Scandal uriaş, salariile profesorilor ar putea întârzia în februarie. Era prima leafă majorată din 2023

Salariile tuturor angajaților din sistemul de învățământ ar putea întârzia luna aceasta. Kitul actualizat al aplicației Edusal prin care se plătesc salariile nu a fost livrat, anunţă ministerul Educației. Miercuri este ultima zi în care kitul mai poate fi livrat pentru ca salariile majorate să poată fi plătite la timp, pe 14 februarie, spune liderul sindical Marius Nistor
Filip Stan
07 feb. 2023, 19:55
Scandal uriaş, salariile profesorilor ar putea întârzia în februarie. Era prima leafă majorată din 2023
Salariile profesorilor se majorează cu 10%

Salariile profesorilor nu intră pe card la timp în februarie. Luna aceasta salariile majorate ale angajaților din sistemul de învățământ ar putea întârzia, anunță mai multe sindicate, pentru că ministerul Educației a purtat negocieri pentru prelungirea contractului cu firma SIMAVI, cea care livrează aplicația Edusal prin care se calculează salariile angajaților din sistemul de învățământ. “În urma discuțiilor cu ministerul ni s-a spus că cei de la Simavi și-au luat angajamentul să livreze până mâine (n.red 8 februarie) kitul actualizat Edusal pentru plata salariilor în care se pot opera creșterile salariale”, spune liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor pentru Edupedu.ro. La rândul său, ministerul Educației spune într-un răspuns solicitat de Edupedu.ro, “că face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.

Vacanţă elevi februarie 2023: Elevii vor intra în vacanță diferit, în funcție de judeţ – HARTA
Edusal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, gestionată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO. Aceasta din urmă a realizat SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în anii 2013-2015, în perioada Guvernelor Ponta, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. A costat circa 18 milioane de lei.

Edusal a fost o aplicație oferită inițial gratuit celor de la Ministerul Educației. În prezent contractele ministerului cu compania SIMAVI pentru gestionarea Edusal și SIIIR nu sunt transparente și nu există informații publice despre acestea.
La ședința de joi a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației, președintele FSLI a întrebat ce se întâmplă cu aplicația Edusal, având în vedere că începând cu data de 1 ianuarie salariile se modifică la majoritatea angajaților din învățământ și că data de 14 februarie este ziua în care se plătesc salariile. Cei din conducerea Ministerului Educației, prezenți la ședință au răspuns: “În ultima perioadă au avut loc negocieri cu firma care gestionează Edusal, încheindu-se un nou contract pentru doi ani. În data de 7 februarie ministerul Educației urmează să primească kitul cu noua versiune. Da, va fi o problemă pentru că secretarele ar trebui să facă un efort mare pentru ca salariile se poată fi plătite în data de 14 februarie”, au spus reprezentanții ministerului.

La ora redactării acestui articol, în data de 7 februarie, aplicația nu a ajuns la ministerul Educației sau în școli, confirmă ministerul într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.

“Se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ intr-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”, se precizează în răspuns.

Contactat de Edupedu.ro, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor spune că ministerul le-a transmis la ședința Comisiei de Dialog Social că angajamentul celor de la SIMAVI a fost ca mâine cel târziu (8 ianuarie – n. red) să fie pus la dispoziția ministerului, kitul aplicației Edusal prin care se pot aplica creșterile salariale. Ca să nu fie întârzieri trebuie ca cei de la SIMAVI să vină cu kitul respectiv cel târziu mâine, iar mâine kitul să ajungă în unitățile de învățământ. Dacă acel kit nu va ajunge mâine, va fi imposibil să poți achita salariile în data de 14″.

