Swinton a apărut sâmbătă în premieră în proiect, dar aceasta nu va fi singura dată când actriţa va dormi la MoMA. Ea va participa de câteva ori la acest proiect, la date care nu vor fi anunţate anterior, până la finele anului, informează site-ul gothamist.com, preluat de agenţia Mediafax.
„Personalul muzeului nu ştie când (actriţa) vine să participe la proiect, decât în ziua respectivă. Dar astăzi este aici toată ziua. Tot ce este în cubul său de sticlă sunt câteva perne şi o carafă cu apă„, a declarat pentru Gothamist o sursă ce lucrează la MoMA. Locul şi data la care va fi prezentată instalaţia în MoMA variază.
Instalaţia- performance din care face parte actriţa americană este intitulată „The Maybe” şi a fost prezentată pentru prima dată la Londra în 1995, la The Serpentine Gallery. Swinton a conceput performance-ul şi a apelat la artista Cornelia Parker pentru realizarea instalaţiei. După Londra, Swinton a mai apărut cu acest proiect la Museo Barracco din Roma.
Reprezentanţii acestui muzeu au declarat că unul din punctele esenţiale ale acestui proiect este necunoscuta din jurul datei la care se va petrece.
„O parte integrală a acestui proiect este faptul că nu există un program oficial, nu există nicio declaraţie a unui artist şi nicio declaraţie a muzeului care să completeze actul artistic efectiv şi nicio imagine care să promoveze actul artistic„, au declarat reprezentanţii Museo Baracco.
Tilda Swinton este una dintre cele mai proeminente şi talentate actriţe din generaţia ei. A primit numeroase premii la festivalurile internaţionale de film, culminând cu premiul Oscar din 2008 pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul avocatei din filmul „Michael Clayton”. Tot în acel an, ea a înfiinţat, cofinanţat şi produs un festival de film în oraşul ei natal, Nairn, din Scoţia.
Tilda Swinton şi-a făcut debutul pe marele ecran în 1986, în filmul „Caravaggio”, regizat de Derek Jarman, care a primit Ursul de Argint în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. A avut o strânsă colaborare artistică cu Jarman, până la decesul acestuia în 1994, şi a jucat în toate filmele sale. A scris scenariul şi coprodus filmul „Derek”, dedicat memoriei lui Jarman, în regia lui Isaac Julien, pe care l-a prezentat la Berlinala 2008, în cadrul secţiunii Panorama.
Swinton şi-a câştigat recunoaşterea internaţională în 1992, cu rolul ei din filmul „Orlando”, inspirat dintr-un roman al Virginiei Wolf, şi a devenit de atunci una din cele mai apreciate actriţe, jucând multe roluri, foarte diferite între ele, atât în marile producţii hollywoodiene, precum „Cronicile din Narnia” (2005), cât şi în filmele de artă europene, precum „The Man From London” (2007), în regia lui Bela Tarr.
Cariera cinematografică a Tildei Swinton s-a întrepătruns frecvent cu destinul Berlinalei. De la debutul ei în „Caravaggio”, Swinton a putut fi văzută în 14 filme care au fost prezentate la Berlin, inclusiv în cele care au concurat în competiţia oficială, precum „Julia” (2008) de Eric Zonca, „Cu degetu-n gură” (2005) de Mike Mills şi „Adaptation/ Hoţul de orhidee” (2002) de Spike Jonze. Tilda Swinton a fost şi preşedinta juriului Festivalului de Film de la Berlin în 2009.
Recent, Tilda Swinton a putut fi văzută în pelicula „Trebuie să vorbim despre Kevin/ We Need to Talk about Kevin”, de Lynne Ramsay.