ANAF a trecut la executarea silită a mai multor fermieri, beneficiari ai subvenţiilor APIA

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a trecut la executarea silită a mai multor fermieri care au încasat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Totalul sumelor care trebuie recuperate de la beneficiarii de subvenții, este de circa 38,69 de milioane de lei, într-un singur județ agricol.
Filip Stan
10 feb. 2023, 18:54
ANAF a trecut la executarea silită a mai multor fermieri, beneficiari ai subvenţiilor APIA

ANAF a trecut la recuperarea subvențiilor de la fermieri, prin executare silită. În județul Suceava, ANAF a transmis 95 de dosare cu debite, însumând 404.305 de lei iar în alte 23 de dosare, valoarea sumelor care trebuie recuperate atinge 93.066 de lei.

APIA nu a putut recupera sumele pe cale amiabilă

La sfârşitul anului trecut, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava avea în evidenţe 35.124 de debitori care primiseră sprijin financiar acordat în baza cererii unice pe suprafaţă în perioada 2007-2021, dintre ei 380 fiind înregistraţi doar în anul 2022, potrivit Agrointel. Totalul debitelor era de circa 38,69 de milioane de lei, suma de aproximativ 2,48 de milioane de lei fiind constatată numai pe durata anului trecut.

Potrivit Raportului de activitate al Centrului Judeţean al APIA Suceava, citat de publicația Crai Nou, din totalul amintit de-a lungul anilor s-a reuşit recuperarea a circa 34,84 de milioane de lei, dintre care aproximativ 1,56 de milioane de lei în 2022, în curs de încasare fiind luată o sumă necuvenită de circa 3,84 de milioane de lei.

Printre fermierii care au încasat subvenții fără să aibă acest drept, sau au fost penalizați în urma controalelor, s-au aflat și beneficiari care au înaipoiat în mod voluntar banii. Până la sfârşitul anului 2022, prin plată voluntară s-a reuşit recuperarea a circa 13,65 de milioane de lei, în timp ce plățile prin compensarea de la alte subvenții au totalizat aproximativ 16,68 de milioane de lei.

De regulă, stingerea creanţelor se face prin conformare voluntară, adică prin plată directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe.

ANAF intervine după ce demersurile APIA au fost în zadar

În cazul în care debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit eligibile, sunt demarate acţiuni de executare silită. Astfel, în cazurile în care recuperările prin compensare ori prin plată voluntară nu au avut succes, către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Suceava şi unităţile subordonate acesteia au fost transmise, în vederea declanşării executării, 95 de dosare cu debite însumând 404.305 de lei.

În alte 23 de dosare, APIA Suceava a întocmit procese-verbale de constatare a imposibilităţii recuperării debitelor, valoarea acestora din urmă fiind de 93.066 de lei.

Conform Raportului de activitate al APIA Suceava în anul 2022, în cazul debitorilor care au achitat voluntar debitele, dar pentru care simultan a intervenit şi compensarea, au fost înregistrate 156 de cereri de restituire. Pe de altă parte, pe motiv de încetare din viaţă a fermierilor beneficiari, au fost emise 15 decizii de revocare a titlurilor de creanţă.

Citeşte şi: BNR apasă frâna! Dobânda-cheie, menţinută la 7% pe an

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...