Salarii profesori. Ministrul Educaţiei anunţă salarii mai mari pentru dascăli: „Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2500 de lei daca are optiuni de 9.000 de lei”

Marius Nistor mai spune că este important și ca acel kit să funcționeze corespunzător: “Lucrurile vor putea merge bine dacă acel kit este corect, dacă va funcționa bine, pentru că din experiența pe care o avem de nenumărate ori, Edusal a dat suficient de multe rateuri, iar cei care suportă consecințele sunt cei care întocmește datele de plată și greu am înțeles, nu în ultimul rând cei care ar trebui să-și primească banii”. Amintim, Edupedu.ro a mai scris despre probleme la calcularea salariilor profesorilor, din cauza aplicației. – detalii aici

“În situația în care salariile vor întârzia, în momentul acela clar că vom reacționa”, a mai spus Marius Nistor. “Nu este normal ca salariații din învățământ să își pună întrebarea în fiecare lună dacă își vor primi salariile la timp. Deci este obligație prin lege ca în data de 14, iar dacă 14 pica într-o zi nelucrătoare înainte de data de 14 în ultima zi lucrătoare, să îți primești salariul. Nu se poate așa ceva, ca în fiecare lună să apară probleme de tipul acesta. Ba că nu s-a semnat un contract, ba că nu s-a livrat un kit la timp, ba că sunt probleme legate de aplicația în cauză. Unii câștigă bani frumoși din așa ceva. Firma care gestionează programul respectiv câștigă niște bani. Nu este normal că rezultatul muncii lor să prezinte astfel de deficiențe.”

Sindicatele ameninţă cu proteste dacă salariile profesorilor întârzie

Referitor la faptul că Ministerul Educației nu a semnat la timp contractul de prelungire cu SIMAVI, liderul sindical spune: “Înțeleg că expira contractul și de aceea a fost această întârziere, că s-a negociat un nou contract. Credeți-mă, nu este problema salariaților din învățământ. Este strict problema Ministerului Educației să-și tranșeze problema. Dacă acel contract a expirat, trebuia să-l negocieze în timp util, astfel încât să nu apară niciun fel de problemă”.

Laviniu Lacustă, președintele Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul preuniversitar, Iași scrie pe pagina sa de Facebook că ia în calcul noi proteste: “În acest context luăm în calcul organizarea la începutul lunii martie a unui nou protest care să reunească toate categoriile menționate. Vom propune și un calendar de acțiuni care să determine Guvernul să ia în considerare revendicările noastre”.

Pentru salariul din ianuarie, profesorii vor primi între 3% și 8.5% în plus în luna februarie, în timp ce personalul nedidactic va avea creșteri de 10%, potrivit surselor Edupedu.ro. Conform acelorași surse, funcțiile de conducere din școli și inspectorate nu au primit majorare, deoarece erau pe maximum din lege.

Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor “singurele salarii care cresc cu 10 % sunt ale personalului nedidactic și înseamnă cel mult 150 de lei în plus. În rest, celelalte salarii cresc cu 0 %, 3 %, 2 %, 1 %, 6 %, astfel încât pe medie, creșterea va fi de 5-6 %. Cei care au maximul prevăzut de legea 53, adică tot ceea ce înseamnă funcții de conducere directori, directori, adjuncți, secretari, șef de contabil, șefi și profesori care au vechime peste 30 de ani, e sunt pe maximul de grila, așa că acolo nu discutăm de niciun fel de creștere salarială”, a explicat Marius Nistor.

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

Amintim că miercuri, 1 februarie, principalele sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, vor protesta în fața Guvernului. – detalii aici

„Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”, se arată în comunicatul primit de Edupedu.ro.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind majorarea costului standard per elev în anul 2023, salariile în învățământ vor crește, în medie, cu 7% anul acesta. – Detalii aici

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. – Detalii aici

Amintim că Edupedu.ro a scris că salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației. – detalii aici

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Ce se întâmplă cu pensiile după alegeri: „Adevăratul cutremur urmează". Românii, cu sufletul la gură
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologică
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea să știe tot despre banii tăi. Românii vor fi obligatoriu verificați. Nu ai drept de contestație
StirileBZI
Guvernul ar putea să scadă facturile românilor la căldură! Peste două treimi dintre români ar fi de acord
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Călin Georgescu neagă aselenizarea umană și rolul piramidelor egiptene
MediaFlux
Călin GEORGESCU a FĂCUT ANUNȚUL! RĂSTURNARE de SITUAȚIE după REZULTATUL FINAL
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Una dintre țările europene renunță la dolar