A murit Carlos Saura. Celebrul regizor spaniol avea 91 de ani

A murit Carlos Saura. Celebrul regizor spaniol s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani, a confirmat vineri Academia de Film din Spania, potrivit Variety. Filmele sale s-au bucurat de o mare popularitate în ţară
Alina Costache
10 feb. 2023, 22:04
A murit Carlos Saura. Celebrul regizor spaniol avea 91 de ani
A murit Carlos Saura

A murit Carlos Saura. Academia Spaniolă de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a declarat că Saura a decedat acasă, înconjurat de cei dragi. El urma să primească, sâmbătă, Premiul Goya. Actorul şi regizorul Antonio Banderas, una dintre cele mai cunoscute figuri spaniole, a scris pe Twitter că „o parte extrem de importantă a cinematografiei spaniole a murit odată cu Carlos Saura, care lasă în urmă o operă esenţială pentru o reflecţie profundă asupra comportamentelor fiinţei umane„.

Citește și: Globurile de Aur 2023. „The Fabelmans” și „The Banshees of Inisherin”, cele mai bune filme; Steven Spielberg, cel mai bun regizor. Lista completă a câștigătorilor

A murit Carlos Saura

Deşi criticii l-au asemănat cu suedezul Ingmar Bergman pentru preocuparea similară cu visele, simbolismul şi moartea, Saura a abordat teme intrinsec spaniole, evocând adesea Războiul Civil din 1936-1939 şi guvernarea ulterioară a lui Franco, care s-a încheiat în 1975.

Filmele sale s-au bucurat de o mare popularitate în ţară, dar producţia sa din 1983, „Carmen” – o dramă care implică o trupă de dans şi care se bazează în mare măsură pe opera lui Georges Bizet – i-a adus succesul comercial la nivel mondial.

„Carmen” a câştigat premii la festivaluri de film, inclusiv la Cannes, şi a continuat colaborarea lui Saura cu coregraful Antonio Gades, care începuse în 1980 cu o versiune de dans a piesei „Nunta sângeroasă” a lui Federico Garcia Lorca.

Saura, ale cărui filme aveau ca temă comună dragostea distructivă şi obsesivă, s-a căsătorit de trei ori şi a trăit cu Geraldine Chaplin timp de 13 ani. Chaplin a lucrat cu el la mai multe scenarii şi a jucat în jumătate din filmele sale până când s-au separat în 1979.

Admirat de cineastul american Stanley Kubrick, Saura şi-a trasat criticile la adresa culturii burgheze şi utilizarea fanteziei şi a flashback-urilor de la suprarealistul Luis Bunuel, un coleg originar din regiunea Aragon şi un prieten personal apropiat.

Spectaculos şi introspectiv, Saura a cultivat o imagine ermetică şi a fost preocupat mai mult de exprimarea de sine decât de profit. Un critic a spus odată că semăna mai mult cu un student la seminar decât cu un membru al lumii filmului şmecher.

Pentru mine, cinematograful este un fel de drog, o obsesie. Ceea ce îmi place este că este o plăcere solitară„, a spus Saura odată.

Născut în oraşul Huesca din nord-estul ţării, în 1932, Saura a crescut în Murcia, în sudul arid. Fratele său, Antonio, a devenit unul dintre cei mai importanţi pictori moderni din Spania.

Saura a renunţat la studiile de inginerie industrială în 1949 pentru a deveni fotograf, iar mai târziu a studiat jurnalismul şi cinematografia. A predat cinematografie şi a lucrat la mai multe scurtmetraje înainte de a realiza primul său lungmetraj, „The Delinquents”, în 1960.

Influenţat de neorealiştii italieni, nu şi-a pierdut niciodată această preocupare timpurie faţă de problemele sociale şi a condamnat cenzura din timpul lui Franco, dar nu s-a considerat niciodată un artist politic. Saura a avut şapte copii, inclusiv un fiu cu Chaplin şi o fiică cu cea de-a treia soţie, actriţa spaniolă Eulalia Ramon.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...