Lovitură năprasnică pentru Putin. Pierdere uriaşă, 1.030 de ruşi au murit în ultimele ore pe frontul din Ucraina

Cifra, care nu a putut fi verificată în mod independent, ar reprezenta cel mai mare bilanţ de decese zilnice ale militarilor ruşi de la începutul războiului, în februarie anul trecut.
Filip Stan
07 feb. 2023, 21:32
Lovitură năprasnică pentru Putin. Pierdere uriaşă, 1.030 de ruşi au murit în ultimele ore pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a afirmat marţi că ultimele 24 de ore au fost cele mai grele pentru trupele ruseşti de la începutul războiului şi că 1.030 de soldaţi ai Moscovei şi-au pierdut viaţa în cursul nopţii, astfel că bilanţul total al pierderilor umane suferite de ruşi a ajuns la 133.190 de morţi, relatează Reuters.

Cifra, care nu a putut fi verificată în mod independent, ar reprezenta cel mai mare bilanţ de decese zilnice ale militarilor ruşi de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

Pe de altă parte, şi Rusia a declarat că a ucis un număr mare de soldaţi ucraineni în ultimele săptămâni, afirmând că 6.500 au murit în luna ianuarie. Numărarea victimelor inamice de ambele părţi a fost considerată de obicei nefiabilă, relatează Reuters, iar Ucraina a oferit puţine detalii despre ultimele bătălii.

Majoritatea câinilor salvatori trimişi de IGSU în Turcia sunt salvaţi de pe stradă: „L-am găsit într-o cutie în faţa unui service, a fost singurul supravieţuitor”

Dar afirmaţia Kievului potrivit căreia luptele au fost cele mai sângeroase pentru ruşi de la începutul invaziei se potriveşte cu descrierile ambelor părţi despre o încleştare tot mai crâncenă în teren, în timp ce Rusia continuă asaltul de iarnă în est cu zeci de mii de trupe proaspăt mobilizate.

Câmpurile de luptă acoperite de zăpadă din estul Ucrainei sunt pline de cadavre. În apropiere de oraşul Mariinka, la aproximativ 30 km de oraşul Doneţk din estul ţării, o unitate de puşcaşi marini a forţelor armate ucrainene a tras cu rachete asupra poziţiilor ruseşti cu ajutorul unui sistem de lansare din epoca sovietică. „Ţintele ne sunt date fie de către operatorii de drone, fie de către observatorii noştri – ei observă locul unde explodează rachetele noastre. Apoi, ne corectăm direcţia de tragere şi lansăm din nou”, a explicat un locotenent din armata ucraineană.

Kievul şi Occidentul spun că Rusia a trimis trupe şi mercenari în estul Ucrainei în ultimele săptămâni, în speranţa că va putea revendica noi teritorii în preajma primei aniversări a invaziei sale la scară largă, la sfârşitul acestei luni.

Războiul intră în curând în al doilea an, într-un moment crucial, Moscova încercând să recâştige iniţiativa în timp ce Kievul rezistă, aşteptând tancurile occidentale pentru a organiza o contraofensivă mai târziu în 2023.

Cutremur Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depăşit 6300 de persoane. Sunt sute de mii de răniți
După ce Rusia nu a reuşit să captureze capitala ucraineană Kiev anul trecut şi a pierdut teren în a doua jumătate a anului 2022, Moscova foloseşte acum la maximum sutele de mii de soldaţi pe care i-a chemat la prima sa mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultimele săptămâni, Rusia s-a lăudat cu primele sale câştiguri teritoriale din ultima jumătate de an. Dar înaintarea este încă greoaie, Moscova nereuşind încă să captureze nicio localitate mai mare în campania sa de iarnă, în ciuda miilor de morţi.

Luptele se concentrează de luni de zile în jurul oraşului Bahmut, controlat de ucraineni în estul provinciei Doneţk, un oraş cu o populaţie de aproximativ 75.000 de locuitori înainte de război. Rusia a făcut progrese clare pentru a-l încercui atât dinspre nord, cât şi dinspre sud, dar Kievul spune că garnizoana sa rezistă.

Moscova a lansat, de asemenea, un asalt mai la sud împotriva Vuhledar, un bastion controlat de ucraineni, tot în provincia Doneţk, situat pe un teren înalt, la intersecţia strategică dintre linia frontului de est şi cea de sud.

Ţările occidentale au promis sute de tancuri şi vehicule blindate Ucrainei pentru a-i oferi puterea de foc şi mobilitatea necesare pentru a trece prin liniile ruseşti şi a recuceri teritoriul ocupat în cursul acestui an.

Se aşteaptă ca un nou pachet american de arme să includă rachete cu rază de acţiune mai mare, care ar da Ucrainei capacitatea de a lovi liniile de aprovizionare ruseşti în tot teritoriul ocupat de Moscova în Ucraina continentală şi în părţi din peninsula Crimeea. Dar va dura luni de zile până când acestea vor ajunge, iar între timp Ucraina se confruntă cu o forţă rusă cu efective suplimentate prin chemarea rezerviştilor.

Kremlinul spune că livrările occidentale de arme nu fac decât să lărgească şi să extindă conflictul. „SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, într-o teleconferinţă cu oficiali militari. „Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de paşi antrenează ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare”, a avertizat Şoigu.

Folosirea de către acesta a expresiei „teritoriile noastre” pare să se refere la cele patru provincii ucrainene pe care Rusia a pretins că le-a anexat anul trecut, precum şi la Crimeea, pe care a confiscat-o de la Ucraina în 2014.

În actualizarea zilnică a informaţiilor sale, Ministerul britanic al Apărării a declarat că armata rusă a încercat de la începutul lunii ianuarie să reînceapă operaţiuni ofensive majore pentru a cuceri părţi ale regiunii Doneţk deţinute de Ucraina, dar a câştigat puţin teren până acum. Ruşii „nu dispun de muniţiile şi unităţile de manevră necesare pentru o ofensivă de succes”, este concluzia britanicilor.

Oficialii ucraineni spun însă că Moscova ar putea acumula arme şi rezervişti pentru o ofensivă şi mai mare în următoarele săptămâni. Guvernatorul ucrainean al provinciei Luhansk a prezis o mare ofensivă rusă acolo, care ar putea începe în jurul datei de 15 februarie.

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lidl, anunț oficial în prag de sărbători. Retailerul aduce pe rafturile magazinelor sale legume românești cu gustul de altădată
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Românii sunt așteptați la urne pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy