Protestatarii s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa combinatului, scandând „Ruşine să vă fie!”, „Noi murim de foame şi Guvernul doarme” şi „Vrem banii noştri, nu faceţi pe proştii”.
Totodată, cei peste 60 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au purtat pancarte cu inscripţiile „Băsescu, vreau să trăiesc bine”, „Salvaţi metalurgia românească” şi „O dorinţă avem şi noi, daţi-ne fabrica înapoi”.
După aproximativ o oră de protest în faja combinatului, foştii angajaţi au decis să blocheze drumul european E60, mergând pe trecerea de pietoni din faţa fabricii. Pe ambele sensuri de mers s-au format coloane de maşini, iar poliţiştii au restricţionat traficul.
După circa o jumătate de oră, protestatarii s-au retras de pe drumul european, mergând în curtea combinatului.
În plus, mai mulţi foşti angajaţi şi-au manifestat intenţia de a se solidariza cu colegul lor care intrat, luni, în greva foamei în faţa combinatului.
Un fost angajat al Mechel Câmpia Turzii a intrat, luni, în greva foamei în faţa combinatului, cerând autorităţilor să găsească soluţii pentru crearea de locuri de muncă şi rezolvarea plăţii în totalitate a salariilor compensatorii pentru foştii lui colegi.
Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au reluat, luni, protestele în faţa combinatului, pentru a patra săptămână, nemulţumiţi că nu au primit integral salariile compensatorii.
În ultima lună, sute de angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat faţă de neplata salariilor compensatorii. Conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, dar angajaţii disponibilizaţi au fost nemulţumiţi de această soluţie.
La jumătatea săptămânii trecute, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au primit circa un sfert din salariile compensatorii, ceea ce înseamnă câte 900 de lei, dar au anunţat că vor continua protestele până la încasarea întregii sume.
Fostul lider de sindicat din Laminorul 3 Dorin Vâţă declara corespondentului MEDIAFAX că banii au provenit dintr-un avans de un milion de lei primit de noul acţionar al Mechel de la o firmă de preluare a fierului vechi.
Premierul Victor Ponta declara, în urmă cu o săptămână, că înţelege nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii sau altora, precizând însă că, în acest moment, pe legislaţia actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată sută la sută.
Ponta a cerut ministerelor Economiei şi Justiţiei să găsească soluţii juridice care să preîntâmpine situaţii precum cea de la Mechel, el arătând că trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.
Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.