Zelenski: Ucraina va lupta pentru „fortăreaţa” Bahmut cât de mult timp va putea VIDEO

Oraşul Bahmut a devenit în ultimele luni punctul central al rezistenţei ucrainene faţă de invazia Rusiei. Oficialii ruşi spun că forţele Moscovei înconjoară Bahmutul din mai multe direcţii şi luptă pentru a prelua controlul.
Filip Stan
04 feb. 2023, 17:52
Zelenski: Ucraina va lupta pentru

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina va lupta pentru a păstra oraşul-„fortăreaţă” Bahmut, din estul ţării, atât timp cât va putea şi a îndemnat Occidentul să furnizeze arme cu rază lungă de acţiune pentru a ajuta Kievul să împingă forţele ruseşti din regiunea Donbas, relatează CNN.

Război în Ucraina. Alertă galbenă, forţele lui Zelenski au bombardat o fabrică de pe teritoriul Rusiei
„Nimeni nu va renunţa la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreaţa noastră”, a declarat Zelenski la conferinţa de presă comună cu liderii UE, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

„Dacă (livrările) de arme vor fi accelerate, în special arme cu rază lungă de acţiune, nu numai că nu vom părăsi Bahmut, dar vom începe să eliberăm Donbasul, care este ocupat din 2014”, a spus Zelenski.

Oraşul Bahmut a devenit în ultimele luni punctul central al rezistenţei ucrainene faţă de invazia Rusiei. Oficialii ruşi spun că forţele Moscovei înconjoară Bahmutul din mai multe direcţii şi luptă pentru a prelua controlul asupra unui drum care este, de asemenea, o rută importantă de aprovizionare pentru forţele ucrainene.

Zelenski a spus că Rusia va continua să avanseze în est, dar a dat asigurări că forţele ucrainene vor putea rezista până la sosirea mai multor arme occidentale.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev ameninţă: „Toată Ucraina care rămâne sub jugul Kievului va arde”
El spune că la Bahmut, Rusia vrea să se răzbune pentru eşecurile sale militare. „Rusia vrea să se răzbune. Răzbunare în est, unde nu au reuşit. Vor să cucerească estul. Sarcina noastră este să nu le oferim această şansă, prin întărirea armatei noastre cu armele necesare. Cred că avem toate şansele”, a declarat Zelenski.

Oficialii ucraineni au declarat în ultimele săptămâni că Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă de primăvară.

 

Ucraina şi Rusia au făcut schimb de prizonieri; trupurile unor voluntari britanici au fost predate

Ucraina şi Rusia au făcut schimb de aproape 200 de prizonieri de război într-o operaţiune anunţată separat de ambele părţi sâmbătă, în cadrul acestui schimb fiind predate şi trupurile a doi voluntari britanici care au fost trimise în Ucraina, relatează Reuters.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, a spus că 116 ucraineni au fost returnaţi, în timp ce agenţiile de presă ruse au citat ministerul Apărării de la Moscova afirmând că 63 de prizonieri ruşi au fost eliberaţi.

„Am reuşit să obţinem116 dintre oamenii noştri, apărători ai Mariupol, partizani din Herson, lunetişti din Bahmut şi alţi eroi ai noştri”, a scris Yermak pe Telegram.

Yermak a spus, de asemenea, că trupurile voluntarilor britanici în domeniul umanitar Andrew Bagshaw şi Chris Parry au fost trimise înapoi în Ucraina.

Bagshaw şi Parry au fost ucişi în timpul unei tentative de evacuare umanitară în estul Ucrainei în ianuarie, a spus anterior
familia lui Parry.

Şaizeci şi trei de prizonieri de război ruşi au fost eliberaţi ca urmare a unui proces complex de negocieri cu Ucraina, au informat agenţiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Grupul de militari ruşi eliberaţi include persoane din „categoria sensibilă”, al căror schimb a fost posibil prin medierea Emiratelor Arabe Unite (EAU), au adăugat agenţiile citate.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'