Vreme severă de iarnă, mai ales în sudul ţării VEZI PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Deşi suntem tot mai aproape de finalul primei luni de primăvară şi ar fi fost normal să ne bucurăm de vreme mai caldă de la o zi la altă, suntem în plină atenţionare cod portocaliu de viscol. Din păcate, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Marţi, cizmele, fularele, mănuşile şi căciulile vor fi accesoriile absolute necesare pentru cei care pleacă de acasă. Aşadar, în loc de pomi în floare, vremea a întors foaia brusc şi ne obligă să suportăm încă un episod de iarnă severă, mai ales în jumătatea sudică a ţării.
Filip Stan
25 mart. 2013, 16:16
Vreme severă de iarnă, mai ales în sudul ţării VEZI PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Ne confruntăm cu vreme severă de iarnă, mai ales în jumătatea sudică a ţării. Vor cădea precipitaţii în toată ţara, mixte în Banat, în Crişana, în sudul Dobrogei precum şi în sudul extrem al Munteniei în timp ce în celelalte regiuni vor predomina ninsorile. Mai bine spus, va ninge pe arii extinse în jumătatea sudică, iar vântul va viscoli ninsoarea.

Mai ales în prima parte a zilei, în estul Olteniei şi în cea mai mare parte a Munteniei va fi vreme de iarnă severă, va ninge local abundent, vântul bate cu putere, peste 70 km/h iar zăpadă va fi puternic viscolită.  Maximele termice caracterizează o vreme deosebit de rece, vorbim despre valori de la doar -5 grade în nordul extrem al Moldovei până la cel mult 6-7 grade în sudul litoralului, adică valori chiar şi cu 13,-15 grade sub mediile climatologice ale datei din calendar.

Şi în Capitală vremea se menţine severă, mai ales în prima parte a zilei, când ninge abundent, iar vântul care bate chiar şi cu peste 70 km/h viscoleşte puternic ninsoarea. Temperatura aerului la amiază este mult mai scăzută decât în mod normal, meteorologii prognozează în jur de 0 grade, dar vântul puternic face că temperatura real resimţită scade până aproape de pragul gerului.

Marţi, în centru vremea e deosebit de rece, norii acoperă cerul întreaga zi şi la să precipitaţii pe arii extinse, mixte în sud-vestul Transilvaniei şi însori în celelalte zone, asociat cu vânt mai intens în sudul şi în sud-estul regiunii.

Temperatura aerului la amiază nu trece de -3 grade la Miercurea Ciuc, -2 în Braşov, 0 la Tg Mures şi cel mult 1 grad la Sibiu.  Vreme mult mai rece decât în mod obişnuit şi în nord-vest, cu ninsori în Maramureş şi maxime de doar 2 grade şi precpitatii mixte în nordul Crişanei unde aşteptăm 3 grade peste pragul de îngheţ la Oradea.  În vest vremea e o idee mai caldă, 4 grade la Arad, 5 la Timisoara şi 6 la resita, dar oricum semnificativ mai rece decât în mod normal în ultima decadă a lunii martie, iar vântul sufla destul de tare încă în sudul Banatului

În Oltenia, iarna revine în forţă cu ninsori şi precipitaţii mixte în Lunca Dunării, unde există condiţii de formare a poleiului, dar şi cu rafale de vânt ce pot depăşi 55 km pe oră şi chiar 70 km pe oră în prima parte a zilei în estul regiunii. La amiază, termometrele arăta cel mult 0 grade la Craiova şi 2 grade la Tg. Jiu şi la Rm. Vâlcea cu mai mult de 10 grade sub mediile climatologice. Mai mult vântul puternic scade semnificativ temperatura real resimţită şi frigul e pătrunzător. 

În vestul şi în centrul Munteniei e o zi de iarnă grea, cu ninsori abundente pe alocuri, viscolite puternic de vântul a cărui viteză în rafale depăşeşte chiar şi 70 km/h. În sudul regiunii sunt precipitaţii mixte şi condiţii de formare a poleilui.  În acest context, temperaturile prognozate de către meteorologi, 2 grade în Piteşti, 0 la Alexandria şi temperaturi uşor pozitive şi în Lunca Dunării. 

