Compozitorul Nicolae Brânduş a încetat din viaţă

Compozitorul a câştigat, în 2008, o bursă George Enescu acordată, la Cité Internationale des Arts din Paris, de Institutul Cultural Român. În 2015 a primit Premiul pentru creaţie în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor Anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală".
Alina Costache
16 feb. 2023, 12:48
Compozitorul Nicolae Brânduş a încetat din viaţă

Compozitorul Nicolae Brânduş, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, onorat cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române (1977) și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer (2004), a murit la vârsta de 87 de ani.

Autor de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, muzică de cameră, vocală şi corală, discipol al profesorilor Paul Constantinescu, Tudor Ciortea şi Anatol Vieru, Nicolae Brânduș a participat la cursurile Şcolii de la Darmstadt – Ferienkurse für Neuemusik şi la cursurile de perfecţionare din Aix-en-Provence. Şi-a finalizat studiile postuniversitare la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, în 1982, devenind doctor în muzicologie cu teza „Baze ale unei analize formale a limbajului muzical”. Câteva extrase ale lucrării au fost publicate în volumul său „Interferenţe”, din 1984.

România a mai pierdut unul dintre marii doctori. A făcut stop cardiac la 67 de ani
Nicolae Brânduș a fost profesor al Catedrei de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1992-2005), a fost redactor al revista ‘Muzica’, preşedinte al Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană / SNR-SIMC (1994-2002). A susţinut o intensă activitate de pianist-concertist pe scenele naţionale şi internaţionale: Elveţia (1956), Bulgaria (1958, 1967), R.D. Germană (1960), Ungaria (1964), Cehoslovacia (1964, 1966), Franţa (1969). În 1985 a participat la un proiect de cercetare muzicală la Paris, în cadrul IRCAM, iar în 1996, a realizat în Franţa, la Bourges, o lucrare de muzică electronică în cadrul Grupului de muzică experimentală Bourges (GMEB).

Nicoale Brânduș a fost un compoztior prolific, opusurile sale fiind dedicate orchestrei simfonice („Muzică pentru orchestră de cameră”, 1964; „Concert pentru pian, percuţie şi orchestră”, 1964; „Phtora”, 1968; „Inscripţie”, 1969), muzicii camerale („Piese pentru pian”, 1962; „Sonată pentru două piane”, 1963), repertoriului vocal-simfonic („Balada lui Pintea Viteazul”, 1964; „Strigoii”, 1966; „Domnişoara Hus”, 1968), muzicii corale („Cântec de dor”, 1962; „Două madrigale”, 1964; „Patru cântece populare din Oaş”, 1967) și celei vocale („7 Psalmi pe versuri de Tudor Arghezi”, 1965).

Doliu în lumea medicală! A murit academicianul Ovidiu Bojor, cel mai cunoscut fitoterapeut român

Laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1974, 2002, 2005), Nicolae Brânduș a mai fost distins cu Premiul III la Concursul internaţional „George Enescu” de la Bucureşti (1958), Premiul III la Concursul internaţional al Festivalului mondial al tineretului de la Helsinki (1962) și cu Ordinul Meritul Cultural cl. IV (1968).

Compozitorul a câştigat, în 2008, o bursă George Enescu acordată, la Cité Internationale des Arts din Paris, de Institutul Cultural Român. În 2015 a primit Premiul pentru creaţie în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor Anuale ale revistei „Actualitatea Muzicală”.

În decembrie 2020, Nicolae Brânduș a obţinut Premiul 1 pentru lucrarea „X Fatum van B”,la concursul „Quoting Beethoven” organizat cu ocazia celei de a 250-a aniversări a naşterii lui Ludwig van Beethoven (17 decembrie) de către Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Săptămâna Sunetului şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în parteneriat cu CIMEC.ro şi cu Centrele culturale germane din Braşov, Sibiu şi Timişoara.

DailyBusiness
Ce tipuri de pensii se transformă AUTOMAT. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinești
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Cinci zodii care dau lovitura până pe 15 octombrie. Bucurie, belșug, noroc la bani și mari reușite pentru acești nativi
Capital.ro
INTERZIS dacă ai casă la curte. Ce NU ai voie să plantezi sau să construieşti în propria curte
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
UE alocă bani din fondul de URGENȚĂ pentru victimele INUNDAȚIILOR!
Adevarul
Ultimul drum al primului Rege al României. Cum a murit Carol I și ce l-a îngenuncheat, de fapt, pe cel mai longeviv suveran al țării noastre
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Untul de arahide sau untul de migdale? Care este mai sănătos și ce mare diferență există
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o întâlnire cu un băiat de 17 ani. Ce s-a întâmplat cu ea 7 zile mai târziu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România! Budapesta ne-a luat complet fața. Ungurii i-au cucerit pe toți
StirileBZI
Morcovii ne ajută să vedem mai bine? Specialiștii contrazic tot ce știai!
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Brigada 92 de asalt ucraineană distruge 40 de vehicule rusești în apropiere de Harkov
MediaFlux
VIN VOUCHERELE! Banii intră DIRECT pe CARD
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni