ALEGERI 2024. Anul viitor va fi unul dintre cele mai aglomerate din ounct de vedere politic, chiar dacă anumite tipuri de scrutinuri s-ar putea comasa. Partidele de la Putere nu s-au erodat atât de mult la guvernare, susţine Marius Pieleanu. Partidul condus de Cătălin Drulă, USR, nu creşte în sondaje, în timp ce partidul condus de George Simion, AUR, şi-a luat un puternic avânt electoral, a declarat sociologul.
„În PNL nu sunt decât probleme de integritate şi de etică. Problemele de integritate nu sunt probleme de corupţie. Povestea cu plagiatul mă interesează şi mă enervează. Sub 2% din populaţia României cu drept de vot este preocupată de problema plagiatului. Eu am o părere foarte bună despre Cătălin Drulă şi Dan Barna. Dacă stai în permanenţă cu tema plagiatului, ca USR, care nu stimulează interesul majorităţii populaţiei, rămâi la 8-10%. La USR, problema este mai degrabă în teme.
Marcel Ciolacu vrea să fie premier, dar nu exclude nici candidatura la prezidenţiale: „Asta nu înseamnă că acum va fi BREAKING NEWS!”
O temă majoră este o temă de care cel puţin o treime din populaţie este interesată prioritar. USR nu atacă temele majore sau le atacă foarte timid. Şi PSD şi PNL sunt preocupate în a-şi asigura propaganda.
Nu văd în România o televiziune sau un site care să susţină necondiţionat USR. Una dintre cele mai bune legi anticorupţie pentru partide a fost legea finanţării partidelor politice. Principala problemă a USR este tipul de mesaje pe care îl dă aferent proiectelor de ţară. Nu poţi să mergi cu plagiatul mereu. Ce le trebuie politicienilor titlul de doctor?
Alegeri 2024. Marius Pieleanu: „AUR merge umăr la umă cu PNL”
USR n-are proiecte pentru tineri, pentru electoratul lor, n-au viziune. Marea problemă este creşterea semnificativă în sondaje a AUR. (…) USR este între 8-10%. Pot fi 12%, dar pot fi şi 5%, în funcţie de cum joacă anul acesta până la alegeri. Pe unele date, AUR este acum deasupra PNL, pe datele Avangarde nu. Pe datele noastre, AUR este la 20%, PNL este la 20-21%”. Problema este că AUR tot urcă în sondaje. În interiorul populaţiei cu drept de vot din România, este un procent de până la 25% care ar vota partide ca AUR.
Unii lideri AUR au vădite reflexe neo-legionare care nu fac bine democraţiei. Suveranismul nu este o ideologie, este o modă care mă plictiseşte. Sunt un european convins. Cred că locul României este într-o Europă confederativă, pe modelul SUA. AUR va scoate un scor foarte mare la europarlamentare.
Avansez nişte capi de listă ai AUR: Mircea Diaconu, Mugur Mihăescu şi nişte surprize din zona presei. Foşti moderatori de televiziune ar putea candida pentru AUR. AUR are un trend ascendent, de creştere. PNL nu s-a erodat foarte mult la guvernare. Nici PSD nu s-a erodat foarte mult. PSD este 33-34%, erau la 36% înainte de guvernare. Am sperat că USR îşi va asuma rolul de principală Opoziţie a acestei ţări.
USR n-are suficienţi lideri, nu este suficient doar Cătălin Drulă, Dan Barna a rămas într-un con de umbră. Cristian Ghinea trebuie să înţeleagă că maleabilitatea este o calitate politică şi nu un defect. Cei mai legitimi politicieni de la PSD sunt Daniel Băluţă şi Olguţa Vasilescu. La PNL cea mai mare legitimitate au primarii”.
Ce candidat la prezidențiale va avea AUR, în 2024. George Simion: „Sondajele ne spun asta” / Cristian Terheș va deschide lista la europarlamentare | EXCLUSIV
Marius Pieleanu, şeful Avangarde a analizat în emisiunea OFF/OnTheRecord şansele de succes ale partidelor şi cele ale potenţialilor candidaţi pentru Preşedinţia României în alegerile din 2024. Marius Pieleanu a avansat şi nişte scenarii: „Pe români, este adevărat, nu-i prea interesează de rocada premierilor. Marcel Ciolacu a progresat foarte mult. Ciolacu are un alt tip de autoritate în PSD în comparaţie cu Liviu Dragnea şi doamna Dăncilă. Riscul cel mare pentru Ciolacu este ca statul de drept sau instituţiile să nu-i permită să ajungă premier. Dacă cineva vrea să rupă PSD va spune: suntem de acord cu un lider PSD premier, dar nu Marcel Ciolacu. Şansa PNL este să facă alianţă în alegeri cu PSD. Există riscul ca PSD să câştige mult în alegeri.
