Nicuşor Dan, avertisment îngrijorător după cutremurul devastator din Turcia: „Corupţii din zona imobiliară ar trebui să ajungă în închisoare înainte de producerea unui cutremur, nu după”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, avertizează asupra "uriaşei corupţii" din zona imobiliară din România, care periclitează siguranţa românilor. Edilul și-a exprimat speranța să fie condamnați corupții înainte de producerea unui cutremur de dimensiunile celui din Turcia, şi nu după ce acesta se va fi produs.
Alina Costache
13 feb. 2023, 12:37
Nicuşor Dan, avertisment îngrijorător după cutremurul devastator din Turcia:

Nicuşor Dan a declarat că modul în care se construieşte în Capitală şi, de altfel, în întreaga Românie este o chestiune de siguranţă naţională. Edilul susţine că instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care şi le-au asumat.

Nicuşor Dan, avertisment îngrijorător după cutremurul din Turcia: „Corupţii din zona imobiliară ar trebui să ajungă în închisoare”

Dacă vorbim de cutremur, experienţa pe care o vedem acum, în Turcia, ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme, şi anume că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti esti o chestiune de siguranţă naţională şi, din păcate, repet, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă.

Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele că s-a permis în mod nelegal construirea, în plus, cu zeci de milioane de metri pătraţi şi de doi ani de zile, de trei ani de zile nu a existat nicio reacţie de la instituţiile de control ale statului. Asta este chestiunea asupra căreia trebuie să toţii să ne aplecăm şi fără discuţie că există o uriaşă corupţie în zona de construire. Eu sper ca corupţii din zona imobiliară să ajungă în puşcărie înainte de a avea un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a spus Nicuşor Dan.

Edilul Capitalei a adăugat că instituţia pe care o conduce poate să accelereze expertizarea clădirilor şi a făcut acest lucru astfel că există sute de clădiri pentru care primăria Capitalei a plătit expertizarea şi sunt zeci de clădiri pentru care au făcut proiectarea şi pot începe şantierele.

Pentru o parte din acestea avem finanţare pe de o parte din PNRR, pe de altă parte am depus cerere de finanţare la Programul Naţional gratuit făcut de Ministerul Dezvoltării”, a precizat primarul Nicuşor Dan.

Citeste si Nicușor Dan sare la gâtul Gabrielei Firea: ”A uitat situația financiară dezastruoasă în care a lăsat orașul. Îi reîmprospătez memoria”

Referitor la blocurile cu risc seismic din zona centrală, primarul general a spus că este vorba de cel puţin două blocuri mari care vor intra în reabilitare.

Aici este o problemă care vine de la nivel central, faptul că pentru a accesa banii care sunt gratuiţi pentru consolidare trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Dacă ai un bloc mare în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari şi de aici vine dificultatea pentru care nu sunt aşa de multe aplicaţii cum ne-am fi dorit. Noi suntem un intermediar între asociaţia de proprietari şi minister, facem toate eforturile pentru a avea aplicaţii”, a mai spus primarul, arătând că în blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă este mică.

Nicuşor Dan a explicat că în Turcia a existat următoarea problemă: în ultimii 15 ani, la anumite intervale de timp se dădea o lege de amnistie care prevedea ca tot ceea ce s-a construit trebuie legalizat de primărie indiferent de modul în care s-a construit. Primarul a subliniat că, din fericire, această situaţie nu există şi în România.

Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii cel puţin 15 ani, după cunoştinţele mele, poate şi mai de mult, din când în când venea câte o lege de amnistie care spunea că tot ce s-a construit te duci la Primărie şi legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a întâmplat în România, adică nu a existat o astfel de lege de amnistie. Însă, există nenumărate… Ca să vă dau un exemplu, pe autorizaţiile de construire care sunt contestate de vecini, emise de administraţiile anterioare, un proces din două îl pierdem, în sensul că instanţa spune că autorizaţia este nelegală„, a explicat primarul general.

Promisiunea primarului general al Capitalei: „În 10 ani consolidăm tot ce e de consolidat”

Nicuşor Dan a declarat că este necesară o situaţie reală a ceea ce este de consolidat în Capitală şi a avansat un orizont de timp în care „se va consolida tot ce este de consolidat„.

„În condiţiile în care finanţarea există, putem să ne gândim la un interval de 10 ani, ca să ajungem să consolidăm tot ceea ce este de consolidat, respectiv la sute de clădiri consolidate pe an„, a precizat primarul.

Primarul general a adăugat că noua lege a consolidării a răspuns la nişte probleme pentru care nu s-au accesat banii pentru acest tip de lucrări. El a arătat că un alt motiv pentru care nu s-au atras banii pentru consolidări era că se finanţau apartamentele, dar nu şi spaţiile cu alte destinaţii.

Citeste si Nicușor Dan anunță o nouă linie de metrou în București. Va pleca de la Gara de Nord până la Gara Progresul

Prin noua lege a consolidării s-au făcut progrese şi ea a răspuns în momentul în care a apărut, acum un an şi jumătate, la nişte probleme pentru care nu s-au accesat banii. De exemplu, finanţarea era anuală şi nu multi anuală, şi atunci nicio autoritate locală, oricât de bine intenţionată era, nu putea să facă într-un an şi proiectul şi execuţia şi să şi deconteze banii.

Dacă într-un bloc aveai 50 de apartamente şi la parter aveai două sau trei spaţii comerciale, proprietarii, care să acceseze banii trebuiau să se înţeleagă ei între ei cu acel împrumut pe 25 de ani pe care îl dădea statul şi trebuia să îi convingă şi pe cei cu spaţii comerciale de pa parter ca ei să investească din banii lor, integral, acest proces de consolidare şi de multe ori nu reuşeau”, a afirmat primarul.

Referitor la orizontul de timp în care se vor putea consolida toate clădirile cu risc seismic din Bucureşti, primarul a aproximat că în 10 ani în Capitală ar trebui să nu mai existe clădiri ăn preicol de a se prăbuşi la un cutremur de magnitudine mai mare.

Noi trebuie să ajungem să avem o situaţie reală a ceea ce este de consolidat. Dacă există banii şi faptul că statul are această voinţă de a finanţa tot ceea ce înseamnă consolidare, probabil că, cum se întâmplă în administraţie, lucrurile decurg relativ lent, până lumea începe să aibă încredere, (..) probabil o să ajungem şi noi, în condiţiile în care finanţarea există, de ordinul sutelor de clădiri consolidate pe an, şi atunci putem să ne gândim la un interval de 10 ani. Ca să ajungem să consolidăm tot ceea ce este de consolidat”, a spus el.

Pasajul de la Doamna Ghica, gata până în toamnă

Primarul general a declarat că Pasajul de la Doamna Ghica va fi dat în circulaţie în această toamnă, el precizând că termenul asumat pentru montarea în integralitate a tablierului este luna martie, iar până acum lucrările au decurs conform planului.

Termenul asumat pentru montarea în integralitate a tablierului este luna martie şi până acum nu au fost întârzieri. Imediat după luna martie, urmează tot ce înseamnă asfalt şi, ca să nu spun vara asta, cred că în toamna asta o să circulăm pe pasajul de la doamna Ghica”, a spus primarul Capitalei, într-o declaraţie de presă.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...