În sud-est aşteptăm precipitaţii mixte mai ales în prima parte a zilei, chiar ploi în zona litoralului, apoi ninsorile câştigă teren şi vântul bate cu putere aşa că mai ales în nord-estul Munteniei viscolul se înteţeşte. Maximele, 2 grade la Călăraşi, 1 grad la Tulcea şi 7 grade la Constanţa caracterizează o vreme foarte rece, iar vântul scade accentuat temperatura pe care o resimţim. 

Vreme deosebit de rece dar şi ninsori mai liniştite decât în restul ţării, aşa arăta tabloul meteorologic în centrul şi în nordul Moldovei, unde e zi ca de mijloc de iarnă grea, cu maxime care sunt chiar şi cu 13, 14 grade mai mici decât cele normale, adică -3 grade în Bacău şi la Iasi şi -5 grade la Suceava.

Iarnă grea şi la munte marţi, adică ninsori pe arii extinse, izolat chiar mai însemnate cantitativ, ceea ce duce la creşterea stratului de zăpadă deja existent, dar şi la un risc tot mai mare de producere a avalanşelor, vorbim despre echivalentul codului roşu în Fagaras şi în Bucegi, la peste 1800 m altitudine şi risc însemnat, echivalent al codului portocaliu, la altitudini mai mici de 1800 m. Vântul sufla mai tare pe creste iar temperaturile scad faţă de ziua precedentă. Aşteptăm maxime de 0 grade la Păltiniş şi la Stâna de vale, -4 la Predeal şi la Sinaia Cota 1500 şi chiar ger la altitudini mai mari, -10 grade la Ceahlău Toaca.

Miercuri, vremea se menţine deosebit de rece, iar precipitaţiile continuă să cadă în cea mai mare parte a ţării. În Banat, în Crişana şi în sud-vestul Transilvaniei aşteptăm precipitaţii mixte în timp ce în celelalte regiuni va ninge. Vântul mai sufla cu putere în sud-estul ţării, mai ales în prima parte a zilei. La amiază temperatura aerului ajunge până la valori maxime cuprinse doar între -3 grade în nordul Moldovei şi 6 grade în vestul ţării.

Şi în Capitală miercuri va fi încă o zi cu vreme de iarnă autentică, adică mai ninge temporar, iar vântul e destul de alert mai ales în primele ore. La amiază, termometrele nu arată mai mult de 0 grade, adică e o vreme deosebit de rece, având în vedere că normalul termic al datei din calendar înseamnă aproximativ 15 grade.

Joi, în sfârşit, vremea dă uşoare semne de ameliorare. Deşi temperatura aerului creşte uşor faţă de zilele precedente, îndeosebi în regiunile vestice, vremea rămâne mult mai rece decât ar fi normal în ultima decadă a lunii martie. Norii mai acoperă temporar cerul şi aduc ceva mai puţine precipitaţii. Local vor cădea precipitaţii mixte în vest şi în sud-vest  şi ninsori pe arii ceva mai restrânse în regiunile nordice. Temperaturile maxime se vor situa în general între -1 grad în nordul Moldovei şi 10 grade în Banat.

Temperatura aerului creşte uşor şi în Capitală, dar maxime în jur de 3 grade înseamnă tot vreme foarte rece pentru sfârşitul lunii martie. Norii mai acoperă temporar cerul, dar şansele de precipitaţii scad semnificativ, iar vântul suflă cel mult moderat.

De vineri, vremea se ameliorează semnificativ şi vom simţi o încălzire cu câteva grade bune, îndeosebi în regiunile intracarpatice şi vorbim în general despre maxime ce pleacă de la 3 grade şi ajung până în jur de 13 grade. Vom avea parte însă de mulţi nori şi de precipitaţii, dar datorită temperaturilor în creştere vorbim mai ales depre ploi în regiunile vestice şi sudice în timp ce în restul ţării local vor fi precipitaţii mixte. Circulaţia aerului dinspre bazinul mediteranean aduce şi în weekend aer cald peste ţara noastră, aşa că temperaturile continuă să crească, sâmbătă şi mai ales duminică ne aşteptăm la valori ce trec de 10 grade în cea mai mare parte a ţării, izolat chiar peste 15 grade în sud şi în sud-est. Temporar şi local vor mai fi precipitaţii, ploi evident.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'