Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 prevede că toți câinii agresivi trebuie să fie scoși la plimbare numai cu botniță și să fie ținuți în lesă, indiferent de rasă.
Rasele considerate periculoase sunt împărțite în două categorii. În prima categorie sunt câinii de atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora. În a doua categorie sunt rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Cei din prima categorie nu pot fi plimbați oriunde. Aceștia pot fi scoși pe holuriile imobilelor în care sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea și numai cu botniță și lesă.
Câinii din cea de a doua categorie dar și oricare alt câine agresiv pot fi plimbați în locuri publice, în mijloacele de transport în comun și holurile imobilelor în care sunt ținuți și numai cu botniță și tinuți în lesă.
Ordonanța de Urgență 55/2002 prevede că amenzile pentru abatere de la prevederea legislativă se pedeplsește cu amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei și se aplică de către polițiști.
Poliția Capitalei a verificat anul trecut 639 de imobile și a dat 140 de amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei.
După moartea lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini în Sectorul 2 în 2015, sterilizarea și microciparea câinilor a devenit obligatorie. Această măsură a fost luată deoarece principala sursă de maidanezi o reprezintă câinii cu stăpân care nu sunt sterilizați. Există și situația în care câinii ies din curți și ajung pe domeniul public, iar, pentru că nu sunt microcipați, stăpânii nu își asumă responsabilitatea dacă aceștia mușcă pe cineva.
„În decursul anului 2022, polițiști din cadrul Serviciului Protecția Animalelor au pus în aplicare două planuri de acțiune pentru informarea cetățenilor proprietari și deținători de câini privind obligativitatea sterilizării și a microcipării acestora. În urma acestor acțiuni au fost verificate 639 de imobile, au fost informate 191 de persoane, deținătoare a 302 câini, 99 fiind sterilizați și 86 microcipați.
La locațiile unde nu s-a răspuns au fost lăsate pliante în care erau prevăzute aceste obligații și sancțiunile prevăzute în lege pentru nerespectare. Cetățenii au fost informați cu privire la aceste obligații, urmând a se efectua din nou acțiuni pentru sancționarea proprietarilor care nu au intrat în legalitate”, potrivit Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, prin Serviciului Pentru Protecția Animalelor, relatează hotnews.ro.