Achiziţia de bilete de avion, „lapte şi corn” şi mere pentru CJ va fi standardizată. Ce presupune

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) vrea să standardizeze documentaţia de atribuire pentru achiziţia de bilete de avion, de lapte şi cornuri pentru şcoli şi de mere pentru consiliile judeţene, a declarat marţi vicepreşedintele instituţiei, Mircea Fechet.
Romania TV
26 mart. 2013, 13:25
Achiziţia de bilete de avion,

„Standardizăm achiziţia de bilete de avion, standardizăm laptele şi cornul, standardizăm achiziţia de mere pentru consiliile judeţene, chestiuni care par neînsemnate la prima vedere, dar în legătură cu care am constatat că autorităţile contractante aveau anumite dificultăţi”, a afirmat Mircea Fechet.

El a dat un exemplu în care un consiliu judeţean nu a divizat achiziţia publică pentru lapte destinat elevilor din şcoli, astfel că cerinţele au fost prea stricte, iar firmele din judeţ nu au putut participa la procedura de achiziţie, câştigând o firmă situată la trei judeţe depărtare.

Fechet a precizat că ANRMAP îşi propune să standardizeze din ce în ce mai mult documentaţia de atribuire pentru contractele de complexitate redusă.

„Standardizarea o să uşureze accesul companiilor mici la contractele de achiziţie publică, va face mai predictibilă evaluarea acestor contracte. În acest moment lucrăm la o serie de documente standardizate”, a mai spus vicepreşedintele instituţiei.

Totodată, IMM-urile vor avea un acces mai facil la procedurile de achiziţii publice odată cu implementarea în legislaţia naţională a unui set de directive europene care vor reglementa achiziţiile publice.

„În prima jumătate a acestui an probabil vom avea un nou set de directive europene care vor reglementa achiziţiile publice, vom avea cel mai probabil o perioadă de 24 luni pentru transpunerea acelor directive în legislaţie naţională. O chestiune de interes pentru IMM-uri este aceea că vor avea nişte reglementări specifice şi obligatorii care vor permite un acces mai facil al acestor societăţi comerciale la piaţa achiziţiilor publice şi anume pentru prima oară se va introduce activitatea lotizării contratelor de achiziţie publică. Cu alte cuvinte, un contract mai mare, în funcţie de complexitatea lui, obligatoriu trebuie spart în mai multe contracte mici pentru ca respectivele criterii de calificare şi complexitatea acelor contrcate să fie proporţională cu volumul pe care şi-l poate asuma o companie mai mică”, a explicat Fechet.

El a arătat că pragul pentru acestă lotizare va fi probabil de 500.000 de euro, însă detaliile nu sunt încă stabilite, în acest moment negociiindu-se încă directivele cu Parlamentul.

Fechet a precizat că IMM-urile au în prezent facilităţi în procesul de achiziţii publice, respectiv garanţia de participare este redusă la 50% şi acestea pot depune declaraţii pe propria răspundere până aproape în faza finală a procedurii pentru a avea costuri mai mici.

Mai mult, potrivit unei hotărâri de Guvern 40% din achiziţiile publice trebuie realizate online, măsura fiind menită să scadă costurile ofertanţilor în procedurile de achiziţii, fiind efecte benefice şi pentru IMM-uri.

Vicepreşedintele ANRMAP a arătat că, în situaţia în care o cincime din PIB-ul României se cheltuie în contracte de achiziţie publică, este foarte importantă calitatea lucrărilor sau serviciilor achiziţionate prin respectivele contracte.

„Însă în măsura în care simplificăm anumite proceduri, mă refer aici la condiţiile de calificare pentru IMM-uri, cred că nu ar trebui să concluzionăm în mod automat că respectivul serviciu sau lucrarea achiziţionată de către o autoritate contractantă, în baza unei proceduri de achiziţie publică care nu a avut ca şi criterii de calificare nişte standarde foarte ridicate, ne îndreptăm către un contract nesustenabil şi că operatorul economic nu-şi va face treaba”, a spus Fechet.

Pe de altă parte, el a recunoscut că, din nefericire, se constată că pentru servicii de consultanţă sau asistenţă tehnică se atribuie contracte, spre exemplu, la 20% din valoarea estimată iniţial.

„Acolo nu pot exista decât două mari situaţii: fie autoritatea contractantă a estimat greşit valoarea contractului de achiziţie publică şi preţul ofertat este o valoare mai aproape de adevăr, dar este foarte puţin probabil ca acest lucru să fie adevărat, sau un anumit operator economic vine cu un preţ de dumping, contractează respectiva lucrare şi probabil nu va duce la îndeplinire ceea ce şi-a asumat, fie furnizează nişte servicii de proastă calitate”, a precizat oficialul.

El a spus că ANRMAP încearcă să găsească soluţii în acest sens, apreciind că problema este la autoritatea contractantă de a elabora documentaţia de atribuire şi caietele de sarcini şi de a evalua ofertele.

Totuşi, în această situaţie există o presiune asupra comisiilor de evaluare, care trebuie să decidă dacă trebuie să excludă firma cu preţul cel mai mic din procedura de achiziţie pentru că la un moment dat ar putea apărea întrebarea de ce autoritatea contractantă n-a cumpărat de la cel care a oferit un preţ de 20% din valoarea estimată în loc să aleagă ofertantul cu 70% din valoarea estimată, spre exemplu.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se chema, de fapt, strada pe care locuiești. Puțini români știu de ce și cum s-a schimbat numele străzilor
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet jocul pentru Bahmuțeanca
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni