Salvare miraculoasă în Turcia: trei tineri au fost scoşi de sub dărâmături după 198 de ore

Echipele de salvare din sudul Turciei spun că încă aud voci de sub dărâmături la mai bine de o săptămână după un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,8 grade, oferind o licărire de speranţă pentru a găsi mai mulţi supravieţuitori, relatează CNN.
Filip Stan
14 feb. 2023, 14:38
Salvare miraculoasă în Turcia: trei tineri au fost scoşi de sub dărâmături după 198 de ore

Tânăr de 18 ani pe nume Muhammed Cafer a fost salvat marţi de sub dărâmăturile unei clădiri din sudul Turciei, fiind a treia salvare de dimineaţă, la aproximativ 198 de ore de la cutremurul devastator de săptămâna trecută, a anunţat postul de televiziune CNN Turk.

În provincia turcă Adiyman, mai multe posturi de televiziune au arătat cum salvatorii îl transportau pe Cafer legat pe o targă, cu o mască de oxigen pe faţă şi cu un lucrător medical ţinând o pungă de perfuzie. Cafer a putut fi văzut mişcându-şi degetele în timp ce era dus.

Cu puţin timp înainte, salvatorii au scos doi fraţi în viaţă din ruinele unui bloc de apartamente din provincia vecină Kahramanmaras.
Agenţia de presă de stat Anadolu i-a identificat ca fiind Muhammed Enes Yeninar, în vârstă de 17 ani, şi fratele său, Baki Yeninar, în vârstă de 21 de ani, care a fost salvat după el. Amândoi au fost urcaţi în ambulanţe şi duşi la spital. Starea lor de sănătate încă nu este clară.

La opt zile după cutremur şi replicile sale violente, peste 37.000 de decese au fost confirmate.

Luni, şeful Naţiunilor Unite pentru asistenţă umanitară, Martin Griffiths, a declarat în timpul unei vizite în oraşul Alep, din nordul Siriei, că faza de salvare „se apropie de sfârşit”.

Citeşte şi: O zi din viaţa lui Speedy, câinele care salvează vieţi în Turcia: „Tati, o singură dată mai ieşim şi îţi promit că venim să ne odihnim”

„Şi acum, faza umanitară, urgenţa de a oferi adăpost, îngrijire psihosocială, hrană, şcoală şi un sentiment de viitor pentru aceşti oameni, aceasta este obligaţia noastră acum”, a spus el, potrivit News.ro.

După ce a anunţat săptămâna trecută încheierea operaţiunii lor de căutare şi salvare, grupul „Câştile Albe”, cunoscut oficial drept Apărarea Civilă Siria, a declarat, luni, o perioadă de doliu de şapte zile în zonele controlate de rebeli din nordul ţării.

Ajutorul internaţional a ajuns cu greu în părţile controlate de rebeli din Siria, afectate de ani de conflict şi de o criză umanitară deja existentă, care a dus la dificultăţi suplimentare pentru supravieţuitorii cărora le lipsesc hrana, adăpostul şi medicamentele.

Luni, ONU a declarat că salută decizia preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a deschide alte două puncte de trecere a frontierei între Turcia şi Siria pentru a permite ajutor în nordul ţării.

Între timp, vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, a negat marţi informaţiile despre penurie de alimente şi ajutoare. „Nu au existat probleme cu hrănirea publicului” şi „milioane de pături sunt trimise în toate zonele”, a spus el.

Ministerul de Externe al Turciei a anunţat că peste 9.200 de salvatori străini iau parte la operaţiunile de căutare şi salvare ale ţării, în timp ce 100 de ţări au oferit ajutor până acum.

Citeşte şi: Baschetbalista Nilay Aydogan şi-a pierdut viaţa în timpul cutremurului din Turcia

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...