„Daca nu se va rupe – si probabil nu se va rupe – (urmatoarele zile sunt decisive – reactia lui Boc fiind, cumva, chiar decisiva), este clar ca tensiunile interne vor continua sa existe. Partidul va fi macinat de conflicte intestine. El risca sa-si piarda o parte din lideri, din membri si din simpatizanti, care vor migra in alte zone politice sau se vor resemna si vor ramane acasa. Decizia plecarii din partid a unor lideri e insa greu de luat (mai ales ca ar insemna sa se mizeze total pe succesul lui Basescu dupa 2014, pentru a impune o formatiune neparlamentara – ceea ce e cvasi-imposibil).
Fie ca va ramane in partid, fie ca va pleca, Udrea va fi un opozant important pentru Blaga (paradoxal, scorul o tine in viata ca un nume important in zona PDL; a obtinut foarte mult, ceea ce ii va legitima, pentru o vreme, pretentia de a fi influenta in aceasta zona).
PDL va fi confuz, divizat, haotic. Timp de cateva luni, opozitia pe care o va face va fi nesemnificativa. Daca noua echipa de conducere nu deschide total partidul spre noi generatii (ceea ce pare improbabil), PDL va ramane un partid al trecutului. PDL repeta traseul PNTCD si va continua pe linia framantarilor. Nu pare sa aiba sanse sa obtina un scor peste 15% la alegerile europarlamentare. Deci, nu ar avea nicio sansa sa propuna un prezidentiabil important. Adevaratul perdant – Monica Macovei. Prin acest nou vot – nesemnificativ, ca scor – Macovei devine total neglijabila. Nu va mai fi pe liste la europarlamentare (probabil) si isi va cauta un alt viitor, eventual in zona unor prieteni de la Bruxelles”, este radiografia făcută de Năstase, după alegerile din PDL.
Fostul premier mai susţine că puterea lui Traian Băsescu este „profund măcinată”.
„Basescu devine tot mai izolat. Daca va pierde si in urma numirii noilor procurori sefi, el va ramane un presedinte strict simbolic. Reactia lui Traian Basescu este generata de faptul ca pierde teren, pierde din statutul si mai ales din instrumentele „presedintelui-jucator”. Cariera lui TB este in cel mai jos moment – acum trebuie sa decida ce fel de relansare forteaza: una surprinzatoare (constructiva, pozitiva, orientata pe cateva zone limitate) sau una in linia sa obisnuita (ofensiva, agresiva, razboinica, la limita legii)? Prima ar putea avea sanse de succes, a doua in nici un caz. Interesanta numirea lui Morar la Curtea Constitutionala – gandita probabil pentru a-i oferi acestuia o sinecura, exact cum a fost cea oferita Monicai Macovei, pentru serviciile aduse si, in acelasi timp, pentru pregatirea bataliilor post-mandat”, spune Năstase.
În ceea ce priveşte lansarea Mişcării Populare, Năstase arată că „o alternativa de dreapta este greu de construit”.
„Basescu a mai incercat si cu un alt consilier, T. Baconschi, strucurarea unei fundatii (crestin-democrate)sub forma de satelit al dreptei, experiment esuat. Noua „miscare” lasa sa se vada, straveziu, cine este, cu adevarat, „capitanul” sau. Cristian Diaconescu, atunci cand a iesit in fata, candidand la postul de primar general – din cate imi amintesc – nu a reusit mare lucru. Formula aceasta pare, deocamdata, mai curand, o formula „de cabinet”. Oricum, alternativa de dreapta nu va putea fi constituita, in viitor, decat intr-o relatie cu PNL”, scrie fostul premier.
Referitor la suspendarea lui Băsescu, Năstase atrage atenţia că „suspendarea pe baza unor declaratii (deci, nu pe baza unor fapte) este un demers sortit esecului, din start”.
„CCR ar respinge automat demersul. Iar vocile importante din UE n-ar intelege o astfel de logica sau ar gasi pretexte pentru a confirma abordari anterioare.Pare ca USL evita o pozitie prea transanta, adoptand o atitudine echilibrata, desi multi membri ai sai considera unele dintre abordarile lui Basescu drept provocari„, conchide Năstase.