care primesc încăzlire centralizată de la rețeaua de termoficare trebuie să-și monteze repartitoare de căldură. Cei care refuză să-și monteze repartitoare de căldură riscă o amendă de până la 1.000 de lei.
De asemenea, din 2027, cei care au deja repartitoare, dar care nu se pot citi de la distanță trebuie să le înlocuiască.