Hotărâtă să reziste până la capăt în lupta cu Vasile Blaga, Elena Udrea a fost nevoită să se conformeze voinţei majorităţii liderilor din teritoriu şi parlamentarilor care o susţin. Într-o şedinţă – fulger convocată de către fostul ministru în sala de şedinţă a Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Udrea le-a cerut simpatizanţilor moţiunii sale punctele de vedere cu privire la ruperea partidului.
Majoritatea celor prezenţi la întâlnire a optat pentru continuarea luptei de gherilă în interiorul PDL, respingând totodată ideea părăsirii partidului. Motivul? Un astfel de gest radical ar crea probleme uriaşe în teritoriu.
„Blaga să-şi facă echipă, să-şi facă treaba, noi rămânem în afara BPN-ului, dar nu putem cere în teritoriu ca oamenii să-şi dea demisia. Am pierde primarii şi viceprimarii care ar fi nevoiţi să renunţe la funcţii. Fără primari şi viceprimari vom fi zero”, a susţinut unul dintre liderii din teritoriu, potrivit surselor ROMÂNIATV.NET.
Principalii susţinători ai Elenei Udrea care au optat pentru ruperea partidului au fost preşedintele PDL Sector 1, Vasile Gherasim şi preşedintele PDL Sector 3, Cristian Petrescu, aceştia argumentând că o nouă formaţiune, condusă ulterior de Traian Băsescu ar avea o creştere naturală.
„Care e problema dacă ne despărţim? Cu un lider puternic, putem să reluăm totul de la zero. De pe piaţa liberă pot veni mulţi membri”, a fost punctul de vedere al lui Vasile Gherasim.
Discuţia de luni a fost decisivă, cu atât mai mult cu cât, duminică, Elena Udrea a primit un semnal negativ pentru ruperea PDL din partea principalului său susţinător, Emil Boc. Primarul Clujului a respins respectiva variantă, luând, a doua zi chiar o poziţie oficială.
„PDL are nevoie de rezolvarea statutară a contestatiilor existente, de o opozitie dură la USL, de proiecte de dreapta si de recâştigarea preşedintelui Traian Basescu. Aceasta recâştigare a preşedintelui este o misiune grea, dar sper că nu imposibilă”, a declarat Emil Boc.
Pusă în faţa faptului împlinit, Elena Udrea a fost nevoită să iasă cu o declaraţie moderată la finalul şedinţei.
„Nu avem nicio problemă să mergem la întâlnirile cu parlamentarii, suntem parlamentari, sunt alte instituţii ale partidului în care reprezentanţii acestei moţiuni sunt membri, cum ar fi Colegiul Director şi Consiliul Naţional de Coordonare. Am spus că nu vom face parte din BPN, nu vom depune nicio candidatură pentru vreo funcţie. Jumătate din oamenii din partid îşi doresc o schimbare şi nu doresc să facem parte din echipa actualului preşedinte”, a precizat Udrea.
Practic, mesajul fostului ministru al Dezvoltării face referire la ultimul contraatac pe care tabăra sa îl are la îndemână. Potrivit surselor ROMÂNIATV.NET, aripa Udrea va cere în următoarele luni constituirea unui nou Consiliu Naţional de Coordonare pentru alegerea unor noi prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, şi secretari executivi. Lovitura este posibilă întrucât convocarea unui CNC în acest sens poate fi făcută la solicitarea unei treimi din Colegiul Director, for alcătuit din Biroul permanent Naţional şi liderii din teritoriu. Cum Udrea controlează în acest moment peste 15 organizaţii, respectiva convocare nu ar trebui să fie o problemă.
Cert este că următorul CNC, care va avea loc la finalul săptămânii viitoare va consfinţi un Birou Permanent format doar din reprezentanţii moţiunii învingătoare, fiind de aşteptat ca liderii grupării Udrea să refuze în continuare negocierile pentru formarea noii conduceri.