„Comisia de apărare a dezbătut această problemă pornind de la o propunere de modificare de la specialiştii MAPN. În fiecare an au ieşit la pensie circa 25 de generali la MApN. În 2011 au ieşit doar nouă generali la pensie iar în 2012, niciun general nu a ieşit din sistem. În ciuda celor declarate de preşedintele Traian Băsescu, acest fapt nu are niciun substrat politic, ci unul mult mai prozaic. Generalii rămân în sistem cât pot de mult în speranţa că Guvernul actual va elimina interdicţia impusă de Guvernul Boc conform căreia ieşirea la pensie înainte de termen nu se mai face prin acordarea unor compensaţii financiare.
Deci, pur şi simplu sunt mulţi oameni care aşteaptă cât pot de mult pe funcţii, să vadă dacă mai pot beneficia de vechile avantaje financiare pe care le-au avut alţi colegi mai în vârstă şi care au ieşit la pensie”, a afirmat Scutaru în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei la cererea de reexaminare a proiectului de lege pentru modificarea statutului cadrelor militare.
Vicepreşedintele Comisiei de apărare a explicat că varianta adoptată acum prevede pentru generali, în funcţie de grad, o vârstă clară de pensionare, între 55 şi 59 de ani.
„În acelaşi timp, considerăm deosebit de importantă prevederea conform căreia pentru toate cadrele militare menţinerea în activitate până la 60 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare se face cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei. Preşedintele Băsescu a încercat să inducă o stare de tensiune absolut nejustificată în sistem”, a susţinut Scutaru.
El a adăugat că prevederea „care a stârnit mânia preşedintelui”, potrivit căreia un general care ar ieşi la 56 de ani la pensie poate fi menţinut de conducătorul instituţiei până la vârsta de 60 de ani dacă este un bun profesionist, a rămas neschimbată, ea nefiind o ingerinţă politică.