Noi reguli în supermaketuri şi restaurante. Ministerul Mediului reaminteşte, marţi, că au mai rămas 15 zile pentru ca producătorii, importatorii şi comerciaţii de băuturi îmbuteliate trebuie să se înregistreze online în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare.
”AMR 15 zile! Toate societăţile comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau comercianţi de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosinţă din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l şi 3 litri, precum şi companiile din industria ospitalităţii care comercializează aceste produse, au obligaţia legală să se înregistreze online, în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare”, a transmis, marţi, Ministerul Mediului.
Taxa pe ambalaje, aproape de implementare. Toţi românii o vor plăti la supermarket
Specialiştii precizează că şi comercianţii care pun la vânzare, exclusiv online sau exclusiv prin intermediul automatelor, produse în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, au obligaţia legală să se înregistreze în baza de date SGR, până pe data de 28 februarie 2023.
În schimb, aceştia nu trebuie să organizeze puncte de returnare.
”Categoriile de băuturi în scop SGR sunt: bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”, au mai transmis specialiştii.
Procedura de înregistrare este simplă:
1. Trebuie creat un cont de utilizator, introducând datele de identificare ale companiei şi datele de contact ale persoanei desemnate în relaţia cu administratorul SGR.
2. După activarea contului, persoana desemnată în relaţia cu administratorul SGR trebuie să completeze toate informaţiile solicitate.
Procedura de înregistrare este publicată pe website:
• Supermarketuri şi HoReCa: https://returosgr.ro/inregistrare-comercianti
• Producători şi importatori: https://returosgr.ro/inregistrare-producatori
Potrivit specialiştilor, Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) va prelua din piaţă aproximativ 6 miliarde de ambalaje în fiecare an şi s-a dovedit un succes în ţări din întreaga lume, inclusiv în 12 ţări din Europa.
În cazul României, un astfel de model va contribui decisiv la atingerea ţintelor de reciclare stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Taxa pe ambalaje va fi implementată din toamnă. Guvernul a aprobat o OUG cu măsuri pentru implementare a sistemului de garanţie returnare pentru ambalaje nereutilizabile. Potrivit documentului, Ministerul Mediului va putea înfiinţa societăţi pe acţiuni pentru a gestiona acest sistem.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o OUG pentru reglementarea unor măsuri de implementare a sistemului de garanţie returnare pentru ambalaje nereutilizabile, precum şi modificarea unor acte normative .
COD FISCAL 2022. Ce români scapă de plata impozitelor, măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023
”Noile reglementări introduse de actul normativ vor da posibilitatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să înfiinţeze societăţi pe acţiuni, cu participarea statului la capitalul social, ca acţionar unic. De asemenea, este prevăzută situaţia în care poate participa la capitalul social al unei societăţi existente nou-înfiinţate la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, conform prevederilor HG privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile”, anunţă Executivul, într-un counicat de presă.
Cod Fiscal 2022. Schimbări importante pentru banii românilor. Toate se aplică de la 1 ianuarie 2023
Sursa citată a precizat că, din veniturile proprii ale Administraţiei Fondului pentru Mediu, se vor putea asigura fonduri pentru înfiinţarea unor societăţi sau pentru participarea la capitalul social al unora existente sau nou-înfiinţate ori majorarea capitalului social al societăţilor la care MMAP exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.
”Mai exact, se reglementează posibilitatea MMAP de a putea participa la capitalul social al societăţii comerciale pe acţiuni care va îndeplini rolul de administrator al sistemului de garanţie-returnare, din bugetul AFM”, a mai precizat Guvernul.
Magazinele alimentare de toate dimensiunile vor fi obligate să primească sticle goale de la populație și să-i plătească garanția, printr-un sistem de garanție-returnare (SGR) decis de Guvern, dar care va fi finalizat abia în octombrie 2022.
Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern care reglementează sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), a anunțat marți Ministerul Mediului.
Acest sistem presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România.
„Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri” – subliniază Ministerul Mediului.
Prevederile sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.
Conform sistemului garanție-returnare cantitățile de ambalaje returnate în supermarketuri vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.
Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.
Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%.
După selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului 2022.