S-ar putea să existe surprize: pe listele PSD să fie nume importante din PDL. PNL sub Crin Antonescu a fost profitabil pentru că a negociat cu Victor Ponta în USL.USL se poate şi acum reedita.
Premierul Ciucă este încă un om de onoare. (…) PSD îl va accepta candidat la Preşedinţie doar pe Marcel Ciolacu. Dacă se proiectează o construcţie în care PNL să fie parte, să livreze Preşedintele cu acordul PSD iar PSD să ia 4 ani premierul, atunci s-ar putea să nu mai fie Marcel Ciolacu candidat. Mai există şi a 3-a abordare: o personalitate a vieţii publice care să candideze. Este foarte posibil să fie o nominalizare PSD – PNL comună la Preşedinţie ca să destructurezi avântul AUR.
Scenariul 2 pentru Preşedinţie: M. Ciolacu – candidat PSD, N. Ciucă – candidat PNL şi George Simion – candidat AUR.
Pe scenariul 2 există riscul ca în turul 2 să intre M. Ciolacu cu G. Simion. PNL şi USR ar mai putea avea un candidat comun în persoana doamnei Laura Coruţa Koveşi.
În scenariul acesta, turul 2 la Preşedinţie va fi între Marcel Ciolacu şi Laura Codruţa Koveşi. Înţeleg că doamna Koveşi nu este interesată de o candidatură la Preşedinţia României. Încă nu s-a inventat independentul din România care să câştige prezidenţialele doar prin susţinere publică, fără un partid în spate.
PSD nu-l vrea pe Mircea Geoană candidat la Preşedinţie. Mircea Geoană a plecat din PSD şi şi-a făcut alt partid. Mircea Geoană îşi doreşte foarte mult să fie candidat la Preşedinţie.
Mircea Geoană ar putea fi cel mai bun ministru de externe pe care România să-l aibă după Revoluţie. Pe lângă Bogdan Aurescu, Mircea Geoană ar fi chiar Titulescu. Participarea la vot se stimulează prin educaţie.
Când ai în România cea mai mare rată a analfabetismului structural şi funcţional din UE, nu poţi să ai pretenţii ca populaţia să vină la vot. Participarea va fi mare la Preşedinţie, va fi relativ ok la locale şi sub 40% va fi la parlamentare.
Alegeri 2024. La europarlamentare dacă atingem o treime, ca participare populaţie cu drept de vot, este o performanţă. Comasarea localelor cu parlamentarele este o soluţie. Comasarea turului 2 la Preşedinţie cu parlamentarele ar asigura fotoliul de Preşedinte pentru Marcel Ciolacu, este o şansă mare pentru PSD aici”.
Alegeri 2024 la Capitală: „Gabriela Firea ar câştiga pe un vot de valorizare negativă”
Alegeri 2024. Şeful institutului Avangarde a analizat şi şansele actualilor primari din Bucureşti de a fi realeşi în 2024: „Dintotdeauna discutăm în Bucureşti despre problema câinilor. Nicuşor Dan are o şansă mică, dar o are. Dacă Nicuşor Dan reuşeşte să ducă la îndeplinire un obiectiv major pentru Bucureşti, coroborat cu o susţinere PNL – USR, şi cu un candidat aur, Nicuşor Dan are o şansă. Nicuşor Dan a supărat zona imobiliară, dar nu a făcut lucruri simple: curăţenia parcurilor sau semaforizarea. Mâine, dacă sunt alegeri şi în condiţii normale, Gabriela Firea va fi primarul Capitalei.
Gabriela Firea ar câştiga pe un vot de valorizare negativă, ca respingere a activităţii actualului primar. Daniel Băluţă, în sectorul 4, şi independent câştigă alegerile. Robert Negoiţă, în sectorul 3, dacă nu se înaintează cu celeritate dosarul în instanţă, sigur că va câştiga. Domnul Ciucu, de la sectorul 6, în condiţii normale, câştigă alegerile.
