După un an şi jumătate de proces, judecătorii au finalizat dezbaterile, urmând să dea o soluţie miercuri, care însă nu va fi definitivă, potrivit Agerpres.
Potrivit anchetei întreprinse de procurorii Parchetului General, pe 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.00, Silviu Ionescu, în timp ce conducea în oraşul Singapore un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat la o intersecţie semaforizată două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar strada.
Diplomatul român a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident, soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată, Silviu Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând autoturismul într-o zonă industrială a oraşului Singapore, au stabilit procurorii.
Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni.
Concluziile raportului medico-legal întocmit în cauză au relevat că victima primului accident, în vârstă de 30 de ani, a decedat la trei zile după producerea evenimentului, din cauza unei hemoragii intracraniene şi contuzii cerebrale cu fractură de craniu, leziuni ce au putut fi produse în impact.
Cea de-a doua victimă a primului accident a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 70-80 zile de îngrijiri medicale, fiind de natură a determina infirmitate şi au pus în primejdie viaţa victimei.
Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după ora 2,00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare locale, potrivit procurorilor.
Procurorii din Singapore au descoperit că Silviu Ionescu a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.
La dosar există declaraţia unui martor, Ae Ree, care spune că Silviu Ionescu a consumat o cantitate considerabilă de alcool înainte de a se urca la volanul maşinii ambasadei.
De altfel, procurorii din Singapore susţin că, în momentul în care diplomatul român a sunat la numărul de urgenţă 999, el a dat dovadă de incoerenţă, fapt ce atestă că el consumase băuturi alcoolice.
Anchetatorii din Singapore nu au putut proba această acuzaţie, ‘întrucât inculpatul s-a prevalat şi s-a bucurat de imunitate diplomatică’.
După producerea accidentului, Silviu Ionescu a părăsit sub un fals pretext statul Singapore, încălcând procedurile existente şi asigurându-se că nu vor exista piedici în demersul său.
Astfel, secretara Ambasadei României din Singapore, Maria Truşcă, soţia şoferului diplomatului, le-a declarat procurorilor că Silviu Ionescu a întocmit, pe 17 decembrie 2009, două documente pe care urma să le transmită Ministerului de Externe din Singapore şi România, prin care îşi anunţa plecarea din Singapore.
Apoi, el a cumpărat în grabă un bilet de avion cu destinaţia România, după care i-a solicitat secretarei să transmită cele două documente după ora 23,00, când el era deja îmbarcat în avion.
Practic, diplomatul nu a aşteptat aprobarea privind părăsirea postului din partea autorităţilor române, aşa cum cere regulamentul.
Pe 8 mai 2010, Silviu Ionescu a fost arestat în România, după ce procurorii Parchetului General l-au acuzat că a încercat să influenţeze declaraţiile unor martori, fiind eliberat ulterior din arest