Programul Rabla Plus merge foarte bine. Numai în 2022 înmatriculările de automobile electrice, alimentate exclusiv la priză, au crescut cu 83,6% și au depășit pragul opsihologic de 10.000 de unități, pentru prima dată, ajungând la 11.611 de unități și la o cotă de piață de 9,1, față de 5,3% în 2021.
România este țara care oferă cele mai mari ecobonusuri pentru mașini electrice din Europa, adică apropae 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din prețul mașinii.
Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat la finalul anulu trecut că, atât programul Rabla Clasic, cât și Rabla Plus, vor continua și în 2023. În plus, prima Rabla Clasic va crește cu 15%, ceea ce înseamnă că va fi indexată cu inflația.
„Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În același timp, creștem bugetul pentru mașinile electrice. Conform discuțiilor cu producătorii auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate și o evoluție predicitibilă în timp.
Am stabilit cu dânșii acum 2 ani, pe 4 ani, un program care ajută atât sectorul, cât și cetățenii, în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi.
Anul trecut s-au constatat evoluții absolut pozitive pe piața auto din România, a crescut exponențial numărul de mașini electrice, datorită programelor derulate prin AFM, s-a redus numărul de mașini second-hand pentru prima dată după mulți ani, deci parcul auto din România se întinerește”, a declarat ministrul la acea vreme.
Citește și: RABLA 2023. Ministrul Mediului: „Faţă de anul trecut, am dublat bugetul”
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul acesta nu au fost încă definitivate. Poitrivit Newsweek, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au în plan introducerea unui prag de preț de maximum 75.000 de eruo, TVA inclus, pentru acordarea ecobonusului de aproape 10.000 de euro, pentru achiziționarea unui autovehicul 100% electric.