Ce spun specialiștii despre statul sub tocul ușii în caz de cutremur. Este cu adevărat locul potrivit în care să te adăpostești în astfel de situații?

Evenimentele din ultima perioadă îi fac pe mulți să se întrebe dacă tocul ușii este locul potrivit în care să se adăpostească în caz de cutremur.
Alina Costache
15 feb. 2023, 14:56
Ce spun specialiștii despre statul sub tocul ușii în caz de cutremur. Este cu adevărat locul potrivit în care să te adăpostești în astfel de situații?
Unde ne adăpostim în caz de cutremur

Este tocul ușii locul potrivit pentru a te proteja în caz de cutremur? Evenimentele seismologice din ultima perioadă au adus această întrebare în gândul multor persoane. Specialiștii spun ce trebuie să faci în astfel de situații.

„Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960.

Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi.

La un moment dat, în 2019, un ziar a titrat: Peste 2.500 de clădiri se vor clătina în cazul unui cutremur în București. Mă bucur! De-asta le proiectăm: să se clatine! Să disipe energie, să consume energie”, a declarat dr. Ing. Lucian Melinceanu, președintele Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România, potrivit DC News.

Citește și: Femeie moartă după cutremurul din Gorj. Unele case riscă să se dărâme: ”Sunt nemâncată, nedormită. Nu mai pot să locuiesc aici. Noaptea trecută am dormit prin vecini”

Cum verifici cât de sigură este locuința ta în caz de cutremur

Cei care au în plan să cumpere o nouă locuință trebuie să ia în calcul câteva soluții de verificare a clădirii.

„În principiu, vorbind de sistemul calității în construcții, orice construcție proiectată și executată corect, precum și toate documentele care au stat la baza proiectării și execuției trebuie să regăsească într-un material unic – cartea tehnică a construcției, Cum e cartea (de identitate) a mașinii. Ea, fără doar și poate, este obligatoriu să existe, în special la o casă nouă. Casele vechi, într-adevăr, nu prea au cărți tehnice, din diverse motive, Dar casele făcute astăzi este imposibil să nu aibă carte tehnică, iar cumpărătorul ar trebui să o solicite în mod obligatoriu de la dezvoltator”, spune Mihai Pavel, inginer proiectant în domeniul construcțiilor civile, specializat în Inginerie Seismică la institutul international de profil din Tsukuba, Japonia.

Citește și: Ziua şi seismul! Cutremur cu magnitudine 6 în urmă cu puţin timp

Cum alegi specialistul

Unii parametri ar putea fi verificați și de cumpărători, însă verdictul trebuie să fie dat de un specialist. Acesta poate fi un expert tehnic, verificator de proiect, inginer sau chiar un prieten care are pregătire în domeniul ingineriei sau al arhitecturii.

„Există laboratoare, există specialiști, există aparate în ziua de astăzi cu care se poate verifica calitatea materialelor, modul de armare, grosimea peretelui”, mia spune Mihai Pavel.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Studiu: Infecția cu SARS-CoV-2 și vaccinarea în timpul primului trimestru de sarcină nu cresc riscul de malformații congenitale
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'