Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa. Dacă e mai mare de 15%, poate fi considerat salariu

Nici bine nu a intrat în vigoare că legea bacșișului a generat deja haos în domeniul HoReCa. Potrivit noii reglementări, dacă bacșișul depășește 15% din nota de plată, trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare.
Alina Costache
04 feb. 2023, 08:23
Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa. Dacă e mai mare de 15%, poate fi considerat salariu
Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa.

Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa. Această măsură îi afectează direct pe angajații din restaurante, iar pentru asta reprezentanții HoReCa cer clarificări cu privire la acest aspect și propun ca veniturile din bacșiș să fie impozitate lunar, nu pentru fiecare client.

Citește și Cod rutier 2023. Semnul rutier care bulversează orice şofer. Te poate lăsa oricând fără permis

Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa

Noua legislație îi afectează și pe patronii, nu doar pe angajați. Angajatorii care nu vor plăti întreg bacșișul angajaților pot fi amendați cu 4.000 de lei.

Potrivit noii legi, bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată, însă legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.

Legea 376/2022 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și prevede că veniturile din bacșișuri sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații restaurantelor și barurilor datorează numai impozitul de 10%. Nu se face nicio diferențiere expresă de tratament fiscal în funcție de nivelul bacșișului încasat.

Specialiștii atrag atenția că potrivit noii legislații, bacșișul care depășește 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial, ceea ce ar însemna că se datorează nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile sociale.

„Din motive care nouă ne scapă, Legiuitorul a decis că în cazul restaurantelor și barurilor acordarea bacșișului este o tehnică de plată suplimentară a personalului angajat legală, fapt pentru care a fost reglementată o procedură de lucru și, respectiv, un mod de impozitare specific.

Din nefericire, reglementarea a fost redactată în pripă și vine la pachet cu unele lacune de implementare în viața reală.

Bacșiș peste limita de 15% nu ar fi legal acordat, așa cum nu era legal acordat bacșișul în orice cuantum până la data de 1 ianuarie 2023.

Legea nu precizează nici cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor, dacă, de exemplu, bucătarii vor primi aceleași sume ca ospătarii”, transmite avocatnet.ro.

Cum va fi încasat bacșișul conform legii 376/2022:

  • Localurile prevăzute de lege au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.
  • Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută (bacșișul ca sumă în lei, independent de valoarea notei), dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
  • Bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
  • Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș».
  • În situația în care, la solicitarea clienților, restaurantul (barul, alt operator încadrat în lege) eliberează acestora și factură, bacșișul se evidențiază distinct și pe aceasta.
  • Sumele reprezentând bacșiș, astfel evidențiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entități plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol și au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.
  • Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora.
  • Operatorii economici (restaurante, baruri etc.) stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului.

Citește și Românii care stau la bloc riscă amenzi. Este obligatoriu din 2023, legea este promulgată de Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea 3 luni nemaipomenit de norocoase. Intră într-o perioadă fabuloasă, fericire și belșug pentru acești nativi
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Afacerea care-ți aduce profit din fițele românilor. Cum deschizi o firmă fără concurență în România
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Cei mai ghinioniști nativi. Nimic nu le iese
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii