Cum aflăm dacă suntem predispuși bolilor? Testele genetice care ne arată dacă ne vom îmbolnăvi de cancer

Medicul Delia Sabău a povestit cum funcționează testele genetice și în ce măsură acestea ne pot spune dacă suntem predispuși să ne îmbolnăvim de cancer, dacă la noi în familie au existat cazuri.
Alina Costache
13 feb. 2023, 17:54
Cum aflăm dacă suntem predispuși bolilor? Testele genetice care ne arată dacă ne vom îmbolnăvi de cancer
Teste genetice- cancer

Cum putem să află dacă suntem predispuși să ne îmbolnăvim de cancer? Fără să vrem ne întrebăm dacă nu cumva am putea ajunge victimele cumplitei boli. Medicul Delia Sabău a explicat în ce măsură ne putem îmbolnăvi, în contextul în care în familia noastră au existat cazuri la noi în familie. Aceasta a explicat că, în prezent, pe piață sunt utilizate aproximativ 1000 de teste genetice, acestea fiiind unica variantă sigură prin care poate fi stabilit un diagnostic clar și de a detrmina care sunt investigațiile medicale care trebuie urmate.

Citește și: Valentina Petre suferă de cancer şi are nevoie de ajutorul nostru. Carmen Brumă: E genul de om care ți se lipește de suflet

Medicul a explicat, pentru Antena 3, ce presupune un astfel de consult genetic și care este posibilitatea de a ne confrunta cu boala crâncenă dacă în familia noastră au existat cazuri.

„O testare genetică e din ce în ce mai importantă, pentru că ne arată exact motivul și cauza. Se duce exact la la rădăcina problemelor.  Cancerul este principalul motiv pentru care pacienţii solicită un consult genetic. Un consult genetic este important dacă avem istoric familial.

Un consult genetic verifică rădăcinile și astfel facem un arborele genealogic al bolilor. E important de ştiut câţi membrii din familie au avut această patologie, dar şi la ce vârstă a debutat cancerul în cazul lor. Un consult genetic porneşte de la analiza arborelui genealogic.

Toate familiile sunt diferite şi tocmai de aceea testul se personalizează şi este ţintit în funcție de afecțiunile pe care le descoperim. Studiile recente au arătat că între 5 şi 10% dintre cancere sunt genetice. Asta depinde şi de zona geografică, dar şi de tipul de cancer.

Pentru a ne testa este important ca prima dată să facem un consult genetic, astfel încât să putem discuta cu pacientul, adică să-i explicăm ce înseamnă beneficiile şi limitele unei testări genetice. Următorul pas este să recoltăm sânge. Se face apoi o secvențiere, un panel de gene specifice care sunt implicate în cancerele editare”, a spus medicul Delia Săbău.

Cum putem să prevenim cancerul:

  • reducerea stresului
  • dietă sănătoasă
  • starea psihică pozitivă
  • greutate corporală normală
  • evitarea consumului excesiv de alcool
  • atenție la consumul de sodiu

Acest test poate să descopere mutații patogenice, adică cele mai rele tipuiri de mutații care pot genera diverse tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer este cel de sân, urmat de cel ovarian și de cel colorectal. Dacă un astfel de test arată că suntem posesorul unei astfel de gene, pasul următor presupune intervenția unei echipe multidisciplinare, respectiv implicare medicilor geneticieni și a celor oncologi. Trebuie clarificat dacă pacientul este deja diagnosticat cu cancer și care este stadiul acestuia.

Cancerul este o boală care poate fi generată de foarte mulți factori, așadar separat de gene trebuie să determinăm dacă stilul de viață pe care îl avem ar putea avea vreo legătură cu boala. Stresul e pe primul loc ca factor de risc, apoi fumatul, noxele.

Factori de risc pentru cancer

  • stres
  • fumat
  • poluare
  • mediu toxic
  • carne roșie
  • carne afumată
  • obezitate

Din nefericire, o serie de boli coronice ne pot lovi de la o vârstă fragedă, iar cancerul poate fi una dintre ele, indiferent dacă în familie am avut cazuri sau nu.

„E important să înţelegem că o mutație genetică nu înseamnă neapăratat o condamnarea la un diagnostic de boală. Înseamnă că știu despre ce este vorba. De exemplu, dacă am o genă patogenă care-mi dă predispoziție la cancerul de plămân, știu că niciodată n-o să mai pun țigara în gură. Dieta nutrigenetica e o altă componentă foarte, foarte importantă. Au fost destul de multe studii care au incriminat, de exemplu, consumul exagerat de carne roșie în cancerul de colon. Deci, dieta e importantă.”, a mai spus medicul Delia Săbău.

Astfel, testele genetice pot oferi un diagnostic clar și ferm și pot ajuta la alegerea și monitorizarea terapiei personalizate și permite stabilirea riscului de a transmite o boală genetică urmașilor. Concret, testele genetice identifică modificările genelor moștenite de la părinții noștri, pe care le transmitem apoi și copiilor noștri.

Ce urmăreşte să identifice un test genetic?

  • poate ajuta în determinarea existenței unei modificări într-o anumită genă sau un anumit cromozom. Modificarea, numită mutaţie, poate afecta toate celulele din organism şi poate fi transmisă la generaţiile următoare

Beneficiile potenţiale ale testării genetice:

  • certitudini despre o posibilă boală
  • ajutor în diagnosticarea unei boli genetice
  • indicarea tratamentul sau măsurile preventive adecvate
  • informaţii utile pentru viitoarele sarcini

Citește și: Carne cu nitriţi în magazine. Riscul de a duce la cancer este „clar”, susţin cercetătorii. Studiu care a băgat panică în Europa

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Cătălin Bordea a uitat-o pe Livia. Amănunte ascunse despre noua iubită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea este femeia, medic stomatolog, găsită fără suflare în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'