Doamna Clotilde Armand, în sectorul 1, dacă nu are contracandidat serios, va ieşi din nou primar. În sectorul 2 este un primar USR anonim, aşa cum a fost şi precedentul primar de la PSD. În sectorul 5, din păcate, lucrurile se decid politic, este fiul domnului Piedone, primăria se lasă moştenire. Piedone n-a făcut nimic în sectorul 5 al Bucureştiului. În sectorul 5, PSD nu-şi va nominaliza candidat. În mod normal, PSD ar lua 5 sectoare din cele 6, şi Primăria Generală a Capitalei”.
„Avem un avantaj faţă de Turcia: populaţia noastră este mai pregătită decât cea din Turcia. Populaţia României nu mai are aşteptări de la autorităţi. În mod evident, Turcia este o ţară care s-a pregătit.
În Turcia toate străzile sunt largi, accesul celor de la situaţii de urgenţă este relativ facil. Nu vreau să-mi imaginez în Bucureşti cum se poate pătrunde în multe zone ale oraşului. Când a luat foc un apartament în sectorul 1, s-a închis aproape tot sectorul.
Una dintre chestiunile bune făcute de Nicuşor Dan a fost cea despre autorizaţii. Mă tem că discuţia este mai profundă: tot ce ştiam noi din ştiinţă despre cutremure s-a volatilizat. Niciun specialist nu ne-a spus că într-un interval de 12 ore pot fi 2 cutremure în aceeaşi zonă de peste 7,5 grade Richter.
Probabil că va trebui investit mai mult în cercetarea seismologică. Oare se merită investiţiile uriaşe de sute de miliarde de dolari în rachete Patriot? În acelaşi timp, ştiinţa n-are suficienţi bani să rezolve cauzele şi factorii unor astfel de dezastre. Erdogan n-o să aibă probleme în alegeri în acest an.
Zona privată de Sănătate din Turcia este puternică. Întotdeauna în situaţii limită, o mână puternică rezolvă mai uşor problemele decât sistemele democratice. Democraţia nu răspunde mai bine în astfel de situaţii decât autocraţia. Asta nu înseamnă că democraţia nu poate rezolva problemele, însă mecanismele sunt mai greoaie.
Amintiţi-vă cât de greu s-a mişcat iniţial în criza covid Comisia Europeană. Democraţia presupune tot felul de piedici, care sunt ok. Pentru „putinişti”, drepturile şi libertăţile individuale sunt un moft. La cutremurul din 1977, a fost găsit cineva în viaţă după 7 zile. Comunicarea turcilor pe criză a fost bună. În astfel de situaţii trebuie să fie o comandă unică. Persoana care decide trebuie să i-o arăţi populaţiei. Şi în Turcia, şi în România, decidenţii sunt politici.
La noi, Raed Arafat este cel care aplică decizia decidentului politic. În România, decizia se ia la mai de către domnul ministru Bode. Comanda trebuie să fie ierarhică şi comunicatorul trebuie să fie ministrul de interne. Dacă ministrul de Interne în România are o problemă, atunci să fie schimbat. Domnul Bode a participat în alegeri sub umbrela unui partid şi partidul l-a trimis în funcţie. Noi am ales nişte persoane care trebuie să-şi asume. De ce n-am trimis şi în Siria ajutoare? Aflu că cifra morţilor şi răniţilor în Siria este mult mai mare.
Bashar al Assad a solicitat ajutor internaţional de oriunde ar veni el. Domnul Aurescu, din motive care îmi scapă dar nu diplomatice, a refuzat să trimitem ajutoare umanitare în Siria. Mai mult de o treime din elita intelectuală a Siriei este formată în universităţile din România. Ambasada României la Damasc este placa turnantă a tot ceea ce înseamnă servicii secrete în Orient.
Relaţiile de empatie reciprocă dintre români şi sirieni nu pot fi puse în paranteză. Aurescu nu vrea să deranjeze partenerul strategic. Dacă, Doamne Fereşte, România se confruntă cu un cutremur de 8 grade richter, şi intrăm în colaps, dacă Rusia se oferă să ajute, noi refuzăm?
Pe sirieni îi ajută acum inclusiv Israelul. Gestul lui Netanyahu este superb. Aurescu nu este atât de dur pe tema românilor noştri din Ucraina care sunt luaţi cu forţa. Nici acum românii noştri din Ucraina n-au drepturi”, a declarat sociologul Marius Pieleanu în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.