Ediţia de anul acesta a adus noutăţi în ceea ce priveşte modalităţile de înscriere, aceasta fiind deschisă tuturor primăriilor de oraşe, nu doar capitalelor reşedinţă de judeţ. Mai mult decât atât, introducând un formular de înscriere similar competiţiei la nivel european (Capitala Verde a Europei) precum şi un juriu format din mai multi specialişti in protectia mediului, competiţia a devenit mult mai riguroasă şi mai atentă la problemele de mediu.
„Încurajez înscrierea oraşelor în această competiţie destinată autorităţilor locale ce au avut cele mai mari reuşite din punct de vedere al programelor de mediu. Deşi criteriile sunt riguroase, vreau să subliniez importanţa pentru comunitate de a deţine, timp de un an de zile, acest titlu. Trebuie înţeles că respectiva comunitate va deveni un model de urmat pentru toate oraşele şi autorităţile locale din ţară, pentru un an, ridicând standardele în ceea ce priveşte implicarea autorităţilor locale în campanii de educaţie ecologică ”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
„Capitala Verde, competiţia lansată sub egida Umbrela Verde (programul de responsabilitate socială al Tuborg România), a devenit în cei doi ani de existenţă un program de elită în ceea ce priveşte campaniile de responsabilitate socială din România. În urma unei cercetări desfăşurată recent de noi, Capitala Verde, alături de Umbrela Verde, se află în top trei cele mai cunoscute programe de mediu din România. Cred că aceste cifre, raportate la populaţia generală a României, demonstrează un interes crescut faţă de programe reale de responsabilitate ecologică” a declarat Alina Bratu, Corporate Affairs Manager URBB şi coordonator al campaniei Capitala Verde a Romaniei.
Până în prezent, în campanie 13 primării au înscris în competiţie oraşele pe care le reprezintă, oraşe care doresc să arate publicului larg programele ample de educaţie ecologică şi protecţie a mediului implementate. Aceste orase sunt:
Categoria I (adresată oraşelor cu mai putin de 50.000 locuitori): Alexandria, Sinaia
Categoria II (intre 50.001 si 199.999 locuitori): Tulcea, Ramnicu Valcea, Botosani, Suceava, Bistrita
Categoria III (oraşe cu peste 200.000 locuitori): Timisoara, Cluj-Napoca, Braila, Sector 2- Bucuresti, Oradea, Brasov
În 2010, Capitala Verde a României a adus la un loc 10 primării în lupta pentru cel mai ecologic oraş din România. Dintre acestea, Braşovul a adunat cel mai mare punctaj, obţinând astfel distincţia de Capitala Verde a României în 2010. Continuând cu bunele practici şi anul acesta, Braşovul este pe lista oraşelor candidate pentru a fi considerate cele mai ecologice capitale din Europa.
Una dintre cele mai ample iniţiative dedicate protecţiei mediului, campania „Capitala Verde a României” la ediţia din 2011, spre deosebire de anul trecut când înscrierile se puteau face doar de catre municipiile reşedinţă de judeţ, deschide înscrierea primăriilor tuturor oraşelor din România. În cadrul competiţiei, oraşele se pot înscrie într-una dintre cele 3 categorii, în funcţie de numărul de locuitori ai oraşului:
Categoria 1: sub 50.000 locuitori
Categoria 2: intre 50.001 si 199.999 locuitori
Categoria 3: peste 200.000 locuitori
Dosarul de participare complet este compus din formularul ce conţine secţiunea de răspunsuri la întrebări privind contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transportul local, zonele urbane verzi, managementul deşeurilor, consumul de apă, precum şi strategia locală de mediu existentă, alături de povestea oraşului şi un plan de comunicare în care să fie dezvoltate şi detaliate strategia de comunicare şi acţiunile pe care Primăria le poate dezvolta în anul 2012 în vederea susţinerii şi sărbătoririi noii titulaturi a orasului respectiv, aceea de „Capitala Verde a României”.
Juriul care va evalua dosarele oraşelor înscrise va fi format din reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, ai companiei URBB – Tuborg România şi ai agenţiei Prospero care este responsabila de implementarea acestei campanii. Fiecare reprezentant va acorda câte o notă pentru formularul de participare, cu o pondere de 50% din nota finală, una pentru povestea orasului, cu o pondere de 20% şi una pentru planul de comunicare, cu o pondere de 30%.
Gala decernării premiilor va avea loc în Bucureşti, în luna februarie 2012, urmând ca pentru fiecare categorie de înscriere să fie desemnat un oraş caştigator. Dintre acestea trei, „Capitala Verde a Romaniei” va fi desemnat orasul cu cel mai mare punctaj obţinut în urma evaluării făcute de juriu.
Orasul câstigator va fi promovat la nivel naţional, pe parcursul anului 2012, drept „Capitala Verde a României” şi va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor acţiunilor ulterioare desfăşurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Pădurilor.