Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, despre cutremurul din Turcia, că vorbim de dimensiuni apocaliptice ale acestei catastrofe şi a precizat că ţara noastră şi-a oferit disponibilitatea şi pentru alte state de a evacua cetăţeni europeni, cetăţeni aflaţi pe teritoriul Turciei.
”În această dimineaţă, România a răspuns solicitărilor venite prin mecanismul de protecţie civilă european, fiind practic printre primele state care şi-a oferit ajutorul. România a trimis deja către Turcia primii 60 de salvatori, 52 de colegi de la ISU, patru medici şi asistenţe de la SMURD, doi coordonatori de la DSU, respectiv doi voluntari de la ONG, partener al DSU, a îmbarcat în cele trei aeronave peste 7 tone de materiale de prim-ajutor. Sunt de asemenea şi patru câini specializaţi în astfel de activităţi”, a spus ministrul la intrarea în plen. Lucian Bode a precizat că, în momentul în care prima aeronavă se va întoarce în ţară vor fi aduşi în ţară cei 10 români, 9 studenţi şi profesorul lor, care sunt la o bursă Erasmus acolo.
Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria. Bilanțul a ajuns la 1.800 de morţi și alte câteva mii de răniți – FOTO
”Totodată, ne-am oferit disponibilitatea şi pentru alte state de a evacua cetăţeni europeni, cetăţeni aflaţi pe teritoriul Turciei. Absolut toate aceste ajutoare se coordonează prin acest mecanism de protecţie european, România este un furnizor de protecţie civilă la nivel european, România este respectată prin profesionalismul salvatorilor, la nivel european. Toate cele trei aeronave care sunt cu echipamente deplasate în Turcia pot fi folosite pentru aducerea în România a cetăţenilor care au nevoie de acest lucru”, a spus ministrul.
Bode a mai precizat că în urmă cu câteva ore erau 13 state care şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor Turciei. ”Ne uităm cu mare atenţie la dimensiunea acestei catastrofe. Vorbim de dimensiuni apocaliptice, nu am mai avut, de când se fac măsurători, cutremur cu magnitudinea de peste 7, urmat de mai multe replici cu aceeaşi magnitudine, pe o zonă relativ restrânsă şi la o adâncime foarte foarte mică. Le-am transmis personal să se întoarcă sănătoşi acasă, dincolo de misiunea nobilă, aceea de a salva viaţa persoanelor aflate în nevoie, misiunea noastră este în egală măsură să protejăm viaţa salvatorilor noştri. Cei doi ofiţeri DSU vor intra în corpul de comandă al mecanismului european şi ei vor fi parte la decizia de coordonare a acestor situaţii, legat de cazare, hrană, rotirea lor. România este pregătită să evacueze toţi cetăţenii români care se află în dificultate”, a mai spus Lucian Bode.
Ministrul Lucian Bode, despre avalanşa din Făgăraş: Eu vreau să vă spun că salvatorii nu poartă chitanţier, să amendeze pe cineva. Au avut misiunea să îi salveze, i-au salvat şi mă bucur că niciun cetăţean din cei 158 nu a avut de suferit
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni despre avalanşa din Făgăraş, de la cabana Capra, ”salvatorii nu poartă chitanţier, să amendeze pe cineva”. Salvatorii au avut misiunea să îi salveze şi i-au salvat şi mă bucur că niciun cetăţean din cei 158 nu a avut de suferit, a mai spus ministrul.
”În acest weekend am acţionat cu peste 25.400 de efective. Aceste efective au intervenit în 11.000 de situaţii, din care 4.200 cei aflaţi în situaţii critice, vborbesc de situaţii de urgenţă. În două zile, am avut 158 de intervenţii ale colegilor de la Salvamont, am avut 34 de judeţe în cod galben şi 13 judeţe în cod portocaliu. Am avut 50 de localităţi afectate, 98 de persoane, 52 de autoturisme şi 16 imobile. Aceasta este dimensiunea intervenţiei colegilor din weekend”, a spus ministrul de Interne.
El s-a referit şi la intervenţia de salvare din Făgăraş, unde a avut loc o avalanşă. ”Eu vreau să vă spun că salvatorii nu poartă chitanţier, nu umblă cu chitanţierul după ei să amendeze pe cineva. Salvatorii au avut misiunea să îi salveze şi i-au salvat şi mă bucur că niciun cetăţean din cei 158 nu a avut de suferit”, a spus Bode.
Ministrul a precizat că instituţiile abilitate cu sancţionarea unor încălcări ale legii trebuie să îşi facă treaba. Reprezentanţii Poliţiei judeţene Argeş au declarat, duminică seară, pentru News.ro că urmează a fi identificaţi şoferii care au urcat cu maşinile pe Transfăgărăşan deşi drumul este închis. Conform legii, termenul pentru sancţionarea acestora este de şase luni. Şoferii care au intrat pe drumul închis vor avea permisele suspendate pentru 60 de zile şi pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare.
Duminică, maşinile aflate în parcarea cabanei sunt încă prinse sub zăpadă. Unele au fost răsturnate pe plafon, altele au fost luate de valul de zăpadă şi ridicate peste maşinile parcate alături.