Asociația pentru Combustibili Sustenabili a elaborat Strategia Națională a Hidrogenului. România susține dezvoltarea industriilor realmente sustenabile. Hidrogenul verde, sursa de energie a viitorului

Asociația pentru Combustibili Sustenabili, împreună cu membri fondatori Linde Gaz România și Messer Romania Gaz, au organizat zilele trecute la Universitatea Tehnică de Constructii Bucuresti - UTCB, Ședința Tehnică pentru Norme și Legislație în domeniul hidrogenului.
Alina Costache
09 feb. 2023, 11:33
Asociația pentru Combustibili Sustenabili a elaborat Strategia Națională a Hidrogenului. România susține dezvoltarea industriilor realmente sustenabile. Hidrogenul verde, sursa de energie a viitorului

România susține dezvoltarea industriilor realmente sustenabile. În România, Asociația pentru Combustibili Sustenabili foarte implicată în elaborarea Strategiei Naționale a Hidrogenului, iar în acest sens, sprijină un aliniament rapid cu „Planul Industrial al Pactului Verde pentru noua eră Net-Zero”

Citește și Strategia hidrogenului prinde contur. Asociaţia pentru Combustibili Sustenabili a făcut paşi importanţi în vederea dezvoltării unei strategii a hidrogenului echitabilă pentru toate părțile interesate

România susține dezvoltarea industriilor realmente sustenabile

La ședința tehnică din acest an, au fost invitați  Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Roman, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, ASRO, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Autoritatea Rutiera Romana, Administrația Fondului de Mediu, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Inspecția Muncii, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Miniera și Protecție Antiexplozivă- ISEMEX S.A., Autoritatea de Reforma Feroviară, Autoritatea Feroviară Română, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, RENAR, PwC România, Deloitte România, Linde Gas România, Messer Gaz România, Vitaro, Petrom, Engie, Intergas, Avangarde Safety, Inaq, Solaris Bus România.

„Ne regăsim într-o etapă istorică, în care Uniunea Europeană și SUA caută soluții pragmatice pentru dezvoltarea unui concurent eco-eficient hidrocarburilor poluante care ne alimentează astăzi industriile și logistica. Suntem în latura corectă a istoriei, realizând severitatea momentului și așezând fundațiile pentru noua eră a responsabilității organizaționale. Hidrogenul în industrie și logistică este ținta spre care tindem împreună cu Uniunea Europeană și Comisia care au emis nu mai devreme de 1 februarie 2023 Comunicatul Planul Industrial al Pactului Verde pentru o eră Net-Zero. Conform Planului, vom discuta pragmatic despre o perioadă de tranziție, până la maturizarea suficientă a industriei hidrogenului, ca aceasta să poată deveni în egală măsură sustenabilă economic, dar și din punct de vedere al mediului înconjurător. O perioadă de tranziție este necesară a fi calculată în acest sens, perioadă pentru care Uniunea Europeană a pregătit instrumentele esențiale în Planul de Acțiune pentru o Economie Circulară, etapă în care reciclarea, supra-ciclarea, combustibilii de tranziție (precum gazul natural comprimat sau lichefiat) vor intra în circuitul economic”, a declarat Vlad Stoicescu, președinte ACS.

Membri ACS consideră că lucrările s-au încheiat cu succes, înregistrând evoluții prin consens și decizii comune între instituțiile statului și mediul antreprenorial pentru dezvoltarea industriilor realmente sustenabile în România.

„În vederea dezvoltării unei noi economii, alimentată de hidrogen ca și componentă critică, devine esențială elaborarea de norme metodologice de aplicare a Ord. Nr. 200 si 201 din 2020, emise de ANRE în ce privește autorizarea și licențierea noilor instalații de hidrogen. Astăzi intră pe agendă și actualizarea tuturor Prescripțiilor Tehnice ISCIR care se referă la hidrogen și amestecurile de hidrogen. Pornim „grass-roots”, de la firul ierbii, pentru o infrastructură tehnico-legală eficientă dezvoltării industriilor, dar și pentru siguranța și securitatea în exploatare. Pentru ca societatea să îmbrățișeze această tranziție, într-un climat economic confuz, siguranța trebuie să fie infrastructură critică încă din etapele incipiente, ajungând la un standard legislativ și normativ echilibrat între nevoile pieței și responsabilitatea industriei manifestată prin colaborarea continuă cu organismele de reglementare”, a declarat Romeo Miclea, vicepreședinte ACS.

Hidrogenul verde este promovat prin politici publice și finanțări la nivel continental pentru a deveni principalul concurent al combustibililor convenționali. Inițiative comune pentru adopția hidrogenului ca și principal combustibil pentru industrii și transporturi se regăsesc în SUA și Uniunea Europeană.

„În calitate de Raportor al Grupului de lucru pentru hidrogen din Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților a României, voi continua să mă implic în tot ceea ce înseamnă consultări pentru pregătirea cadrului legislativ, într-o colaborare profesională excelentă cu Ministerul Energiei, ANRE și instituțiile de reglementare care vor avea atribuții în domeniu. Întotdeauna vom colabora cu specialiștii din industrie pentru a armoniza infrastructura legală cu evoluțiile tehnice”, deputata Oana-Marciana Özmen, secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii.

Până la adopția hidrogenului în scară largă, sunt propuse tehnologii intermediare, promovate de către Uniunea Europeană prin proiecte de economie circulară, cum ar fi combustibilii cu emisii de gaze cu efect de seră scăzute drastic comparativ cu motorina sau benzina, cum ar fi Gazul Natural Comprimat (GNC). În Miami deja funcționează vehicule de transport public alimentate GNC. Și STB deține un prototip, construit împreună cu Intergas România, care urmează să fie produs în serie, aducând societății de transport public economii considerabile dar și mediului înconjurător beneficii nete prin reducerea deșeurilor tehnologice și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citește și România va cumpăra 12 trenuri cu hidrogen, nepoluante. Pe ce rute vor circula

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Ministrul Sorin Grindeanu își cere scuze pentru întârzierea bagajelor pe Aeroportul Otopeni
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'