Valentine’s Day ne provoacă depresie! Cum să evităm să fim triști de Ziua Îndrăgostiților

Valentine's Day este o sărbătoare care pentru mulți dintre noi este un prilej de bucurie, însă pentru altii se poate transforma într-un coșmar. Toată presiunea cauzată de marketing-ul agresiv poate declanșa în sufletul nostru emoții extrem de negative. Persoanele care suferă deja de depresie sau de anxietate se pot confrunta cu apisoade mult mai severe în această perioadă. Care sunt soluțiile în astfel de situații?
Alina Costache
14 feb. 2023, 19:20
Valentine's Day ne provoacă depresie! Cum să evităm să fim triști de Ziua Îndrăgostiților
Depresia de Valentine's Day

Cu toții visăm la ziua perfectă petrecută alături de partenerul nostru de Valentine’s Day, iar acest lucru a ajuns să pună un fel de presiune pe noi. Filmele, videoclipurile și rețelele socialie ne-au creat așteptări total nerealiste cu privire la modul în care ar trebui să se desfășoare această sărbătoare. Nu puține sun cazurile în care un eveniment de acest fel, zilele de naștere sau sărbătorile ne pot provoca episoade de tristețe și anxietate.

Citește și: Cea mai norocoasă zodie din luna martie. Vor avea bani, multă iubire și succes în carieră

Un astfel de episod se poate declanșa chiar și cu câteva săptămâni înainte de un astfel de eveniment, când orașul și internetul sunt împânzite de marketing-ul extrem de aresiv. De asemenea, stările de tristețe pot continua chiar și post-eveniment, dacă așteptările noastre nu au fost împlinite. Ovidiu Telegescu explicat pentru Impact.ro ce ar putea face oamenii, atât cei singuri, cât și cei care se află într-o relație, pentru a evita „depresia de Valentine’s Day”.

Depresia de Valentine’s Day

În România această sărbătoare a devenit mai populară în ultimii ani, odată cu intrarea pe piață a marilor lanțuri de magazine internaționale care ne bombardează cu produse dedicate acestor evenimente. Treptat sărbătoarea a fost preluată și de afacerile autohtone. Toate aceste mesaje care vin din atât de multe direcții pun o presiune uriașă pe noi, lăsându-ne impresia că este foarte ușor să eșuăm sau că „nu suntem suficient de buni” dacă nu avem un partener cu care să sărbătorim Ziua Îndrăgostiților.

„Trebuie să folosim această bucată de comercial care pune presiune pe noi și să învățăm să ne iubim pe noi. Dacă am face asta, nu am mai putea suferi, indiferent ziua cărui îndrăgostit ar fi, pentru că, da, suntem primii și avem acea valoare pe care ne-o confirmăm singuri. Ca să fiu iubit, trebuie în primul rând să știu ce înseamnă iubirea pentru mine și să mă iubesc pe mine. Trebuie să învățăm că un sentiment și o emoție nu se poate cumpăra, indiferent cât de mare at fi cadoul. Dacă vrem să surprindem pe cineva în mod plăcut, trebuie să-l surprindem ce știm că îi face cu adevărat plăcere. Asta nu înseamnă că trebuie să cumpărăm mașini, excursii exotice, acelea sunt venite la timpul potrivit, în nici un caz cu anume ocazie, sau din obligație. Indiferent care ar fi cadoul pe care îl oferim să nu uităm că nu am cumpătat sentimente și nici celălalt nu este cu nimic dator, sau să reacționeze așa cum noi ne-am aștepta, atunci când ne gândim să oferim acel cadou.”, spune psihologul.

Din nefericire o astfel de sărbătoare poate scoate la suprafață anumite boli psihice de care suferim deja, fiind un fel de stimulent. Cu alte cuvinte, în aceste perioade depresia și anxitatea pot fi amplificate. Valentine’s Day nu declanșează o astfel de boală, ci doar o face să fie mai evidentă. De asemenea, pot fi amplificate sentimentele de pierdere, neadaptare, scăderea stimei fata de sine sau respingere. Este important să luptăm cu aceste sentimente și să învățăm să ne prețuim.

„În preajma sărbătorilor de gen cresc reacțiile, să fim serioși, depresia există, anxietatea există, nu apare brusc în acea zi, doar că crește în intensitate. Fiecare persoană singură resimte în anume fel o sărbătoare, fie că este Ziua Îndrăgostiților, fie că este Paștele, Crăciun și așa mai departe, sau chiar weekend-ul. Pentru că, da, sunt sentimentele noastre, emoțile noastre, care iau amploare. De aceea spuneam că cel mai bun antidot este să învăț să mă iubesc pe mine. Indiferent de ce pastile aș lua, ce tratament, fără partea aceasta de terapie nu vom avea rezultatele la care ne așteptăm.”, mai spune Ovidiu Telegescu.

Psihologii mai recomandă ca într-o astfel de zi să ieșim cu prietenii sau să începem ceva nou, tocmai pentru a nu ne aduce aminte cum sărbătoream în alți ani, în care poate, ne aflam în altă stare de spirit, sau eram îndrăgostiți.

Citește și: Cadoul IDEAL de Ziua Indragostitilor. Ce-si doreste CU ADEVARAT fiecare zodie

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România unde temperaturile nu trec de 20 de grade, în sezonul cald. Turiștii străini îl adoră
Capital.ro
Îți golește contul. Rămâi cu zero lei în bancă. Nu le răspunde, dacă primești mesaj
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Poți depune CONTESTAȚIE pentru pensie. Dacă vei întârzia cu cererea, o să rămâi cu venitul greșit
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Halep, în culmea fericirii. Nu mai poate de bucurie. L-a văzut prima oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Bombardier Su-34 rusesc doborât de forțele ucrainene în regiunea Kursk
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...